Politică

articolul anterior articolul urmator

Diavolul şi inteligenţa conducerii PSD

22
23 Feb 2017 08:14:23
Mircea Morariu

În seara de 11 decembrie 2016 şi nepermis de multe zile după aceea, PSD a fost pur şi simplu îmbătat de urieşeasca lui victorie în alegeri. Un procent de 45,5%, amintind de cel obţinut pe 20 mai 1990 de unul dintre strămoşii lui recunoscuţi, FSN, l-a făcut pur şi simplu să se creadă imbatabil.

PSD s-a închipuit a fi partidul căruia i se îngăduie de acum înainte totul. În vreme ce incontestabilul artisan al victoriei, dl. Liviu Dragnea, s-a imaginat a fi la fel de puternic, de infailibil precum se imagina odinioară Nicolae Ceauşescu.

Social-democraţilor români şi trimişilor lor cvasi-permanenţi la televiziunile aservite le-a scăpat faptul că, cel mai adesea, Diavolul stă în detalii. Oricât de corectă rămâne observaţia că importante sunt votul şi cei ce depun minimul efort de a se prezenta la urne, oricărui strateg politic autentic îi e cu desăvârşire interzis să nu îşi proiecteze viitoarele mişcări politice ţinând deopotrivă seama şi de conduita aproximată a celor ce, din felurite motive, nu şi-au exercitat dreptul de a alege.

Aici au greşit amarnic dl. Dragnea şi servanţii lui.

În euforia victoriei, nomenclatura PSD a crezut că cele 18 procente din totalul celor înscrişi pe listele electorale ce i-au dat votul îi îngăduie să facă orice doreşte. Iar prima marea dorinţă a nomenclaturistului absolut Liviu Dragnea avea în vedere folosul propriu pe care era menit să îl satisfacă prioritar Ordonanţa 13/2017.

Dl. Dragnea, dl. Grindeanu şi dl. Iordache au avut naivitatea de a crede că, dacă emit respectiva ordonanţă mult după căderea serii, numai cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a unui noian de acte normative ce puneau în practică o seamă dintre promisiunile electorale ale PSD, fărădelegile din actul respectiv vor trece complet neobservate.

Nu e exclus nici ca, încă îmbătată de gustul victoriei, alianţa PSD-ALDE să nu fi luat în calcul o neaşteptată resuscitare a spiritului civic românesc.

Cert e că data de 31 ianuarie 2017 a marcat începutul intrării în vrie a principalului partid aflat la guvernare. PSD a reacţionat inadecvat la vocea străzii, a încercat să îi minimalizeze forţa. S-a pierdut în minciuni şi insulte la adresa protestatarilor, a recurs la injurii descalificante lansate de pe ecranele televiziunilor fidele de personaje absolut dezgustătoare, decredibilizate, de mahala, gen Gabriela Firea sau Şerban Nicolae ori foştii peremişti Lia Olguţa Vasilescu şi Codrin Ştefănescu. În forurile internaţionale din care este parte, partidul a fost în cel mai drastic chip pus la colţ, trecut în carantină de personaje importante din aceeaşi familie politică. Minciunile debitate în vizitele lui în străinătate de compromisul ministru de Externe Teodor Meleşcanu, tratat cam peste tot ca un ins nu tocmai frecventabil ce trebuie ţinut cât mai mult la uşă, nu au convins pe nimeni. La fel cum nu convinge nici dublul limbaj al premierului Grindeanu care seamănă nu doar fizic, ci şi comportamental cu alunecosul Tano Carridi din serialul Caracatiţa.

Conducerea PSD depune eforturi disperate spre a minimaliza nemulţumirile acumulate în partid şi care sunt departe de a se rezuma la ieşirile televizate ale ieşenilor Mihai Chirica şi Cătălin Ivan. Ieşirea de la începutul săptămânii a fostului premier Victor Ponta a pus, la rându-i, gaz pe foc. De aici un lung şir de întrebări. Ca de pildă:

1. Să fie oare ele un semn că dl. Ponta s-ar pregăti să revină în actualitate?

2. Remanierea guvernamentală anunţată miercuri marchează o anumită tectonică în partid care poate semnifica un pas înapoi al d-lui Dragnea?

3. Să fie oare acesta un prim decont al gloanţelor irosite aiurea de dl. Dragnea după alegeri, gloanţe ce au condus la decredibilizarea PSD?

Un singur lucru este sigur pentru moment. Desemnarea profesorului Tudorel Toader ca posibil viitor ministru al Justiţiei este un gest disperat al PSD în căutarea reparării onoarei pierdute şi în dorinţa disperate de a mai putea cât de cât să iasă în lume după pocinogul de neiertat cu Ordonanţa13.

Pe lângă toate aceste agitaţii a apărut tot mai evidentă realitatea că nici promisiunile electorale vizând creşteri salariale, teoretic intrate în vigoare, nu prea sunt puse în practică tocmai în conformitate cu făgăduielile făcute. Fie că actele normative aferente conţin cuvinte buclucaşe, limitându-le intenţionat aplicabilitatea (câte un bine plasat în medie care face ca, de exemplu, în unele cazuri, precum în educaţie, creşterea promisă de 15% să însemne zero), fie că nu au fost indicate şi asigurate sursele de finanţare . Am în vedere salariile din Universităţi sau din instituţiile de spectacole aflate în subordinea Consiliilor Locale şi Judeţene. La toate acestea se adaugă veştile îngrijorătoare legate de nivelul încasărilor bugetare care, pe primele două luni din an, s-au încăpăţânat să nu fie conforme ţintelor guvernamentale mult prea optimiste.

E prematur să spunem că PSD şi-ar fi compromis deja definitiv orice şansă de a face ca guvernarea exercitată împreună cu ALDE să fie una izbutită. Sigur e doar faptul că ar fi nevoie de mult mai multă înţelepciune decât cea dovedită de respectiva alianţă până astăzi. Modificările guvernamentale operate miercuri sunt un indiciu, fie el şi timid, în acest sens.

Marea întrebare e însă dacă domnii Dragnea, Grindeanu, Tăriceanu chiar ştiu ce înseamnă şi cum se foloseşte inteligenţa politică.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Vanatorul/d.c.
23.02.2017, 09:20:52

Nici cu cealalta organizatie infractionala nationala, PNL zis ”partidul meu ” (adica, al escrocului imobiliar care, din cand , face un pic de figuratie anti-coruptie in functia de Imperator Germanic al Republicii Impostorilor si Penalilor Politici, si apoi, epuizat intelectual, dispare cu lunile din peisajul politico-mediatic), lucrurile nu stau prea bine. In principal doua ar fi motivele tensiunilor din ”partidul meu, ambele dupa cum lesne se putea observa, strans legate de grija fata de Patrie, Popor si Glie. - ocuparea unor functii prin diferite comisii parlamentare: - frauda la casa pariurilor din interiorul PNL, unde s-a pariat la greu pe faptul ca Iohannis nu va pierde imobilul in posesia caruia el si cu institutia ”Cei Dintai Genunchi Sturlubatici si Ravasitori ai Natiei” au intrat in mod fraudulos, comitand practic cel putin doua infratiuni penale: a)prima infractiune - Iohannis si nevasta-sa, folosind documente false, au intrat fraudulos (fals in declaratii , fals in acte publice si uz de fals) in posesia unui imobil (de drept, al statului roman); b)a doua infractiune - desi Iohannis si nevasta-sa stiau ca n-au niciun drept asupra imobilului respectiv, l-au inchirat pe bani grei unei banci straine, bani pe care i-au bagat in buzunarele proprii, prejudiciind astfel statul roman de vreo cateva sute de mii de euro in mod direct, dar si indirect (prin evaziune fiscala). Pentru toate astea exista documente, iar acum, la aceeasi casa de pariuri din interiorul ”partidului meu” se pariaza..febril pe marginea unor intrebari de genul ”cand”, ”cat” , ”unde” vor face cei doi un pic de bulau..!:) Realitatea e ca bietii mafiotii liberali vor sa scoata si ei un ban in plus, macar cu pariurile pe seama lui Iohannis, pentru ca la cascavalul guvernarii nu vor ajunge asa curand nici daca Providentialul Plutitor cu Cap de Neamt se roaga in genunchi la Noua Securitate sa-i aresteze pe toti contracanditati celorlalte partide din Romania..!:)) Inchei cu un slogan apartinand unui tanar liber, frumos si foarte inteligent din USR : ”Dragnea si cu PSD, Iohannis si cu PNL, la fel de mafioti..e, ca doar..e toti din vechiul USL..!”:)) Frumoase rime, nu..?:))

-3 (7 voturi)
Utilizator Adevărul
23.02.2017, 09:39:00

Comentariu considerat abuziv.

Stefanescu Marian
23.02.2017, 10:43:23

Hei,era vorba despre PSD,nu despre PNL.O minimă decenţă ar fi însemnat să comentezi articolul pus în discuţie,nu fixaţia securist-comunistă că PNL şi Iohannis sunt mult mai vinovaţi decât reprezentanţii "poporului pesedist".Este de mirare cum toată floarea urmaşilor comunismului din România a sărit în apărarea "marilor realizări" comunist-securiste-feseniste-pesediste.Iar toţi cei care se opun-PNL,Iohannis-trebuie eliminaţi. Năpârcilor,de ce vă e frică,nu scăpaţi!

+2 (4 voturi)
herr v.4.01
23.02.2017, 11:11:40

Cainele moare de drum lung iar vanatorul de grija caselor lui Iohannis... Vrei cumva sa-l suspende pe Iohannis ? Fii dom'le barbat, nu te mai piti dupa cires ! Te vei afla intr-o companie selecta : Dragnea, Tariceanu, VVP acompaniati de hienele de presa in frunte cu iubitul tau Cristoiu, Muntele Gaina al presei romanesti...

0 (4 voturi)
Stefanescu Marian
23.02.2017, 11:02:04

Problema este alta.Societatea românească ŞTIA că primul lucru făcut de PSD va fi atacarea justiţiei şi a statului de drept(fuseseră multe declaraţii în acest sens înaintea alegerilor parlamentare).Totuşi,poporul a votat în trombă PSD ameţit de promisiunile/minciunile electorale şi de propaganda şi manipulările ticăloase de la A3 şi RoTV.Hai să zicem că PNL era şi el indexat,dar atunci de ce nu au votat USR?De ce electoratul care nu s-a prezentat a pedepsit PNL şi USR dar a iertat pe hoţii mult mai mari din PSD?Aceasta este de fapt întrebarea care trebuie să ne dea de gândit. În definitiv,ce vrea poporul român?Numai dorinţa de a-ţi umple burta indiferent cum este suficientă să alegi de exemplu îndatorarea ţării,ieşirea din Europa şi renunţarea la democraţie şi statul de drept? Protestele din piaţă deşi legitime sunt tardive şi nu pot avea efecte juridice.Să observăm cu spaimă că nicio forţă politică existentă nu s-a gândit să preia politic şi să reprezinte "glasul străzii". Nu ştiu dacă este vorba de prostie sau iresponsabilitate.Ştiu însă că situaţia este periculoasă şi poate afecta viitorul României(de exemplu scoaterea din "noua UE" care se cloceşte acum).Şi tocmai acum România s-a găsit să-şi pună problemele decisive pe care nu şi le-a rezolvat de 27 de ani.Uneori iresponsabilitatea devine criminală.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările