Dihonie în PSD. Surse: Firea îi reproşează lui Dragnea că vrea s-o bage la puşcărie pe Cliseru ca s-o salveze pe Carmen Dan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, şi liderul PSD, Liviu Dragnea, au ajuns din nou la cuţite, au confirmat surse politice pentru „Adevărul“. Motivul? Mitingul diasporei, soldat cu o anchetă a Parchetului Militar. Firea îi reproşează  lui Dragnea că vrea să o scoată ţap ispăşitor pentru violenţele din Piaţa Victoriei pe prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, tocmai pentru a o proteja pe Carmen Dan, ministrul de Interne.

Speranţa Cliseru este unul dintre oamenii de încredere ai Gabrielei Firea. Înainte de a fi numită prefect, Cliseru a fost angajată la Primăria Voluntari, condusă de Florentin Pandele, soţul Gabrielei Firea, apoi s-a mutat la Primăria Capitalei, unde a devenit consiliera personală a edilului. De partea cealaltă, Carmen Dan se numără printre oamenii fideli liderului PSD. Gabriela Firea a fost atât de deranjată de atitudinea lui Dragnea încât nu s-a mai dus nici la nunta fiului său, duminică seara, la Palatul Snagov.

„Firea se plânge că Dragnea vrea să o bage la puşcărie pe Cliseru numai ca să o scape pe Carmen Dan. Aşteptăm ancheta procurorilor să vedem cine a minţit“, a declarat unul dintre vicepreşedinţii PSD pentru „Adevărul“. Cliseru susţine că a semnat ordinul pentru restabilirea ordinii publice abia după ora 24.00, când Piaţa Victoriei era deja evacuată.  La polul opus, ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că Speranţa Cliseru şi-a dat acordul ca jandarmii să intre în forţă încă de la ora 20.00, în timp ce şeful Jandarmeriei Bucureşti a precizat într-un interviu la TVR  că ordinul a fost semnat de Cliseru la ora 23.11. Procurorii militari, în urma audierilor, vor hotărî cine minte.

Miza: candidatura pentru Cotroceni
Disputa Dragnea - Firea are un substrat mai adânc. Dintre toţi liderii PSD, primarul Capitalei are cea mai bună cotă de încredere în sondajele de opinie şi ar vrea să candideze la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Însă Liviu Dragnea exclude varianta Firea, de teamă să nu piardă puterea în partid. Potrivit unor surse din PSD, Dragnea se gândeşte să fie el candidat la prezidenţiale, cu condiţia să nu ajungă la puşcărie până atunci. În schimb, Firea crede că şeful său de partid urmăreşte să asocieze violenţele jandarmilor cu Speranţa Cliseru tocmai pentru a-i compromite ei şansele de a fi candidatul PSD pentru Cotroceni.

Războiul din interiorul partidului va fi tranşat într-o primă fază la sfârşitul acestei săptămâni, când liderii PSD din teritoriu se reunesc la Mamaia în şedinţa Comitetului Executiv (CEX). Sursele citate susţin că primarul Capitalei plănuieşte să-l critice pe Dragnea pentru modul autoritar în care conduce partidul. De asemenea, Firea va pune în discuţie şi scrisoarea Ecaterinei Andronescu, care i-a cerut lui Liviu Dragnea demisia din fruntea PSD ca urmare a violenţelor de la mitingul diasporei. Gabriela Firea va fi susţinută în CEX de vicepreşedintele PSD Robert Negoiţă, dar şi de Adrian Ţuţuianu şi Marian Oprişan, cei doi fiind printre puţinii lideri PSD care ar vrea debarcarea lui Dragnea de la şefia partidului.

Faţă în faţă cu Firea se va afla şi Carmen Dan. Ultimul CEX în care un lider PSD s-a răfuit cu ministrul de Interne s-a soldat cu căderea Guvernului. În luna ianuarie, premierul de atunci al PSD, Mihai Tudose, a încercat să o dea afară pe Carmen Dan din Executiv, însă, până la urmă, partidul l-a forţat pe el să demisioneze.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite