Politică

articolul anterior articolul urmator

Dilema doamnei Dăncilă: ori reduce aparatul bugetar, dar atunci pierde şi voturile pe care le mai are, ori bagă statul român în faliment

23
11 Jun 2019 10:08:07
Ştefan Vlaston

Foarte probabil, dna Dăncilă va fi viitorul şef al PSD. Argumentul e simplu. În caz contrar, PSD pierde guvernarea, pentru că n-o văd pe Dăncilă dând socoteală unui alt „Dragnea”. Dar este conştientă dna Dăncilă de ce o aşteaptă, ca viitor şef al PSD şi premier al României? Are toate, dar toate pârghiile pentru a conduce România ca o doamnă de „fier”. Ce moştenire a primit de la Dragnea, nu cred că este pe deplin lămurită!

Ce au lăsat în urmă Dragnea, Vâlcov, Vasilescu

Am avut de curând vizita unei delegaţii a FMI la Bucureşti, despre care Olguţa Vasilescu zice că nu se pricep la economie, s-au înşelat de multe ori. Adică, între Vasilescu şi FMI, mai de crezare este Vasilescu! Îmi pare rău, eu cred ce spune FMI, alegerea nu este grea. Ce expertiză economică are Olguţa Vasilescu? Să ne spună dânsa! Cu argumente de genul „imperialiştii” americani şi europeni ne vor răul, nu mai convinge pe nimeni. Nici Ceauşescu n-a reuşit!

Iată ce spune în concluzie FMI:

„În timp ce veniturile oamenilor au crescut rapid spre un nivel apropiat de cel al ţărilor avansate din Uniunea Europeană, creşterea economică bazată pe consum a creat dezechilibre macoeconomice. Presiunea inflaţionistă a revenit la suprafaţă, afectând în mod disproprţionat veniturile reale ale oamenilor săraci şi subminând competitivitatea”. S-au accentuat de asemenea dezechilibrele macroeconomice: deficitul fiscal şi cel de cont curent s-au adâncit iar presiunile inflaţioniste sunt din nou în creştere. Dacă politicile nu-şi vor schimba direcţia, progresele în realizarea convergenţei se vor diminua, ceea ce va duce la deteriorarea veniturilor reale ale pensionarilor şi vor fi afectaţi semnificativ în special săracii.”

Iată ce spune şi Traian Băsescu, care a mai trecut prin scenariul acesta:

„Echilibrele macroeconomice trebuie refăcute. Datorită creşterii explozive a consumului ne-am dezechilibrat balanţa comercială şi deficitul de cont curent. Marea problemă este că am mers ani în şir cu deficit de cont curent sau balanţă comercială dezechilibrată, dar remiterile de la românii care lucrează în străinătate acopereau golul, acum nu-l mai acoperă”.

Comisia Europeană a avertizat România că în 2018 s-a abătut semnificativ de la obiectivul bugetar pe termen mediu, celebrul „MTO“, care prevede că ţara noastră trebuie să reducă deficitul bugetar.

Comisia mai susţine că România se confruntă cu dezechilibre macroeconomice. „În special, vulnerabilităţile sunt legate de scăderea competitivităţii prin costuri şi de adâncirea deficitului de cont curent în contextul unei politici fiscal-bugetare expansioniste şi al unui mediu de afaceri imprevizibil. Iniţiativele legislative recente creează riscuri în ceea ce priveşte funcţionarea sectorului financiar şi pot dăuna investiţiilor private”.

Mugur Isărescu, Consiliul Fiscal, mai toţi economiştii independenţi spun acelaşi lucru. Ce facem, o credem pe Olguţa Vasilescu sau pe aceşti specialişti cu expertiză mare în economie?

Viorica Dăncilă trebuie să rezolve aceste dezechilibre bugetare şi macroeconomice

În primul rând, mă întreb dacă le înţelege. Dacă are expertiza necesară. Sau merge pe mâna unor consilieri cum a mers Dragnea pe mâna lui Vâlcov. Şi care ar fi acei consilieri, că pe Remus Borza l-a dat afară pentru că a spus adevărul: trebuie reduse cheltuielile bugetare, altfel nu sunt şanse de refacere a echilibrelor macroeconomice.

Până cum, toţi miniştrii minţeau la ordinul lui Dragnea. Acum de ce să mai mintă? De fapt, Teodorovici a mai spus printre picături că aparatul bugetar trebuie redus, pentru că unele domenii sunt ineficiente şi cheltuie banii degeaba. De la Ministerul Finanţelor se vede cel mai bine situaţia ordonatorilor de credite. Tot Teodorovici a trimis adrese la instituţii bugetare prin care anunţă că nu vor primi fonduri pentru plata salariilor pentru trim IV, altele decât cele deja prevăzute în buget. Primarii de mari muncipii declară că sunt în faliment nedeclarat, cea mai vocală fiind Gabriela Firea, de la Bucureşti.

Şi opoziţia, prin vocea lui Ludovic Orban declară că statul nu poate funcţiona cu un aparat bugetar imens, peste un milion de persoane. Propune 14-15 ministere, şi reducerea masivă a cheltuielilor bugetare.

Va face doamna Dăncilă ce trebuie pentru PSD, sau pentru statul român?

Din păcate, interesele PSD şi ale statului sunt contradictorii. PSD ar vrea să-şi conserve bazinul electoral, format din bugetari şi pensionari, şi să mărească în continuare pensiile şi salariile bugetare, dar nu mai are bani. Interesele statului sunt să se reducă aparatul bugetar la cel strict necesar unui stat puternic dar flexibil. Digitalizarea administraţiei a condus în mai toate ţările dezvoltate la înlocuirea birocraţilor cu aplicaţii informatice, care nu cer şpagă, nu mint şi nu fură. România merge în pas de melc în această direcţie, pentru că PSD ar trebui să renunţe la bazinul său electoral.

Şi problema investiţiilor este acută. Dna Dăncilă dă semne că înţelege situaţia grea în care se află infrastructura, sistemele de educaţie şi sănătate. Să menţionăm doar cele 2000 de şcoli cu wc-ul în curte, pentru a înţelege câtă nevoie este de investiţii.

Se vor mări pensiile de la 1 septembrie?

Puţin probabil că vor exista resursele necesare pentru această mărire. Oricum, pensionarii sunt ca şi pierduţi din bazinul electoral al PSD. Scorul din 26 mai, de la europarlamentare, a fost devastator pentru PSD. În doi ani şi jumătate pensionarii au primit o singură dată pensii mărite, şi atunci majorarea a fost înghiţită de inflaţia cumulată. Pensionarilor nu le „zornăie” banii prin buzunare, cum credea Dragnea.

Premierul Dăncilă este într-o situaţie imposibilă

Dacă continuă împrumuturile, la costuri foarte mari, ţara ajunge nefinanţabilă ca în 2010. Amână scadenţa cu 6 luni, finalul va fi acelaşi. Depăşeşte şi deficitul bugetar de 3%, iar semnalul transmis mediului de afaceri şi investiţional este foarte prost.

Alternativa este să facă o analiză, ce ministere, agenţii, instituţii nu-şi justifică cheltuielile, şi să fie desfiinţate. Costurile electorale vor fi mari. Dar, cum la alegerile prezidenţiale PSD nu are nicio şansă, ar fi timp să-şi propună să facă ordine în economie până anul viitor, la alegerile locale şi parlamentare. Pentru asta îi trebuie miniştri şi consilieri competenţi, o relaţie bună cu preşedintele Iohannis, cu mediul de afaceri şi cu organismele internaţionale.

Sigur, există oricând posibilitatea ca PSD sau Dăncilă să fugă de la guvernare. Şi să lase opoziţia să-şi bată capul cu dezechilibrele macroeconomice. Şi să se reinventeze în opoziţie, profitând de noul guvern ca de un sac de box. Probabil această soluţie va fi adoptată, până la urmă.

UPDATE

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Stancu Dan
11.06.2019, 10:35:48

Imbecilii l-au dat afara pe Borza, adica pe unu' din foarte putinii pesedisti care avea stiinta de carte si poseda si creier. In pesede se pare ca a detine stiinta de carte si intelect e o crima grava. Pe-acolo tre' sa fii cat mai manelist posibil ca sa ai loc in partid. Daca n-ar exista consilierii aia de prin orientu' mijlociu pesedeu' s-ar duce dreaq in maxim 6 luni. Fireste, de poate line intrebarea de ce consilierii aia isi irosesc viata si intelectu' pentru propasirea haznalei pesediste. Pai ... banii n-au miros. Unii ar inota si-n rahat daca astfel ar sti ca le iese banu' gros.

+7 (11 voturi)
Popa Razvan
11.06.2019, 11:39:01

De mult nu mai este o chestiune de cine consiliaza PSD-ul ori ce asteapta/doresc romanii de la acest partid. In plus, elemente de reper al valorilor morale gen "banii n-au miros" (si multe altele) nu mai sunt valabile decat in mintea noastra, a celor condusi. Acolo sus, la varful partidelor care se succed la guvernare, si in primul rand la PSD, infestarea conducerilor cu nestiinta, prostie, indiferenta, incultura crasa si nesimtire, este doar un paravan ieftin care mascheaza o realitate dura: aceste partide au fost infiltrate de oameni care raspund la comenzi din afara tarii, in primul rand de la Moscova. Cand esti prost si iei decizii, in mod normal ele ar avea efecte si pro si contra unei anumite directii pentru ca asa e distributia fireasca a sanselor, insa cand efectul majoritar al "prostiilor" tale favorizeaza constant lucrurile intr-o anumita directie atunci trebuie sa iti pui serioase intrebari cu privire la ce se intampla. Toata debandanda din PSD a fost nu doar efectul perversiunilor lui Dragnea vis-a-vis de oamenii din partid ci si rezultatul direct al actiunilor impotriva Romaniei: - nu putem exploata gazele din Marea Neagra datorita coruptiei insa cumparam gaz de la rusi; - suntem atat de slabi incat nu mai contam in Moldova iar acolo, din disperare, pro-europenii tocmai s-au facut frate cu dracul rus; - romanii din diaspora nu pot vota si, astfel, nu sunt lasati sa influenteze decisiv soarta Romaniei in a merge definitiv doar catre Europa dar noi servim portia prostiei si incapatanarii lui Melescanu pierzand din vedere ca Rusia e cea mai mare castigatoare in aceasta stare de lucruri; - am ajuns ca un partid de adunaturi, sub comanda unui Tariceanu, sa mentina PSD-ul la putere in ciuda tuturor valorilor morale si democratice pe care le afirma; - acelasi partid, prin conducerea locala din Darmanesti, a creeat si inflamat spiritele la Valea Uzului intr-un moment in care o explozie a nationalismului in Romania nu poate avantaja decat partidele anti-europene; - mentinerea tarii intr-o stare de inapoiere care se accentueaza cu fiecare ciclu electoral este pusa mereu doar pe seama incompetentei si a coruptiei cand, de fapt, ea favorizeaza aparitia discursului anti-european si nationalist de tip ceausist din care doar rusii au de castigat; - neabsorbtia fondurilor europene, din nou, o problema sistemica, are acelasi efect ca si la punctul de mai sus. Cand le vezi pe toate in ansamblul lor si fara partinire, iti dai seama ca singurul beneficiar politic si economic nu este decat Rusia si nicidecum partenerii nostrii europeni sau americani. Statul roman si PSD-ul in special este infestat cu oameni aflati in slujba rusilor iar cati nu sunt sub directul lor control sunt pleava societatii romanesti care a fost asezata pe functii de decizie tocmai pentru ca serveste acelorasi scopuri. Statistic vorbind, in ciuda degradarii invatamantului romanesc si a societatii in ansamblu, gradul de concentrare al celor mai prosti dintre noi in randurile functionarimii de stat si de partid excede cu mult sansele pur aleatorii ca asa ceva sa se intample.

+8 (8 voturi)
Sorin Barbul
11.06.2019, 11:11:56

Din nou un comentariu absolut corect, domnule Vlaston. Problema e că din această dilemă toanta Teleormanului nu va putea ieși.

+5 (5 voturi)
Popa Razvan
11.06.2019, 11:21:36

Nu vor ezita sa riste falimentul statului si o vor face din urmatoarele considerente: 1) nu au pregatire economica si nici experienta reala in acest domeniu, cei mai multi fiind habarnisti in ciuda numarului mare de ani petrecuti prin institutiile statului; 2) desi au scapat de Valcov, inca il mai au pe Teodorovici care si-a demonstrat incapacitatea. Problema e ca acest papagal cu parul alb ii va prosti din doua-trei vorbe pe nestiutorii de langa el; 3) continuarea hemoragiei de voturi nu le permite mintilor lor inguste sa treaca de acest considerent care inseamna, de facto, incetarea vietii politice a celor mai multi dintre ei; 4) grupul de baroni din spate nu-si permite sa piarda voturile provenite din cadrul structurilor judetene si locale care-s platite de la centru, ei fiind si asa pe limita in aceste momente; 5) (si poate cel mai important argument) PSD-ul a ajuns la o combinatie dintre masa critica maxim posibila de prostie si nestiinta in randul conducatorilor, plus nemultumirea oamenilor din bazinul lor electoral iar ambele se multiplica cu criza de timp pana la alegeri: PSD-ul vrea sa se salveze iar oamenii vor sa nu mai piarda in continuare din puterea de cumparare (care si asa e mentinuta artificial in loc pe ici si pe colo). S-a ajuns la punctul la care, dupa o succesiune nefasta de decizii economice luate cand inca se puteau redresa lucrurilor, lacomia, prostia, interesul si disperare isi vor da mana. Vor baga tara in belele, domnule Vlaston si dragi cititori, pentru ca ei niciodata n-au avut exercitiul responsabilitatii fata de tara si n-au fost nevoiti niciodata sa-si plateasca propriile boacane ci cei care au venit dupa ei, la fiecare ciclu de alegeri.

+7 (7 voturi)
Mircea Lupan
11.06.2019, 11:13:26

Cel mai bine pentru doamna Dancila ar fi sa respecte programul de guvernare, retragandu-se din functie. Nu o sa-i ridice nimeni statuie.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările