Politică

articolul anterior articolul urmator

Dimensiunile Unirii

49
29 Nov 2021 07:34:23
Péter Demény

Unirea este problematică deoarece ea este concepută ca unirea tuturor românilor, nu a tuturor cetăţenilor români. Şi pentru că în ţărişoara noastră sunt mult prea mulţi oameni unidimensionali.

Să lăsăm acum istoria. Ea oricum este o disciplină în acelaşi timp minunată şi primejdioasă: cînd ne avîntăm să argumentăm cu fapte „istorice”, devenim ca prietenii lui Iov în a căror discuţie nu contează adevărul ci faptul cine poate avea adevărul de partea sa - cu alte cuvinte, puterea.

În problema unirii, puterea este a statului român, întotdeauna mult prea etnică pentru a „vorbi” şi cetăţenilor români de altă naţionalitate. Dar nu numai a statului, ci şi a multor altora. Butonînd între canale, dau de multe ori peste filmele „istorice” făcute în dictatură sau peste documentare imnice despre generalul Antonescu de pildă. Mă gîndesc că multora, chiar şi multor intelectuali, lucrurile prezentate în acestea reprezintă adevărul de necontestat, cînd de fapt sunt nişte filme propagandistice care pun problemele nepunîndu-le.

Problema cea mai mare este însă unidimensionalitatea. În multe locuri, poţi vorbi mult şi bine despre Ionesco sau despre Brâncuşi, ultima frază va fi mereu: au fost totuşi români. Că primul fusese pe jumătate francez şi şi-a dobîndit renumele mondial cu piesele scrise în franceză iar celălalt „se bucură” de o delăsare tristă din partea României? Nu contează faptele, mai bine zis, contează un singur fapt: că ultima frază e spusă de noi şi de nimeni altcineva şi e spusă cu accentul pe unica dimensiune importantă şi anume românismul.

Pentru mulţi, libertatea nu a adus libertatea gîndirii şi responsabilitatea ei, ci libertatea alegerii modelelor naţionaliste sau chiar fasciste, libertatea alegerii unei alte îngrădiri în locul celei ceauşiste şi anume a îngrădirii naţionaliste. 

Pentru ca ţara noastră să fie o ţară europeană în sensul fericit al cuvîntului, lucrurile ar trebui regîndite:

1. Să uităm întîietăţile istorice. Meciul ăsta nu poate fi cîştigat dar poate avea daune imense.

2. Să ne străduim spre multidimensionalitate. Să nu aşteptăm apropierea celuilalt, să ne apropiem noi de el. 

3. Să nu ne păstrăm rănile şi să nu ni le amintim mereu. 

4. Să observăm persoana şi problema, nu ceea ce găsim oricum în capul nostru. Cine crede că vorbeşte despre Ionesco cînd încheie discuţia cu fraza pe care am amintit-o mai sus nu vorbeşte de fapt despre el. Vorbeşte despre naţionalismul desuet, acest spectru viu şi beligerant.

Cred că numai aşa momentul Unirii poate începe să însemne ceva pentru toţi cetăţenii români, nu doar pentru toţi românii.  

 

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

49 Comentarii

Iulian Arion
29.11.2021, 08:15:34

Vedeti dvs, domnule Demeny criticati unidimensionalitatea, dar o practicati. In toata aceasta unidimensionalitate a romanilor exista si o reactie la unidimensionalitatea unor etnici maghiari care pretind, utilizand pseudoargumente/sofisme: - toate constructiile urbane istorice din Transilvania sunt construite de catre Ungaria. Fals. Cele mai multe sunt fost cladiri private, unele restituite fotilor proprietari. La cele mai mult, Ungaria nu a avut absolut nicio contributie. - Romanii (stramosii lor) au fost invitati de catre coroana maghiara in secolul al XIII-lea sa populeze zonele depopulate dupa invazia mongolilor. FALS. Au fot invitati saxoni, teutoni. Exista documente in acest sens. Nu exista documente care sa ateste invitarea populatiei vorbitoare de limbi neolatine. - Limba romana este o creatie a scolii ardelene. Fals. La 1686, in Tara Romaneasca, a fost tradusa Biblia in intregime in limba romana. Este inteligibila in proportie de 99,99 % cu limba romana de azi. Scoala ardeleana a aparut 100 de ani mai tarziu. -Limba romana este la origini o limba slava dezvoltata in balcani. In secolul al XIX-lea au fost inlocuite cuvintele slavone cu cele franceze. FALS. Limba romana este o limba neolatina. Nu au fost eliminate cuvintele slavone. Nu poti da o lege sa nu se mai foloseasca anumite cuvinte: haz, necaz, macaz, slobod, iubire etc. Cuvintele din limbile franceza si italiana au fost introduse pentru ca in limba romana, intelesul cuvintelor slave, turcesti, maghiare nu poate fi extins in domeniul cultural, stiintific, ingineresc. Cum pronunti transmisie cardanica in cuvinte slave? Cu grupuri de 3-4 consoane separate cu cate o vocala? Mai recent, in IT, navigatie, aviatie s-au impus cuvintele englezesti. Vedeti intai barna din ochiul propriu si apoi paiul din ochiul aproapelui. Aceasta in toate privintele, nu numai a unidimensionalitatii romanilor. Filmele artistice cu subiect istoric dramatizeaza. Sunt opere artistice nu investigatii criminaliste asupra unor evenimente petrecute in negura istoriei. Au si ungurii mistificari ale istoriei. Mult mai mari decat romanii, pentru au avut muuult mai multe evenimente criminale si la scala multa mai mare, fiind un imperiu in evul mediu. Eu zic sa ne tinem de neamuri.

-19 (49 voturi)
Utilizator Adevărul
29.11.2021, 08:28:19

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
29.11.2021, 08:28:56

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
29.11.2021, 08:32:03

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
29.11.2021, 08:47:21

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (49)

Modifică Setările