Politică

articolul anterior articolul urmator

Din cadourile între preşedinţi, o nestemată iohannesiană

13
3 Mar 2017 16:25:35
Mihnea Dumitru
Foto: presidency.ro
Foto: presidency.ro

Politica mare implică o unitate de măsură, iar aceea este reprezentată de acţiunile şi de declaraţiile preşedintelui. Conceptul de Vodă, de tătuc atotştiutor şi omniprezent, pendulează între regele filosov al lui Platon şi Fratele cel Mare al lui Orwell.

 
Preşedintele României întrupează contractul social, „moşteneşte” din ADN-ul a sute de domnitori, câţiva regi şi un dictator împuşcat. Referinţele postdecembriste, ca mecanism al folosirii puterii, sunt strict Ion Iliescu şi Traian Băsescu. 
„Presedintele Klaus Iohannis nu va declanşa acum referendumul pentru justiţie, dar nu a renunţat la ideea unui referendum, pe care îl va folosi ca poliţă de asigurare pentru salvarea justiţiei dacă PSD va încerca din nou să slăbească legislaţia penală sau va ataca instituţii-cheie din sistemul judiciar” - Hotnews
Domnul Iohannis alege un compromis, în păstrarea referendumului în buzunarul de la fund. Aş bănui că e contra unui alt serviciu, dar deja mă joc cu vorbele. Orice ar fi, în scara politicii mari, cu tensiunea amânată pe o temă de interes maxim, mişcarea face cât 0,3 Băseşti (Băşi?) sau 0,1 Ilieşti. 
 
Domnul Băsescu ar fi rupt PNL-ul în zece bucăţi, doar să aibă bucuria de a face o campanie electorală, de orice fel. Domnul Iliescu şi-ar fi biciuit membrii PSD în piaţa publică, doar ca să obţină postul de şef la SIE. Deci 0,3, respectiv 0,1, ca unităţi de măsură ale mânuirii puterii. Oamenii aceştia ar fi călcat pe cadavre politice sau umane, pentru a obţine ceea ce-şi doresc; pentru că întrupau ideea de Vodă.
 
Domnul Iohannis poate doar mima funcţia. De la identificarea şi susţinerea petiţionarilor din Piaţă la o înţelegere fină şi chiar empatică a problemelor societăţii, domnul preşedinte cade în groapa şmenurilor politice, deserveşte un interes penelist sau are, în cel mai bun caz, o viziune pe care o aşteptăm cu toţii să devină evidentă. Mie îmi scapă.
 
Cert este că, dacă Piaţa avea nevoie de o ultimă lovitură de graţie, de încheiere a ostilităţilor cu instituţia în faţa căreia scandează seri la rând, cam asta este: faptul că unicul reper instituţional s-a distanţat de ea. De ziua domnului Iliescu, suntem undeva de unde am pornit.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

miron miron
3.03.2017, 18:06:32

In primul rand, referendumul e tinut in buznarul de la spate, fiindca domnul presedinte e un om politicos si cu politete trebuie abordat. Domnul presedinte joaca in limita constituiei, nu cheama minerii ca Iliescu, nu injură si jigneste ca Basescu. Nu inteleg, atunci cand avem sansa sa avem un roman, fie si de etnie germana, corect, nu vrem sa-l respectam, sa-i dam o sansa. Inaintasii nostri, au dat sansa regelui neamt si Romania era undeva sus in Europa. Noi, fie prin vot, fie prin media dam sansă lui Nastase, Ponta, Dragnea etc. Domnul Iohannis nu s-a distantat de Piata, e evident asta, insa marja lui de de manevra atata i-a permis.

+9 (11 voturi)
feral
3.03.2017, 19:08:22

Mihnea Dumitru, lumea este plina de insi care vorbesc doar ca sa-si exprime sentimentele dar nu sunt capabili de idei sau de un discurs inchegat. OK, am inteles, il urasti pe Iohannis 1. pentru ca l-a invins pe Ponta 2. pentru ca e sas 3. pentru ca s-a opus PSD 4. pentru ca a mancat copii sau ce alte tampenii va mai bantuie pe voi pesedistii. Treci peste asta, revino-ti ! Este presedintele Romaniei si daca nu-i arati respectul datorat iti jignesti tara si te jignesti pe tine insuti. La fel si cu Basescu care, basca, a avut si doua mandate consecutive de presedinte. In plus ca sa faci presa trebuie sa fi capabil fie sa aduci informatii noi, fie opinii informate si relevante. Nu sentimente, nu frustrari, nu meschinarii, nu insinuari... Ceea ce faci tu e trist si e o proba de subdezvoltare intelectuala.

+6 (8 voturi)
marius cristian
3.03.2017, 19:12:03

Comentariu considerat abuziv.

Mos Ion Roata
3.03.2017, 19:57:56

Domnu' presedinte in sus, domnu' presedinte in jos! Daca ala de dinainte era pe buna dreptate poreclit Băşină-Vodă cel Tâmpit (pe criminalul Nelu nici nu-l mai pun la socoteala), acestui hot de case si vanzator de copii, intrat pe usa din dos in politica mare (altfel ramanea simplu ciorditor de Sibiu), i se potriveste mănuşă expresia: "s-a suit scroafa-n copac". Sa am pardon, el e Mălai-Mare cel Rău, Prost si Idiot! ba si bolnav psihic pe deasupra: sustine comunitatea ghei si vrea sa ne bage pe gat hoardele de ciuhapi, acceptate prin cota obligatorie, fara cracnire, la ordinul babei Merkel. De altfel, comparatia cu vreun Voda e idioata: ce poti sa spui despre un guvernator corect politic care guverneaza colonia asa cum ii ordona depasitii Europei sau sistemul securist ori corporatist care a ras padurile tarii?

-8 (8 voturi)
Mos Ion Roata
3.03.2017, 20:25:43

Pe scurt, hot de case si vanzator de copii, asta se stia demult, nici macar din campania electorala, ci din dezvaluirile pe care ziarul Tribuna din Sibiu le-a facut cu ani in urma, cand acest sas inept era un anonim primar al Sibiului!

-7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (13)