Politică

articolul anterior articolul urmator

Din fişa postului lui George Maior, director SRI

8
24 Feb 2013 21:53:24
Ioana Lupea

Şeful SRI, George Maior, transmite mesaje sibilinice. Ceea ce este normal, mesajul criptat intrând în fişa postului acestuia. Nu mulţi au însă codul pentru a sparge mesajul şi a decripta naraţiunea şefului serviciului intern de informaţii care descrie în cuvinte puţine şi în enigme existenţa unor presiuni, comploturi şi chiar riscuri pentru România.

Din nou e firesc: un serviciu secret are evident mai multe informaţii decât un cetăţean obişnuit, şi cu cât pare că are mai multe, cu atât îi creşte puterea.

O parte din forţa unui serviciu vine din aşa-numita aură, adică din percepţie, din ce se presupune în legătură cu acea instituţie. Recentele acuzaţii de poliţie politică al căror obiectiv pare să fie schimbarea şefilor serviciilor de informaţii – pe care unii lideri ai USL o consideră firească după alternanţa la putere, deşi nu este deloc aşa – au probabil ca efect pervers creşterea puterii serviciilor. Răufăcătorii vor spune că dacă liderul X sau preşedintele Z e ascultat, atunci există o şansă mare să fie şi ei interceptaţi, chiar dacă în realitate niciuna dintre supoziţii nu e adevărată. Dar aşa funcţionează „aura“.

George Maior a renunţat în ultima serie de apariţii publice la detestabila limbă de specialitate nespecifică lui şi a avertizat asupra existenţei unei stări de fapt pe care o consideram apusă. Că în spatele democraţiei, cu reguli şi proceduri, alegeri şi instituţii, există grupuri fără legătură cu voinţa alegătorilor şi doar parţial cu interesele politicienilor care vor să facă jocurile, ce urmăresc să modeleze politica potrivit intereselor lor economice sau de putere. Democraţia, alegerile, separaţia puterilor în stat au în mâinile acestora consistenţa plastilinei.

Pe de altă parte, teoria maşinaţiunilor oculte, care face parte din descrierea postului domnului Maior, dar probabil şi din ADN-ul naţional, este specifică societăţilor în care puterea şi politica funcţionează în spatele unui zid de beton armat şi nu de sticlă limpede şi transparentă. Or, sediul puterii democratice trebuie să fie din sticlă, iar atunci nici societatea nu se va mai simţi ca o cetate asediată din interior şi din exterior, ci mai încrezătoare în propriile ei forţe creatoare.  

Exista un mesaj în naraţiunea criptată a lui George Maior care nedumereşte în cel mai înalt grad. Se referă la alegerile prezidenţiale din 2014, şeful SRI sugerând în „România liberă“ că există centre de putere care vor să folosească serviciul în bătălia prezidenţială din 2014. Care bătălie? Dacă priveşti dinspre februarie 2013, problema prezidenţialelor pare închisă. Crin Antonescu şi-a aliniat partidul, iar candidatura lui va fi susţinută, conform tuturor asigurărilor, de către PSD. PDL nu pare capabil să-şi negocieze nici măcar şeful de partid. Prezidenţiabilul natural, Emil Boc, nu are şanse să-l învingă pe Crin Antonescu, resentimentele împotriva politicilor guvernelor sale fiind încă foarte puternice, şi nici Clujul nu e România. Doar Dan Diaconescu rezistă, dar fără OTV şansele lui sunt limitate şi nici nu se încadrează în portretul-robot al grupului de presiune schiţat de George Maior. Şeful SRI face trimitere, cel mai probabil, la Dan Voiculescu şi oamenii din jurul acestuia, grup care-l susţine pe Crin Antonescu.

Să ai singurul candidat în bătălia prezidenţială şi să faci presiuni asupra SRI ca să se implice în favoarea lui, arată cam câtă încredere în victoria lui Crin Antonescu există în tabăra acestuia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Vanatorul/d.c.
24.02.2013, 22:17:15

Regret ca d-na Lupea, voit sau nu, a omis sa aminteasca (sau pur si simplu nu a priceput) cel mai important mesaj transmis de seful SRI. Acela ca vechea securitate ceausista e cat se poate de activa (eu de cand spun asta?), fostii ofiteri si turnatori punandu-si serviciile si "abilitatile" la dispozitia actualei organizatii mafiote de dimensiuni nationale, USL. Imi iau libertatea sa-i recomand doamnei Lupea, studierea mai atenta a celor afirmate de dl.Maior si eventual un viitor articol care sa analizeze mai in profunzime declaratiile dumnealui.

+7 (11 voturi)
Mandy
24.02.2013, 23:48:50

@Vdc, imi dau si eu cu parerea, cred ca in cazul autoarei mai degraba se aplica "nu vedem pentru ca nu vrem!"... Redau o singura afirmatie a dlui Maior: "Eu am văzut că un fost ofiţer de Securitate şi un membru al Parlamentului care a fost informator al Securităţii au vrut să atragă serviciul într-o dispută bazată pe interese economice sau politice. Mi-am dat seama cât de incapabilă este Securitatea să înţeleagă dinamica lumii contemporane şi ceea ce se întâmplă, atât economic, cât şi politic.".... e mai mult decat clar... Securitatea este pe atat de vie si activa pe cat de sef al ICR este Marga. Se chinuie sa puna Romania pe fagasul unde ar fi trebuit sa ajunga dupa revolutie, adica sub bocancii lor si ai acolitilor, reuniti zambitori sub sigla USL. De aceea n-a vrut Iliescu lustratie desi au semnat petitii cam 4 milioane de oameni pentru asta. Alde Voiculescu, SR Stanescu, Ioan Niculae n-au ce cauta in viata politica, ar fi trebuit sa se retraga undeva in vagaunile lor sa se bucure de banii pe care i-au furat. Unui presedinte cu coloana vertebrala i-ar fi fost rusine sa-si distruga tara cu mana lui, nefacand nimic bun, ci lasand-o pe mana pradatorilor, dar lui Ilici nu-i e rusine nici acum. Pentru ca serpii n-au coloana vertebrala. Cu ajutorul lui Dumnezeu, justitia va functiona si vor ajunge toti unde merita.

+7 (11 voturi)
herr v.3.0
25.02.2013, 02:51:33

Trista prestatie, vanatoru (sic)... Tu chiar nu poti mai mult in afara de faptul de a trage de urechi pe autor: "(sau pur si simplu nu a priceput)". Parerile tale sunt la fel de indreptatite ca ale oricarui alt forumist junior. Si mai inceteaza odata cu libertatea de a face recomandari stupide. Mai bine studiaza comportamentul domnului Iohannis (asa il cheama!), vecinul meu. Acolo e viitorul. PS> vad ca iar lucrezi in tandem cu Mandy. Turtureilor... PS1> nu astept raspuns - stiu ca nu ai dezlegare la putut :)).

-3 (9 voturi)
gyll
25.02.2013, 07:44:02

Óm trai si ''om vedea............viitorul.

+3 (3 voturi)
Ion Olaru
25.02.2013, 08:46:15

SRI-ul nu este independent de clasa politica, ci este subordonatul acesteia. SRI-ul n-a oferit informatiile necesare pentru a evita subminarea economiei nationale si nici nu cred ca detine aceste informatii, pe care sa le ofere CSAT-ului. CSAT-ul nu este un consiliu. Mai mult decat atat, CSAT-ul este o singura persoana, careia i se subordoneaza alte persoane si de aici daca persoana respectiva de la varf este tradator de Neam si Tara, atunci toti subordonatii sunt tradatori de Neam si Tara. SRI-ul n-a blocat actul de tradare, prin care s-au facut imprumuturi de la FMI, in locul accesarilor de fonduri europene nerambursabile. Banca Centrala a Romaniei, (BNR-ul), prin regulamente impuse bancilor comerciale subordonate, este la randu-i subordonata FMI-ului, care blocheaza alte intrari de valuta in Romania, exceptand cele agreeate de FMI. Toti romanii cunoastem faptul ca Romania este guvernata de FMI, nu in interesul romanilor. FMI-ul n-a salvat nicio tara de la faliment iar SRI-ul n-a oferit informatiile utile in acest sens.

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările