Din puşcărie, Filat continuă războiul cu Justiţia moldavă şi cu procurorul Beţişor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat de 7 luni în arest preventiv, pentru implicarea sa în furtul banilor de la BEM, fostul premier Vlad Filat se află în plin proces de radicalizare, ca urmare a şicanelor la care este supus de către sistemul controlat abil de fostul său adversar, Vladimir Plahotniuc.

Scos din scenă într-un moment delicat pentru viitorul defunctei AIE 3 (Alianţa pentru Integrare Europeană) când fricţiunile dintre PLDM, PDM şi PL puteau fi rezolvate pe cale amiabilă, Vlad Filat s-a trezit peste noapte într-un simplu deţinut de la butoanele puterii care au fost preluate treptat de către oamenii lui Plahotniuc. Rămas fără partid şi fără pârghiile puterii politice, fostul premier moldovean s-a reinventat în Penitenciarul numărul 13 din Chişinău într-un deţinut anti-sistem care doreşte cu orice preţ să rămână în atenţia publică din postura  victimei sistemului. De ce să adopte o asemenea strategie? Pentru că Justiţia moldavă şi-a arătat limitele în cazul său şi a demonstrat că nu este capabilă să îi organizeze un proces echitabil în aceste 7 luni decând se află în arest preventiv. În lipsa unui verdict clar şi al unei presiuni externe vizavi de continuarea reformării Justiţiei moldave pe Cabinetul Filip, fostul lider al PLDM poate spera la un proces echitabil în care să fie aduşi în boxa acuzaţilor şi oamenii din tabara lui Plahotniuc. Banii de la BEM nu au fost sifonaţi numai de un „singur rechin politic” ci de mai mulţi însă liderul acestora a reuşit să preia puterea şi chiar să îşi construiască cu migală o imagine de democrat, la omologii săi americani. Filat este decis să îşi joace propria carte în contextul în care mai are de apărat propria sa deminitate după ce a pierdut partidul, puterea şi cariera politică. Sfătuit de cel mai probabil de către apărătorii săi, fostul lider al PLDM a apelat la o manieră în opinia mea  dură: greva foamei pentru a rămâne în atenţia opiniei publice în contextul în care nu va putea să se implice direct în campania pentru alegerile prezidenţiale.

„Domnul Filat se află deja a patra zi în greva foamei”, a declarat avocatul Igor Popa, potrivit Sputnik.md.

În opinia avocatului, Vlad Filat „continuă să-şi exprime protestul faţă de acţiunile ilegale ale actorilor care trebuie să facă justiţie în Republica Moldova”. Pe de altă parte, avocatul lui Vlad Filat a mai declarat jurnaliştilor moldoveni că fostul lider al PLDM nu refuză să facă declaraţii, ci doreşte să vorbească în faţa unei instanţe de judecată imparţiale. Iar din cauza că nu au încredere în acest complet de judecată, care examinează fondul cauzei, avocaţii lui Vlad Filat au cerut recuzarea instanţei. Însă un alt complet de judecători a respins această cerere. Pentru Justiţia moldavă, acţiunea iniţiată de Filat pică prost întrucât UE şi FMI condiţionează negocierea unui nou acord de împrumut pentru oficialii de la Chişinău de continuarea setului de reforme convenit printre care şi a Justiţiei. Pe de altă parte, Filat este conştient că printr-o astfel de manevră va atrage atenţia factorilor externi visavis de procesul său care ar trebui să fie un test de maturitate pentru Justiţie în ceea ce priveşte corectitudinea sa. Dacă la începutul detenţiei Filat părea că va ceda sub impulsul metodelor sovietice de anchetă, realitatea a demonstrat că procurorii trebuie să găsească probe solide pentru „a-l înfunda definitiv”. Până în momentul de faţă, numai cu „Raportul Kroll nu se face primăvară” în jaful banului public de la Chişinău. În acest context, greva foamei iniţiată de Filat mută presiunea în „curtea procuroarei Adriana Beţişor” care instrumentează cazul şi implicit o obligă pe aceasta la prudenţă ori la măsuri ferme.

„Faptul că dumnealui a intrat în greva foamei nu a fost din cauza procurorilor. Procurori au fost întotdeauna predispuşi acţiunilor care să fie în favoarea societăţii şi a inclupatului Filat. Ce aş putea face eu ca el să iasă din greva foamei? Nu ştiu, sunt lucruri independente de voinţa mea. Dar dacă Filat va cere să fie achitat chiar astăzi? Asta ar însemna că admitem o doleanţă care contravine prevederilor legale fiindcă aşa vrea inculpatul? Pentru că el ne ameninţă cu greva foamei?”, a întrebat retoric Adriana Beţişor, potrivit agora.md.

De asemenea, procurorul a mai  precizat că următoarea şedinţă în dosarul Filat va avea loc pe data de 10 iunie. Un element important în procesul lui Filat îl constitue audierea fostului guvernator al BEM, Dorin Drăguţanu ca martor al apărării.

„Din câte am înţeles scopul a fost ca avocaţii şi inculpatul să vadă cum activează Banca Naţională. Nu am văzut nici un aspect care ar atesta legătura cauzală cu obiectul învinuirii, deoarece dânsul la mule procese care constituie legătura BNM cu acest dosar nu a participat, fapt drept pentru care nu înţeleg de ce a fost acest om chemat în cadrul şedinţei şi audiat. A răspuns clar, cert la toate întrebările”, a declarat Adriana Beţişor, care instrumentează dosarul, potrivit Puterea.md.

În momentul de faţă, Justiţia moldavă este obligată să îi asigure un proces echitabil inculpatului Vlad Filat care nu mai are ce pierde în afară de propria-i libertate. Pe de altă parte, este dispus politicul controlat de oligarhul Plahotniuc să nu se amestece în procesul fostului rival pe care îl vrea scos definitiv din scenă? Răspunsul îl vom găsi în următoarele luni de lupte politice intestine între forţele pro-putiniste şi cele controlate de Plahotniuc. Până atunci, Bucureştiul va fi cuprins de febra alegerilor parlamentare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite