Politică

articolul anterior articolul urmator

Din răceala domnului Coldea

12
17 Jan 2017 15:37:41
Mihnea Dumitru

Cererea domnului Coldea pare un gest politic, în contextul furtunii iscate de clipangela lui Sebastian Ghiţă. Confirmările venite din lumea politică, cu tot cu părerologia de rit canapelistic aferentă televiziunilor de ştiri, fac această situaţie una toxică. Poate că în era post-adevăr există şi o variantă de post-scandal, dar SRI-ul a reuşit să se apere, instituţional vorbind, chiar şi cu preţul retragerii domnului Coldea.

„...comisia specială a precizat că din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare. După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcţie a domnului general-locotenent Florian Coldea.” - Adevărul
În ciuda acestei concluzii, domnul general Coldea a cerut trecerea în rezervă. Îmi este neclar dacă asistăm la o şaradă de imagine, dar nici nu cred că vom afla vreodată care a fost situaţia. Referinţe instituţionale, obiective nu există într-un serviciu secret, mai ales într-unul care deserveşte un stat a cărui politică virează de prea multe ori spre instinctul mafiot. Nici să cred că politicul NU are influenţe în lumea aceasta nu îmi este uşor. Dezbaterea este una academică, iar concluziile sunt de duzină şi ieftine.
 
Singurul aspect asupra căruia aş „privi cu îngrijorare”, vorba domnului Iohannis, este că acţiunile unui fugar şi acuzele aruncate în mass-media de către acesta pot decapita cariere într-o instituţie. Din această perspectivă, păstrarea liderului civil, dar numit politic, în funcţie, în timp ce ofiţeri de carieră pică în jurul este curioasă. 
 
Dacă acest întreg scandal reprezintă o modalitate de a schimba vârful civil al SRI, săparea la fundaţia instituţiei este o soluţie cel puţin mafiotă. Dacă este un simplu caz de schimbare a unui lider care a strâns prea multă putere, din nou, ne întoarcem la corectitudinea intenţiilor unui fugar dat în urmărire internaţională. Puterea politică pare să fie sintagma care construieşte acest scandal.
Bunul simţ ar indica o retragere cel puţin tactică de la părerologie. Ar cere să ne investigăm întâi societatea şi imixtiunea politicului pervers în toate cotloanele ei, nicidecum să luăm jumătăţi de adevăr apărute prin presă şi să înfiripăm telenovele acolo unde semnalul tembelizorului emis de Sebi Ghiţă dă cu lipsă.
Aşa cum scriam mai demult, dacă domnul Ghiţă, în realitatea concepută de dânsul, devine avertizor de integritate pentru cele mai importante instituţii ale statului român, atunci ne putem întoarce la orice altă ocupaţie care nu implică atenţia. Cred că SRI-ul are resurse să treacă peste această situaţie, chiar şi prin colaborarea cu factorul politic, de a recladi încrederea instituţională. Rămâne de văzut în ce măsură poate politicul să construiască, în loc să dezbine.

Domnul Coldea, prin natura muncii sale, dar şi a unei cariere aparent fulminante, pare să pice în propria sabie, de sacrificiu. SRI-ul iese uşor slăbit, dar protejat de orice scandal suplimentar, în această telenovelă. Politicul priveşte cu îngrijorare şi joacă în continuare cărţile.
 
Dacă decizia domnului Coldea este rezultatul unui război intern, instituţional sau al unui joc politic cu mize locale (dar care se pot întinde şi până la Casa Albă, în funcţie de părere sau boala mintală), este în continuare un mister, cel puţin pentru mine. Spun doar că mai bine să avem un mister bine protejat, decât un serviciu secret afectat de ingerinţe politice. Domnul Iohannis ar da bine să corecteze unele exagerări, în acest sens. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Marcel Cristea
17.01.2017, 16:26:42

My advise to the fugitive 'after me the deluge": keep on talking, nuke everybody.

-2 (2 voturi)
C Dana
17.01.2017, 16:33:52

Oare ce-o insemna asta: "SRI-ul iese usor slabit"? Adica institutia sta intr-un singur om? Dl. Coldea o fi vreun geniul a spionajului sau a contraspionajului? De acum SRI-ul n-o sa mai prinda spioni, teroristi sau tot felul de borfasi? Dl. Coldea e doar un simplu om, care a ajuns intr-o zi intr-o functie si a venit ziua in care pleaca. E doar un functionar al statului care va fi inlocuit cu alt functionar al statului. Si cine poate spune ca cine il va inlocui nu va fi poate mai bun brofesional, poate mai cinstit, poate mai capabil?

-3 (5 voturi)
gi
17.01.2017, 17:22:38

Coldea NU a actionat de capul lui - pe langa el si mai ales deasupra lui mai erau duzini de fosti/actuali securisti , borfasi de genul lui Ghita si o intreaga fauna care de 27 de ani u fac decat sa capuseze toate resursele tarii astia de a amarasteni care se multumes cu o marire de 50 de lei la pensie sau cu o portie de ciolan cu fasole . TOATE marile averi din Romania s-au cladit in jurul si in beneficiul securistilor vechi si noi . Nicolae- fost securist conectat la buget , Patriciu - cumpara cu 50 milioane rafinarie de 3 miliarde , Ghita - 300 milioane de euro in 10 ani din contracte luate prin licitatii trucate , Voiculescu - fost trezorier al securitatii care investea zeci de milioane de dolari in anii "90 - toate afacerile cat de cat banoase s-au facut cu complicitatea borfasilor astora in uniforme cu fireturi care si-ar vinde si propria mama pentru spaga aferenta dara mite sa isi incalce juramantul de credinta ca orice militar cu onoare . Niste golani de ultima speta in cardasie cu alti golani care ne mint cu nerusinare la fiecare 4 ani ca sa ai votam sa isi poate face ei mendrele cu SRI istii si politistii corupti (adica 90% din ei )

+2 (8 voturi)
dracon
17.01.2017, 17:35:41

Avrut sa spuna putin patata !

-1 (1 vot)
gi
17.01.2017, 17:09:00

Preacuviosul Sebi Ghita - incredibilul absolvent de ASE care a facut 300 milioane de euro in aproximativa 10 ani (ce gluma proasta e economia de piata functionala in Romania numai cand pronunti nu ele ; Patriciu , Voiculescu , Tender , Nicolae si alti securisti sinistri ) a spus calr cu subiect si predicat ca nasul lui Dottore di Catania aka Maior impreuna cu vice prim ministrul Dancu canalia PSD ista care face pe sociologul erau si ei prezenti in concediile de team building SRI- Parlamentul lui peste prajit - guvern -PSD - grupul de la Cluj etc . Cu aia cum ramane ? Ca si cu Hexifarma adica " pupat piata independentei " ? Cu cele peste 300 milioane de euro " facuti " de " Sebi " cum ramane ? Cta de IDIOTI ne poate crede borfasul asta slinos cand isi trece in declaratia de avere " 90 de MILIOANE de euro date cu imprumut unui amic ? " - Popor de bizoni creduli si cu memorie de caras ! Ardeti-i pe bizoni ca oricum voteaza hotii " ca este baieti buni ,da la lume cate un ajutor cate o marire "

+6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările