Politică

articolul anterior articolul urmator

Remus Ştefureac, director INSCOP: Disputa la europarlamentare va fi din băsişti şi anti-băsişti, între Ponta şi Băsescu

0
1 Apr 2014 12:39:04
Autor: Mădălina Mihalache
Remus Ştefureac, director INCOP Research, şi Adrian Moraru, director IPP FOTO David Muntea
Remus Ştefureac, director INCOP Research, şi Adrian Moraru, director IPP FOTO David Muntea

Adrian Moraru, directorul Institutului pentru Politici Publice (IPP), Remus Ştefureac, director INSCOP Research, şi jurnalistul Nicolas Don au discutat, la Adevărul Live, despre miza alegerilor europene din 25 mai, despre Rusia şi strategia lui Vladimir Putin şi despre descinderile care au avut loc astăzi la Media PRO.

 

Principalele declaraţii din timpul emisiunii:

Adrian Moraru: Deşi suntem în ziua păcălelilor, am auzit de la Cristian Diaconescu că au încheiat un turneu la Washington. Îmi aduc aminte de un articol din Washinton Post care vorbeşte despre lucururile pe care le poate face SUA să-l împiedie pe Putin, să blocheze o invazie către Kiev. Aceste manevre militare fac parte din aceste strategii la care NATO se gândeşte.

Remus Ştefureac, director INSCOP: Pentru România, aceste ştiri sunt ştiri pozitive. Suntem membri NATO, prin urmare putem să ne prevalăm de anumite garanţii.

Nicolas Don, jurnalist freelancer: Eu am o viziune puţin mai neagră şi mai realistă. Singurele reacţii din Occident au fost acele măsuri luate împotriva unor indivizi, dar nu a celor apropiaţi de Putin. A fost discursul Angelei Merkel cu Putin. Nu înţeleg de ce preşedintele informează preşedintele Camerei Deputaţilor, şi nu premierul.

Adrian Moraru: Este evident că Putin joacă după reguli proprii. Ei înţeleg dacă flowul de profit curge din acea zonă, dacă filiala noastră din Moscova face vânzări. Un alt analist economic spunea că toate tranzacţiile cu petrol se fac cu dolari. Dolarii nu există fizic între cei care cumpără din Rusia, ci există nişte bănci. Arătau că, în 24 de euro, tranzacţiile de petrol al Rusiei pot fi îngenuncheate. Aceste lucruri duc la un război militar. O criză radicală în domeniul economic tot la arme duce.

Nicolas Don: Este mult mai greu din punct de vedere militar, economic şi administrativ să facă o asemenea cucerire. Şi nu văd de ce pentru că şi-a atins scopul. Vă aduc aminte ce am învăţat la istorie, este o zicală atribuită lui Stalin, în virtutea căreia Rusia a funcţionat întotdeauna: ce este al nostru este al nostru, ce este al vostru, este de negociat. Ca să scapi de dependenţa energetică îţi trebuie zece ani, o întreagă politică constantă şi energetică. UE nu a învăţat niciodată să vorbească cu o singură voce.

Ştefureac: Acest fenomen de integrare economică îi crează un avantaj economic pe termen scurt lui Putin, dar pe termen lung, Rusia pierde. Poate învăţăm şi noi esticii să folosim mai bine pârghiile pe care le avem în UE.

Adrian Moraru: Putin nu a câştigat mare lucru, Putin a pierdut ce este al lui, toată Ucraina. Putin consideră o pierdere că nu reuşeşte să-şi recupereze controlul până la graniţă.

Despre descinderile de la Media Pro

Nicolas Don: În România există o problemă de bani. Presa nu câştigă bani, pierde bani. Oamanii se zbat ca să ţină o reţea şi devine suspectă de ordine politică. România are o întârziere de presă liberă, de dezbatere. În America sunt patru reţele mari şi late, în România, cinci. Există capital uman în România, dar care, socialmente, sunt inexistenţi.

Moraru: IGP şi Direcţia Generală a Bucureşti, nu DNA, face ancheta. Nu vorbim de instituţiile care ar trebui şi se ocupă de lucrurile astea. Eu nu sunt adeptul teoriei de ce a început cu mine, dar mi se pare ca din baie, având în vedre că sunt anchete pe bani uriaşi, nu am auzit să se ocupe Poliţia Bucureşti.

Despre alegerile europene

Moraru: Cred că oamenii ar trebui să ştie că asistăm la o luptă puternică la nivel european. Aş vrea să atrag atenţia că la nivel european este cea mai strânsă luptă între stânga şi dreapata. Stânga, Schulz, Juncker, dreapta, care va fi noul Barosso? Sunt doar la câteva mandate distanţă.

Ştefureac: Am dubii având în vedere rata aşteptată foarte scăzută la aceste alegeri. Nu cred că vom depăşi 30%. Având în vedere că avem o rată scăzută, mobilizarea nu este pe ideologie, pe valori. Din păcate, racordarea noastră la ce se întâmplă în Europa este foarte scăzută.

Nicolas Don: Găsesc o virtute că se va vota strict naţional. Desfiinţarea USL, cu fărămiţarea dreptei, cu despicarea a PNL, sunt nouătăţi care nu pot fi integrate de staffurile de campanie decât după 25 mai. Nu mai vorbim de eurosceptici, ci de antieuropeni. Nu există partide extremiste la noi şi ar trebui să fim mândri. Nu există un pericol de extremism palpabil. La noi nu este o problemă şi trebuie să priftăm de acest lucru.

Ştefureac: Dacă ar exista opţiuni, ar exista, cu siguranţă, şi vehicul. Agenda este mai degrabă economică în România. Din păcate, disputa la alegerile europarlamentare va fi din băsişti şi anti-băsişti, între Victor Ponta şi Traian Băsescu.

Don: Este un personaj politic care stă în fruntea actualităţii de zece ani. De ce să se oprească din politică?

 

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările