Disperarea lui Putin se vede şi din ameninţările, fără urmări, la adresa NATO şi a occidentului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ceva timp Putin vituperează fel de fel de ameninţări la adresa ţărilor ociidentale. Fără nici o consecinţă. Doar vorbe goale, care nu mai sperie pe nimeni. Chiar dacă sunt adresate, mai degrabă, propiilor supuşi, în final vor pricepe şi ruşii că numai gura e de el. Şi situaţia internă, economică, comercială, financiară, îl obligă la tot felul de exhibiţii! Fără vreun rezultat palpabil.

Ultimele ameninţări ale lui Putin

"Toată lumea trebuie să ştie că nu am început încă lucruri serioase" în Ucraina, a declarat Putin într-un discurs televizat.

Armata rusă s-a retras cu coada între picioare de la Kiev, a avut pierderi enorme în oameni şi echipamente, e tocată de noile livrări de arme occidentale către Ucraina, a pierdut Insula Şerpilor, nava amiral a fortelor sale navale, caută peste tot rezervişti să-i trimită pe front, iar Putin spune că nu a început încă lucruri serioase în Ucraina. Care ar fi acelea? Un bluf ordinar, cu care încearcă să sperie lumea!

Neputinţa lui Putin se vede şi din faptul că nu a reuşit să blocheze livrările de echipamente militare occidentale către Ucraina. Şi loviturile de rachete, ameninţările că va opri livrarea de hidrocarburi, n-au reuşit să oprească ajutorul militar şi umanitar către Ucraina, care se ridică la zeci de miliarde de dolari.

"Astăzi auzim că vor să ne învingă pe câmpul de luptă. Ce putem spune? Lăsaţi-i să încerce!"

Ce să încerce? Rusia nu reuşeşte să ocupe după patru luni de război decât teritorii mărunte din Ucraina, şi ameninţă NATO şi occidentul, care au un PIB de zeci de ori mai mare, şi o armată de cel Putin zece ori mai puternică. Iarăşi ameninţări pentru proşti!

„Ni se spune că noi am început războiul în Donbas, în Ucraina. Nu, acesta a fost declanşat de acelaşi Occident colectiv, organizând şi susţinând o lovitură de stat armată neconstituţională în Ucraina, în 2014, apoi încurajând şi justificând genocidul împotriva locuitorilor din Donbas. Occidentul colectiv este instigatorul direct, vinovatul de ceea ce se întâmplă astăzi”.

Aici e durerea cea mare a lui Putin! Dacă poporul ucrainian a ales, cu alegeri libere, un alt drum decât să fie vasalul Moscovei, Putin o aruncă, conştient sau nu, tot în cârca occidentului. Şi susţine că nu Rusia a atacat Ucraina, ci occidentul a început „războiul”. (În sfârşit, recunoaşte că e vorba de un război, nu de o acţiune militară specială).

Occidentul ar fi trebuit să înţeleagă că a pierdut deja, încă de la începutul operaţiunii militare speciale”, pentru că „începutul acesteia înseamnă şi începutul unei rupturi radicale în ordinea mondială în stil american, acesta este începutul trecerii de la egocentrismul liberal-globalist american la o lume cu adevărat multipolară”.

Asta şi-a dorit şi visat Putin. Să schimbe ordinea mondială, sub ameninţarea armelor nucleare şi încetarea exportului de hidrocarburi. Ce a obţinut, se vede.

Putin este atât de neajutorat mintal încât nu realizează că o ţară, fie ea şi Rusia, nu se poate opune lumii întregi, nu poate exista complet izolată, chiar dacă este putere nucleară. Până să ajungă să folosească armele nucleare poate fi neutralizată economic, comercial, financiar, chiar şi militar dacă va fi cazul.

Putin se dezice acum de ameninţările la adresa ţărilor care vor să adere la UE şi NATO. Acum 3-4 luni ameninţa Ucraina şi Republica Moldiva că nu va admite să adere la UE. La fel Finlanda şi Suedia în cazul aderării la NATO. Acum susţine că nu are nimic împotriva acestor aderări, dacă NATO nu va ridica baze militare pe teritoriul acestor ţări.

Ameninţări la adresa Lituaniei. Fără consecinţe

Lituania a restricţionat parţial legatura feroviară şi terestră dintre Rusia şi enclava Kaliningrad, pentru a aplica sancţiunile dictate de UE.

Încă din 22 iunie Patrushev a ameninţat dur Ucraina.

„Rusia, bineînţeles, va reacţiona la astfel de acte ostile. Măsuri adecvate sunt în curs de elaborare la nivel interministerial şi urmează a fi adoptate. Ele vor avea consecinţe negative severe pentru populaţia Lituaniei”.

Şi nu s-a întâmplat nimic. Pentru că Lituania este membru NATO şi orice acţiune miltara împotriva ei s-ar extinde imediat la un conflict militar NATO-Rusia. Iar Rusia nu vrea să rişte aşa ceva, pentru că forţele armate ale NATO ar anihila centrele de comandă şi depozitele de armamanet ale Rusiei în câteva zeci de minute, cu lovituri aeriene de rachete şi aviaţie. NATO are timp de patru luni să-şi actualizeze planurile de neutralizare a armatei Rusiei.

Sancţiuni de altă natură, decât cele militare, asupra Lituaniei, nu sunt posibile, pentru că Lituania nu mai are nicio legătură economică sau comercială cu Rusia.

Acum două zile, ameninţările s-au repetat:

„Dacă situaţia nu se stabilizează în zilele următoare, atunci Rusia va lua măsuri dure împotriva Lituaniei şi a Uniunii Europene”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, conform unui comunicat.

Singurele măsuri pe care le poate lua Rusia împotriva occidentului ar fi încetarea exportului de petrol şi gaze. Dar, în acest caz  îşi taie craca de sub picioare, pentru că Rusia trăieşte 50% din acest export. Fără banii încasaţi pe exportul de hidrocarburi, Rusia nu mai poate funcţiona economic şi social.

Aşteptăm măsurile pe care le va lua Rusia, dar foarte probabil că nu vor exista astfel de măsuri.

Rusia ameninţă că va lua înapoi Alaska

„Decenţa nu este slăbiciune. Avem mereu ceva cu care să răspundem. Iar America trebuie să îşi amintească întotdeauna: există o parte a teritoriului său, Alaska”, şi-a început Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat a Rusiei,  discursul în timpul ultimei şedinţe înainte ca legislativul rus să intre în vacanţă parlamentară.

Înainte ca ei (americanii) să încerce să ne gestioneze resursele din străinătate, să se gândească înainte să acţioneze că şi noi avem ceva de luat înapoi”. (Alaska)

Volodin a amintit de asemenea că deputatul Piotr Tolstoi, adjunctul său, a propus organizarea unui referendum privind revenirea la Rusia printre cetăţenii din Alaska. Adică un referendum organizat de Rusia pe teritoriul unui stat american! O dovadă că elita politică rusă trăieşte în altă lume, nu mai judecă raţional!

Rusia a vândut Alaska Statelor Unite în 1867 pentru 7,2 milioane de dolari, în jur de 2 cenţi pentru fiecare acru de pământ. Cu ce drept sa o ia inapoi?

Ben Wallace, ministrul Apărării din Regatul Unit, a declarat într-un interviu că “…auzi rar expresia sindromul femeii mici, auzi mereu de sindromul bărbatului mic de statură. Cred că în Rusia avem exemple masculine şi exemple feminine. Maria Zaharova (n.n. purtătoarea de cuvânt a Ministerului Rus de Externe) e un personaj dintr-o comedie de situaţii. Ea face declaraţii în fiecare săptămână, ameninţând că va trimite bombe nucleare la toată lumea... E o nebună aşa cum e şi Putin…".

Concluzie

Putin e disperat, de aceea recurge mai des la ameninţări. Economia Rusiei se prăbuşeşte în urma sancţiunilor, armata sa este aproape epuizată, orice act agresiv împotriva unei ţări NATO va fi urmat instantaneu de paralizarea întregii armate ruse, inclusiv a forţelor sale nucleare. Putin habar nu avea de faptul că generalii săi au furat până s-au îmbogăţit din fondurile alocate armatei, iar acum e prea târziu să mai repare ceva. Nici China, care-şi înţelege foarte bine interesele, nu susţine Rusia în această aventură nebunească din Ucraina. Maia Sandu s-a deplasat la Kiev, să-şi arate susţinerea faţă de Ucraina, dovadă că nici Republica Moldova nu se teme de Rusia. Posibil să fi primit asigurări de sprijin din partea României şi a NATO.

Rămâne ca elitele intelectuale şi economice de la Moscova, care înţeleg prăpastia în care Putin duce Rusia, să-l înlăture de la conducerea Rusiei, înainte de a constata falimentul total al ţării.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite