Disputa între USR-PLUS şi Guvern pe tema alegerilor locale. Miza: votanţii cu viză de flotant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Ciolos si Dan Barna Inquam Photos / George Calin
Dacian Ciolos si Dan Barna Inquam Photos / George Calin

Alianţa USR-PLUS a transmis miercuri un comunicat de presă în care critică Guvernul Orban pentru că printre modificările la Legea Electorală care prevede alegerea primarilor în două tururi se regăseşte şi o restricţie de a-şi exprima votul pentru cei care şi-au obţinut viza de flotant cu mai puţin de 90 de zile faţă de data alegerilor.

„Alianţa USR-PLUS susţine modificarea Legii Alegerilor Locale prin introducerea a două tururi de scrutin, dar se opune restricţionării dreptului de vot pentru cetăţenii care dobândesc viza de flotant cu mai puţin de 90 de zile faţă de data alegerilor.

O astfel de restricţie nu poate fi justificată de fenomenul «turismului electoral» în condiţiile în care sistemul electronic de verificare exclude votul multiplu. Un număr foarte mare de cetăţeni, studenţi, tineri în general, nu vor putea vota la alegerile locale, dacă legea este promovată în forma trimisă de guvern”, a transmis USR-PLUS.

USR-PLUS îi cere Guvernului să renunţe la modificarea respectivă

Alianţa a mai adăugat apoi că va intruduce un amendament în acest sens şi i-a solicitat „ferm” guvernului să renunţe la articolul respectiv.

De cealaltă parte, Guvernul a motiva introducerea articolului precizând că astfel va fi împiedicat turismul electoral.


„Persoanele care și-au stabilit reşedința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară”, se arată în articolul introdus de Guvern.

Vezi şi: Cum poţi vota la alegerile locale dacă nu ai domiciliu în oraşul în care locuieşti

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite