Divergenţe în coaliţie pe teme economice. Gorghiu: „La noi nu s-a pus problema de modificare a impozitării”. Ce spune despre viitorul lui Cîţu la şefia Senatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam Photos/ George Călin
Foto: Inquam Photos/ George Călin

Alina Gorghiu, vicepreşedinta PNL, a transmis că nu vede posibilă schimbarea cotei unice, iar în partid nu s-a pus problema modificării sistemului de taxare, după ce PSD a deschis din nou subiectul impozitării progresive. În ceea ce priveşte soarta politică a lui Florin Cîţu, Gorghiu a precizat că în partid nu s-a discutat schimbarea fostului lider PNL de la şefia Senatului, însă a atras atenţia asupra declaraţiilor sale publice.

„Am fost şi eu, alături de mulţi alţi colegi, la procesul de negociere a programului de guvernare şi a fost un punct spinos, pentru că pentru PSD impozitarea progresivă este un mesaj cu care au venit constant în spaţiul public, şi-au asumat. (...) Electoratul de dreapta îşi doreşte să conservăm această cotă unică, motiv pentru care, nu doar pentru că este în programul de guvernare, la noi nu s-a pus deloc problema de modificare a acestei impozitări”, a declarat Alina Gorghiu, luni, în emisiunea Talk News de la Profit News TV.

Vicepreşedinta PNL a subliniat că „fiecare om trebuie să ştie că avem un sistem fiscal stabil, predictibil”. „Sigur că va fi o discuţie în coaliţie, nu ştiu care sunt modificările la acest moment preconizate în Codul Fiscal, dar cu siguranţă nu poate să iasă decât o soluţie agreată de coaliţie, de către premier, iar premierul a spus o dată că nu îşi doreşte modificarea cotei unice, că îşi doreşte să rămână acest sistem care nu prespune taxe şi impozite noi. Avem programul de guvernare pe care l-am votat şi noi şi PSD şi UDMR, nu văd posibilă schimbarea cotei unice în viitorul apropiat”, a mai spus Gorghiu.

Afirmaţiile Alinei Gorghiu vin în contextul în care PSD a adus din nou în discuţie impozitarea progresivă. Marcel Ciolacu a anunţat că sunt mai multe măsuri economice pe care guvernanţii trebuie să le prezinte până la 1 iunie, precizând că „există şi o redimensionare şi o reaşezare a impozitelor”. Ciolacu a mai punctat că susţine în continuare introducerea impozitului progresiv, pentru că „ne minţim în continuare cu această cotă unică, care nu mai este unică”. 

Gorghiu: Guvernul şi Ministerul Muncii trebuie să livreze nişte reforme

Totodată, referitor la reformele cuprinse în PNRR, Alina Gorghiu a afirmat că guvernanţii „trebuie să le livreze”.

„Guvernul şi Ministerul Muncii trebuie să livreze nişte reforme şi mă aştept de la domnul ministru Budăi, şi să nu interpretaţi ca pe o critică ci ca un mesaj de încurajare, căruia îi înţeleg preocuparea pentru majorarea anvelopei pentru pensii, însă pentru a lua acei bani, va trebui să venim cu reforma pensiilor, salarizării şi a administraţiei publice. Nu avem voie să le ratăm, sunt convinsă că nu le vom rata”, a spus Gorghiu.

În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la Senat

Cât despre Florin Cîţu, Alina Gorghiu a explicat că în PNL nu s-a discutat schimbarea fostului lider de partid de la şefia Senatului, însă a punctat faptul că ar trebui să fie mai responsabil cu declaraţiile publice. 

„În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu din funcţia de preşedinte al Senatului. Nu este o dezbatere care să fi fost pe agenda PNL”, a spus Alina Gorghiu, precizând că orice membru PNL are libertatea să mai tragă din când în când câte un semnal privind „funcţionarea unei instituţii din stat”.

„Atunci când ai a doua poziţie în stat, responsabilitatea declaraţiilor tale este mult mult mai mare. Eşti al doilea om în stat, este o funcţie extrem de relevantă în politica din interiorul PNL. Eu cred că Florin Cîţu înţelege înăţimea funcţiei sale, fiind  şi fost preşedinte PNL, ştie cât de sensibile sunt poziţiile şi cât de atentă este lumea. Nu doar presa, dar şi activul de partid este foarte atent şi probabil va fi foarte atent să ajute această coaliţie şi PNL-ul, chiar dacă uneori poziţiile sale de economist pot fi sensibil diferite de Ministerul de Finanţe, de BNR”, a mai explicat liberala.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite