Divorţăm

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Citesc zilele astea un articol al lui Mihai Maci care îmi place, deşi nu ştiu cine este omul. Să vă povestesc şi vouă despre ce este vorba. Intelectualul spune aşa: sunt o serie de semne sau efecte legate între ele ale resentimentarismului marii mase de oameni din România: conspiraţii, anti-Americanism, xenofobie, homofobie, ortodoxism fundamentalist, etc.

Acest resentimentarism este cvasi-universal în societatea celor educaţi pe timpul sultanului Ceauşescu şi nu cunoaşte particularităţi regionale. Este cauzat de eşecul nostru de a ne integra în Europa şi în valorile europene şi atlantice. Este un eşec apocaliptic şi mizerabil, impregnat cu lături şi ură mocnindă asemenea unui vulcan gata să erupă, dar care pare foarte calm pe dinafară.

Una din cauzele acestui cerc vicios este fără îndoială sărăcia şi capcana ei. Dacă nu ai ce pune pe masă, nu ai cum să te gândeşti la altceva. Anticii îi excludeau pe săraci de la luarea deciziei pentru că a le da săracilor drept de vot este fie un act de generozitate, ori de profund cinism, povesteşte Mihai Maci. Nu este vina lor că nu se pot gândi la altceva, nu îi poţi cere unui om ce nu are ce să pună pe masă copiilor să se gândească la sisteme de partide, la psihologia grupurilor sau la cerere şi ofertă. Cu atât mai puţin la Shakespeare sau opere de muzică clasică. Sărăcia şi capcanele ei îi împiedică pe egalii noştri defavorizaţi să creadă în cuvintele intelectualilor care le spun că Europa nu înseamnă numai homosexualitate, iar America nu înseamnă neapărat Stăpânul, aşa cum le spune Antena 3 şi România TV, două televiziuni care vor fi desfiinţate în curând, în opinia din ce în ce mai multor oameni.

Şi cine e împotriva progresului în România? Cine pune beţe în roate dezvoltării economice, sociale, politice şi morale a ţării?

În România, spune Mihai Maci, dezbaterea atât de benefică unei democraţii sănătoase şi non-populiste, înseamnă ceartă, înseamnă băşcălie oribilă, plata unor poliţe mai vechi şi refuzul acceptării că celălalt are dreptate doar pentru a nu îi da satisfacţie. Noi refuzăm modernitatea, suntem reacţionari progresului natural, spunând, cum maiestuos analiza Albert Hirschman, că progresul este periculos, în zadar şi pervers. LGTBQ este pervers, spun românii, noi vrem ortodoxie. În aceeaşi Românie, singurii care mai cred în democraţie, valori europene şi transatlantice şi în general în vorbele frumoase suntem doar noi, o mână de tineri idealişti de stânga. Asta este foarte periculos, dar şi îmbucurător pentru grupul nostru, pentru că ne face mai uniţi şi mai puternici.

Şi cine e împotriva progresului în România? Cine pune beţe în roate dezvoltării economice, sociale, politice şi morale a ţării? Nu cumva PSD, ALDE, UDMR şi să nu uităm BOR, prin instrumentalizarea cinică a unui PNDL (Programul de Dezvoltare) 1, 2, şi 3, ajuns acum în mâna unui apropiat de cea mai joasă speţă a lui Livache Mustache, prin propaganda mizerabilă duminică de duminică la biserică şi la televizor care spală lumea pe creier într-un mod nemaiîntâlnit până astăzi? Nu cumva e baronul oltean şi harghitean cu dosare penale la butoanele acelui fond de dezvoltare sau a partidului care reprezintă în Parlament minoritatea maghiară?

Gata, divorţăm, nu acceptăm consiliere psihologică de cuplu şi vă vrem afară din casă. S-a terminat cu abuzul, ne-am emancipat.

De ce nu se introduce canalizare şi gaz în toate localităţile ţării, pe gratis? Cu alte cuvinte, de ce se cere bani de la populaţie pentru racordarea la apă curentă, canalizare şi gaz, cum se face exact în acest moment în România, cine are rude la ţară ştie, când exact pentru asta v-a votat lumea, pentru dezvoltarea României rurale şi nu numai? Pentru eradicarea sărăciei v-a votat lumea, şi voi le cereţi bani săracilor pentru a îi scoate din sărăcie? De ce daţi bani Bisericii pentru construcţia unei clădiri monstruoase, Biserică care îndoctrinează medieval populaţia (este mai mare ruşinea să crezi, spre exemplu, că cineva ar putea fi lăsată însărcinată de duhul sfânt) şi este trădătoare scopului nostru universal ca naţie şi anume dezvoltarea pe toate palierele şi nu regresul la un misticism grobian? De ce nu desfiinţaţi bisericile din toate satele din România, răul absolut al nostru, biserică care îndeamnă populaţia la tradiţie şi rusificare în acest moment, care ţine populaţia într-o transă iluzorie şi mistică în loc să le deschidă ochii şi să-i îndrume spre cunoaştere, ştiinţă, dezvoltarea inteligenţei şi a capacităţilor intelectuale?

Vă e frică să răspundeţi acestor întrebări? Noi deja am răspuns în locul vostru şi am ajuns la concluzia că voi, PSD, ALDE, UDMR, BOR, nu vă veţi schimba niciodată şi vă vrem plecaţi pentru totdeauna. Gata, divorţăm, nu acceptăm consiliere psihologică de cuplu şi vă vrem afară din casă. S-a terminat cu abuzul, ne-am emancipat.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite