Divorţ în trepte între PSD şi UNPR. Ce pact au făcut Dragnea şi Oprea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul condus de Liviu Dragnea nu va face alianţă oficială cu UNPR la alegerile locale, dar va lăsa mână liberă filialelor să încheie alianţe la nivel local cu orice partid vor, deci chiar şi cu UNPR. PSD aşteaptă mai întâi să vadă zestrea de primari, apoi va rupe definitiv legăturile cu Gabriel Oprea în toamnă, în preajma alegerilor parlamentare.

 Comitetul Executiv Naţional al PSD (CExN), for care îi cuprinde şi pe baronii locali, s-a reunit la Sinaia,  pentru a tranşa politica de alianţe la alegerile locale. În ultimele luni, PSD şi UNPR au negociat intens participarea la alegerile locale pe liste comune. Însă preşedintele partidului, Liviu Dragnea, nu vrea să se mai asocieze cu imaginea lui Gabriel Oprea şi le-a propus liderilor din teritoriu ca PSD să intre în alegeri de unul singur. În consecinţă, la nivel central nu se va încheia nicio alianţă electorală cu UNPR, însă baronii vor avea libertatea ca la nivel local să încheie alianţe electorale cu aproape oricine, pentru a-şi mări şansele de a câştiga mai multe mandate de primar sau şefii de Consilii Judeţene. „Am decis că vom propune UNPR un proiect de acord de colaborare care să dea posibilitatea tuturor organizaţiilor PSD şi UNPR ca acolo unde consideră că se măresc şansele în alegeri pot crea alianţe. O să propunem un astfel de acord şi colegilor din ALDE care să conţină aceleaşi condiţii“, a anunţat Liviu Dragnea după şedinţă.

Decizia PSD nu dă peste cap planurile UNPR. Fără o alianţă în acte, progresiştii lui Gabriel Oprea vor putea face sau desface majorităţi în consilii locale sau consilii judeţene făcând alianţe cu orice partid, în numele interesului local. Surse din PSD au povestit pentru „Adevărul“ că aşteaptă să vadă câte mandate aduce UNPR în urma înţelegerilor locale, pentru că, în toamnă, vor trebui să negocieze din nou o posibilă alianţă pentru alegerile parlamentare. Iar dacă zestrea de primari sau de consilieri locali a UNPR va fi mică, PSD se va descotorosi definitiv de Gabriel Oprea.  Iar şansele ca ajutorul electoral venit pe filiera UNPR să fie unul consistent sunt minime, din moment ce partidul condus de generalul Oprea se zbate în marja de eroare a sondajelor de opinie.

SEPARAT ŞI ÎN PARLAMENT
PSD şi UNPR urmează să se rupă şi în Parlament. În prezent, senatorii şi deputaţii UNPR activează în grupul PSD. Însă, de la începutul sesiunii parlamentare, UNPR va activa ca grup separat în Parlament. Deşi sunt a treia forţă politică parlamentară, UNPR nu prea mai are ce jocuri să facă. În plus,  de când Gabriel Oprea şi-a pierdut funcţia în fruntea Guvernului, tot mai mulţi parlamentari au început negocierile cu alte partide. „Cel puţin 15 parlamentari vor părăsi partidul în perioada următoare, ceea ce le va şubrezi poziţia în Parlament“, au estimat surse din PSD.

OBSESIA BĂSESCU ÎNCĂ BÂNTUIE PSD
Potrivit unor surse prezente la şedinţă, dincolo de anunţul oficial, Liviu Dragnea le-a dat mână liberă baronilor locali să se alieze cu oricine numai să câştige alegerile, nu numai cu UNPR şi ALDE. Însă a pus totuşi o interdicţie: fără Mişcarea Populară, partidul condus de fostul preşedinte Traian Băsescu. În mod ciudat,  social-democraţii pot pactiza chiar şi cu marele rival - PNL. „În multe judeţe, USL încă trăieşte şi PSD şi PNL sunt încă împreună. Cele mai multe solicitări din teritoriu sunt pentru alianţe cu ALDE. Mai puţine cu UNPR“, au precizat surse din conducerea PSD.

Ameninţare nătângă: boicotarea alegerilor

PSD şi UNPR ţin cu dinţii ca alegerile locale să se desfăşoare într-un singur tur de scrutin, sistem care le-ar permite să-şi conserve un număr important din actualii primari. „Să discutăm despre poziţia noastră faţă de această năstruşnicie a liberalilor cu legea în două tururi pentru primari. Două tururi vor astăzi, mâine s-ar putea să dorească trei tururi. Aseară, un coleg, nu-i dau numele ca să nu-l expun, a venit cu o idee care mi se pare foarte interesantă şi stingem scandalul: la comune un tur, la oraşe două tururi, la municipii trei tururi şi la Bucureşti atâtea tururi cât e nevoie ca să iasă Buşoi şi nu mai avem scandal. Noi riscăm foarte mult să aruncăm ţara în aer. România acum reprezintă o insulă de stabilitate apreciată de absolut toată lumea în zonă şi, pentru Primăria Capitalei, oamenii ăştia sunt în stare să tulbure această stabilitate care ne este foarte benefică“, a spus Dragnea la şedinţa conducerii PSD.

Însă alegerile în două tururi n-au de ce să arunce ţara în aer. Dimpotrivă, oferă primarilor o mai mare reprezentativitate, deci democraţia are de câştigat. „Nu e vorba de o destabilizare, ci de o democratizare. Socialiştii de sorgintea domnului Dragnea văd destabilizare în democratizare. E o destabilizare a monopolului baronilor locali“, a spus şi liderul PNL Cătălin Predoiu.

Utopia PSD a mers atât de departe încât conducerea partidului a votat, la Sinaia, să boicoteze alegerile locale dacă premierul Dacian Cioloş modifică legea electorală prin ordonanţă de urgenţă (OUG) şi se revine la votul în două tururi de scrutin. În hora boicotului s-au prins imediat  Gabriel Oprea şi Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit unor surse din PSD, generalul Oprea l-a sunat pe Liviu Dragnea şi i-a promis că şi UNPR va boicota alegerile dacă se schimbă sistemul de vot. Acelaşi mesaj l-a transmis şi liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Prin acest demers, cei trei vor să pună cât mai multă presiune pe Cioloş pentru a nu schimba legea. Preşedintele PSD s-a plâns şi la Bruxelles că în Româniau se încearcă schimbarea sistemului electoral. Înainte de a merge la Sinaia, Liviu Dragnea s-a întâlnit cu preşedintele Parlamentului European, socialistul Martin Schulz, căruia i-a transmis că „adversarii politici“ fac presiuni mari pentru modificarea legislaţiei electorale şi PSD ia în calcul boicotarea alegerilor locale.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite