Doar 3.613 români din străinătate au cerut înscrierea în Registrul Electoral pentru alegerile parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegerile parlamentare vor avea loc la sfârşitul lunii noiembrie FOTO Arhiva Adevărul
Alegerile parlamentare vor avea loc la sfârşitul lunii noiembrie FOTO Arhiva Adevărul

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat, luni, că au fost validate 3.613 cereri de înscriere în Registrul Electoral depuse de alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, cu puţin peste 500 în plus faţă de situaţia prezentată săptămâna trecută.

Dintre cei 3.613 care au cerut înscrierea, 2.913 menţionează opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 700 pentru votul în secţiile de votare. Pentru votul prin corespondenţă cele mai multe cereri au venit din Spania-1290, Italia-791, Franţa-118, Germania-101 şi Belgia-90.

Pentru amenajarea de secţii de votare în localitatea de domiciliu sau reşedinţă cele mai multe solicitări provin din Spania-305, Moldova-156, Italia-71, Portugalia-24 şi Franţa-20. Amenajarea la cerere a unei secţii, pe lângă cele din ambasade, consulate şi filialele Institutului Cultural Român, este posibilă doar dacă se primesc cel puţin 100 de cereri din aceeaşi localitate.

”AEP face apel la cetăţenii români din afara graniţelor ţării să se adreseze misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în vederea depunerii documentelor necesare înscrierii în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă sau la o secţie de votare din apropierea locuinţei. De asemenea, Autoritatea recomandă alegătorilor români din străinătate să se informeze la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare în afara ţării”, transmite Autoritatea.

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat, pe 18 iulie, că 3.090 de cetăţeni români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate s-au înscris în Registrul Electoral.

Partidul Naţional Liberal a adoptat în Biroului Politic Naţional de luni o rezoluţie prin care solicită Guvernului aprobarea unei Ordonanţe de Urgenţă astfel încât, ”pe lângă secţiile de votare din ambasade şi consulate, MAE să constituie un număr de secţii de votare cel puţin egal cu cel existent la turul II al alegerilor prezidenţiale din 2014”, iar procedura de înregistrare a celor care votează să poată fi transmisă prin poşta electronică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite