Politică

articolul anterior articolul urmator

Doctor în fizică la Princeton, scrisoare către Victor Ponta: „Mă consider prost prin comparaţie cu dumneavoastră“

100
5 Nov 2014 15:40:30
Autor: Cezar Pădurariu
Dan Angelescu este profesor la Universitatea Paris-Est FOTO fluidition.com
Dan Angelescu este profesor la Universitatea Paris-Est FOTO fluidition.com

Dan Angelescu, un român care trăieşte în diasporă de 20 de ani, i s-a adresat prim-ministrului Victor Ponta în legătură cu organizarea scrutinului pentru alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie.

Românul Dan Angelescu este profesor la Universitatea Paris-Est, absolvent al California Institute of Technology şi doctor în fizică la Universitatea Princeton. Este plecat în străinătate de 20 ani şi, în acest moment, în afara jobului la prestigioasa universitate pariziană, mai administrează şi o firmă specializată în "soluţii autonome de prelevare de probe şi de măsurare pentru aplicaţii de monitorizare a mediului".

Este specialist în dispozitive microfluidice, microsenzori sau nanotehnologie, premiat de statul francez la "Concours de Création d'Entreprises Innovantes 2012". Din această postură, Dan Angelescu i-a adresat lui Victor Ponta o scrisoare, în care analizează declaraţiile jignitoare ale premierului referitoare la românii care au votat peste hotare.

Scrisoarea a fost preluată de către administratorii grupului de Facebook Roumains francophones şi a devenit viral la 24 de ore după postare. O redăm, mai jos, integral:

"Stimate d-le Victor Ponta,

Mă numesc Dan Angelescu, sunt profesor la Universitatea Paris-Est din Franţa. Am un doctorat în fizică de la universitatea Princeton, o licenţă de la California Institute of Technology (amândouă în Statele Unite), iar înainte de aceasta am fost olimpic la fizică. Trăiesc în diasporă de douăzeci de ani. Vă mărturisesc că niciodată nu m-am considerat nici peste poate de inteligent, şi nici nu m-am mândrit cu capacitatea de a înregistra şi interpreta detaliile subtile ale tuturor situaţiilor. Însă declaraţia pe care aţi făcut-o pe postul de televiziune Antena 3 mi-a demonstrat că, faţă de o persoană ca dvs., sunt aproape primitiv. Ba chiar aş merge până la a mă considera prost, prin comparaţie.

Eu am venit naiv la vot la secţia de la Ambasada României din Paris, am stat la coadă alături de oameni care mi s-au părut perfect normali, şi care au aşteptat ca şi mine ore în şir la coadă. Departe de mine gândul că aceştia se prefăceau a fi oameni obişnuiţi, fiind de fapt agenţi aduşi acolo în scopuri electorale. Insă, în apărarea mea, trebuie să spun că erau foarte bine camuflaţi: un domn cu o fetiţă în cărucior, un altul care spera să voteze până la 20:30 ca să poată să îşi ia băieţelul de la cinema, o fată care citea poezii. În orele de coadă, am ajuns să ne cunoaştem, şi am ajuns chiar să cred că şi ei erau naivi şi proşti ca mine. Sau poate, cum aţi observat dvs., încercau să mă manipuleze. Nu ştiu.

La ora 21, încet-încet, coada a înaintat şi ne aflam în centrul de votare. Stupid din partea mea, însă aveam impresia că legea spune că în aceste condiţii îmi trebuie respectat dreptul la vot. Aşa credeau, aparent, şi cei din jurul meu. Ei bine, se vede că nu am înţeles bine textul legii, deşi l-am recitit de mai multe ori de pe sit-ul web al ambasadei. Ba chiar domnul preşedinte al secţiei de votare mi-a explicat că deşi aşa e legea (aici măcar nu m-am păcălit !), şi deşi s-a făcut cerere la biroul electoral central ca programul de votare să fie prelungit, a primit instrucţiuni clare ca votarea să se oprească la 21:00 deşi erau persoane în secţie care au fost împiedicate să voteze.

Atunci, furios, am strigat şi eu, ca cei din jurul meu "Vrem să votăm !". Nu am avut pancarte, nu ştiam că trebuiau pregătite dinainte (ce idee originală aţi avut !), şi de altfel în jurul meu nimeni nu avea. Toţi păreau oameni obişnuiţi, frustraţi însă de decizia pe care o considerau ilegală de a nu li se acorda dreptul la vot, şi reclamandu-şi-l. Un drept care (pentru noi cei proşti cel puţin) ar trebui să fie constituţional. Chiar am crezut pentru o secundă (orice bănuiala mi-a fost însă risipită după intervenţia dvs. la televizor) că dumneavoastră aţi fi fost personal implicat în această organizare proastă a alegerilor, pentru ca noi cei din străinătate să nu putem vota aşa cum am dori. Probabil o altă consecinţă a manipulării la care am fost supus, inconştient. Ce bine că m-aţi luminat !

În naivitatea mea, nu mi-am dat nici măcar seama că puteam să fiu transportat cu autobuzul, gratuit, de către acei domni manipulatori la care aţi făcut aluzie dvs. Eu am venit ca prostul cu maşina, stând în trafic, consumând benzină şi plătind o parcare scumpă ca să mă pot prezenta la vot. Vă rog ca la turul 2 să se publice lista staţiilor autobuzului electoral, ca să putem profita cu toţii de el.

Recitind ce am scris, mi-am adus aminte nu ştiu de ce de anii de doctorat, şi de lunile de muncă pe care le-am petrecut la redactarea tezei. Şi mi-am dat seama că până şi aici, domnule Ponta, v-aţi dovedit pe deplin superioritatea. Pentru dvs. totul trebuie să fi fost aşa de simplu şi de uşor, de parcă altcineva v-ar fi scris deja textul, dvs. rămânându-vă doar să îl transcrieţi. Păcat că noi, cei proşti, nu înţelegem cum merg lucrurile. Ce bine însă că vă găsiţi timp să ne explicaţi dumneavoastră, întotdeauna cu elocvenţa exemplului personal. Vă mulţumim !

Cu multă consideraţie,

Dan Angelescu

Profesor
Universitatea Paris-Est
Franţa"

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

preisner camelia
5.11.2014, 15:57:54

Ponta ai considera pe toti prosti daca nu stiu sa minta, sa fure ,sa insele !Asta este deviza lui si a PSD! In rest nu-l intereseaza daca un intelectual din stainatate a dorit sa voteze ca sa ajute poporul roman,luat prizonier de catre o clica de MAFIOTI nesimtiti !! Nici din exterior nu poti ajuta pe cei de acasa !!! Asta bataie de joc !!!!

+71 (87 voturi)
Serban Duca
5.11.2014, 16:33:54

Doamna gresiti profund! Îl interesează SA NU voteze intelectualii, mai ales cei din străinătate.

+65 (77 voturi)
mitrut
5.11.2014, 16:12:13

Toti intelectualii, din tara sau diaspora, sunt un real pericol pentru tembelii cu diplome care au pus mana pe putere. Si fiindca ei nu pot fi cumparati cu pomeni electorale si deci nu vor vota cu PSD, trebuiesc impiedicati sa voteze. Daca doar cei care au acces la internet ar vota, intr-un exercitiu demonstrativ, pentru Ponta sau Johannis, sau si-ar reafirma votul dat, in 20 noiembrie de exemplu, surprizele ar fi uriase! Si nu in favoarea lui Ponta.

+24 (26 voturi)
Excelsior
5.11.2014, 16:34:04

C'est la vie, ar spune francezul. Da, ati fost prostit (a cata oara?), dle doctor Angelescu. N-aveti ce face! E o lupta inegala intre un doctor autentic si un doctor auto-inventat, care, catarat pe prostimea din Romania care, intre 2 masuri de cinzeaca, il voteaza gregar, ne livreaza juvenilu-i zambet ilescian invatat prin te miri ce laboratoare de la SIE. O palida consolare: daca va incalzeste cu ceva, aflati ca nu sunteti singul prostit. Cum ar zice regratatul Toma Caragiu, avantaj el. Ca asa-i in tenis!

+15 (19 voturi)
aurel aurel
5.11.2014, 16:35:38

intr o lume cat de cat normala,te ai astepta ca ponta sa se rusineze ,sa aiba un sentiment de vinovatie ,de culpa cu intentie vizavi de cei in fruntea carora doreste sa se pozitioneze ca lider ,ca model de urmat.Asa ar fi normal...insa in acest context nimic nu e normal.Poate doar faptul ca uneori cineva spune ce gandeste despre plagiator.

+12 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările