Document. Adrian Năstase îl acuză pe Băsescu de „vânzarea băncilor şi a industriei româneşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstase
Adrian Năstase

Fostul premier Adrian Năstase a publicat pe blog un memorandum semnat , în anul 2000,  de Traian Băsescu, în calitate de ministru al Transporturilor, cu Banca Mondială. „Puteţi vedea cine este autorul angajamentului incalificabil de privatizare a Petrom şi a întregii industrii româneşti“, scrie Năstase.

"Din când în când, Băsescu, în stilul lui obişnuit, mincinos, încearcă să scape de responsabilităţile ce-i revin în dezastrul economiei şi infrastructurii româneşti, în timpul mandatelor pe care le-a avut.

Astfel, în Memorandumul semnat de Băsescu, în 2000, referitor la înţelegerile cu Banca Mondială, puteţi vedea cine este autorul angajamentului incalificabil de privatizare a Petrom şi a întregii industrii româneşti.

Angajamentele relativ la Petrom se găsesc la pagina 10 din anexă. Până acolo despre sare, apa minerală, CFR marfă, eliminarea băncilor de stat din sistemul bancar românesc, Romtelecom, BRD, Petromidia, Romaero, Tarom, Sidex, Alro, Alprom, Conel şi Romgaz. Toate trebuiau înstrăinate, la fel ca şi flota comercială, despre care opinia publică şi mass media par a fi uitat.

Dovada că Memorandumul ministrului transporturilor de atunci, Traian Băsescu, a produs efecte este şi includerea acestor condiţii în Memorandum de condiţii economice şi memorandum tehnic cu FMI, din 16 mai 2000, care poate fi accesat pe site-ul FMI şi unde se precizează printre altele că:

«Al treilea, cu privire la companiile naţionale (fostele regii autonome), după cum s-a convenit cu Banca Mondială, am oferit pentru privatizare la sfârşitul lui 1999 o cotă minoritară de capital al PETROM (35%). Totuşi, această strategie a eşuat în atragerea vreunui interes serios. Vom analiza motivele care au condus la eşuarea acestei strategii, împreună cu Banca Mondială şi vom deschide o licitaţie pentru privatizarea PACHETULUI DE CONTROL al PETROM anul acesta»”, scrie Adrian Năstase pe blogul său.

Imagine indisponibilă
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite