Politică

articolul anterior articolul urmator

Document. UDMR îi cere Avocatului Poporului să conteste la CCR ordonanţa de urgenţă pe alegeri anticipate

2
17 Feb 2020 15:31:35
Autor: Sebastian Zachmann
Kelemen Hunor, liderul UDMR
Kelemen Hunor, liderul UDMR

UDMR i-a solicitat Avocatului Poporului, Renate Weber, să trimită la CCR ordonanţa de urgenţă  privind organizarea alegerilor anticipate, potrivit unui document obţinut de Adevărul. Partidul condus de Kelemen Hunor contestă articolul care permite votul la orice secţie de votare, indiferent de adresa din buletin. UDMR critică faptul că Guvernul Orban a schimbat legea electorală prin OUG, nu prin lege, şi doar cu câteva luni înainte de scrutin.

Ordonanţa de urgenţă privind organizarea alegerilor anticipate, care le permite românilor să voteze la orice secţie de votare, va ajunge zilele viitoare în Parlament, unde PSD se pregăteşte să o respingă, astfel încât prevederile impuse de Guvernul Orban să nu intre în vigoare, susţin surse politice pentru Adevărul. În paralel, PSD şi ALDE vor cere Avocatului Poporului să sesize CCR, astfel încât OUG să fie declarată neconstituţională.

În ciuda presiunilor PSD şi UDMR, Guvernul Orban nu a modificat articolul 84 din ordonanţa de urgenţă, care, pentru alegerile parlamentare, permite votul la orice secţie, indiferent de domiciliu. Spre exemplu, dacă o persoană cu buletin de Bucureşti se află în ziua alegerilor anticipate la Braşov, va putea vota la orice secţie din judeţ, pe liste suplimentare. Numai că va trebui să voteze pentru candidaţii din circumscripţia Braşov, nu Bucureşti, acolo unde locuieşte. Miza acestei prevederi ţinteşte marile centre universitare: Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, unde sunt foarte mulţi studenţi fără viză de flotant, aşadar care până acum nu puteau vota la parlamentare. Practic, acestă prevedere le permite dreptul să voteze în oraşul unde studiază, nu unde au domiciliul. PSD şi UDMR sunt dezavantajate de „liberalizarea“ votului, în timp ce PNL şi Alianţa USR-PLUS, preferate de electoratul tânăr, sunt avantajate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

moftronix
17.02.2020, 15:39:25

Pensiile SPECIALE, o manoperă a PNL Pensiile SPECIALE, nesimțite, au fost introduse prima dată pentru MAGISTRAȚI, in anii 1998...1998, de ministrul LIBERAL de justiție Valeriu Stoica. Pe vremea guvernării CDR. Boc le-a anulat TEMPORAR prin OUG pe vremea așa zisei Crize economice din 2009. Dar se știa că CCR va găsi OUG ca neconstituțională. Și asa a fost, neconstitutională. PNL a PĂCĂLIT populația venind cu o Lege, votată in Parlament. Dar SE ȘTIA de la bun inceput că este neconstitutională. PNL a aruncat pisica in curtea CCR..... PNL = o mostră de DEMAGOGIE si politicianism.

+1 (3 voturi)
Un cititor
17.02.2020, 18:12:51

UDMR vrea sa guveneze, sa fie in parlament etc....prin mijloace incorecte. Asa-s ei ...ticalosi.

-1 (1 vot)