Dodon, între „iubirea” pentru Putin şi banii Bruxelles-ului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
igor dodon

Fără un acord de împrumut cu FMI, Republica Moldova se află în zona gri al unui posibil faliment generalizat al economiei, iar pentru tandemul Igor Dodon-Vladimir Plahotniuc acest lucru ar putea însemna sfârşitul unei epoci ce se anunţă pro-rusă în culori europene.

După ce a declarat, în timpul vizitei de la Kremlin, că va denunţa Acordul de Asociere al Republicii Moldova la UE când PSRM va obţine o majoritate confortabilă în Parlamentul de la Chişinău (alegerile parlamentare din 2018), Igor Dodon joacă în zile „cartea pro-europeană”. Vizita de la Bruxelles este vitală pentru preşedintele RM deoarece are nevoie de finanţarea pe care liderii UE o acordă Chişinăului pentru modernizarea şi implementarea reformelor. Fără banii Bruxelles-ului şi cu promisiuni economice vagi pe care le-a obţinut la Kremlin, Igor Dodon are un orizont politic limitat de situaţia economică care se vede în coşul zilnic al moldoveanului de rând. În momentul de faţă, Rusia are de rezolvat criza din Donbas, războiul din Siria, aşa că sprijinul economic pentru Moldova preşedintelui Dodon mai are de aşteptat. Pe de altă parte, Kremlinul a jucat strategic cartea cu Dodon şi acoliţii săi, ridicând treptat embargoul pentru produsele agricole şi viticole pe care firmele din Transnistria şi Regiunea Autonomă Găgăuză le exportă pe piaţa rusă. Fără finanţare externă, economia moldavă nu are şanse de revigorare, iar tandemul Dodon-Plahotniuc este decis să guverneze „ruseşte pe banii Bruxelles-ului”. Deşi în plan extern a făcut o serie de gafe diplomatice în lanţ încă din primele zile ale preluării mandatului de şef al statului moldav, Igor Dodon se bucură de încrederea a peste 26% din populaţie, fiind urmat de liderul PAS Maia Sandu, cu 9,9%, într-un sondaj CBS AXA. Potrivit portalului politics.md, sondajul sociologic a fost realizat în perioada 18-27 ianuarie 2017, pe un eşantion de 1.110 persoane, cu marjă de eroare de 3%. În pofida acestui sondaj, imaginea lui Dodon se poate prăbuşi peste noapte dacă nu găseşte un numitor comun alături de guvernul lui Plahotniuc pentru asigurarea unei revigorări economice.

„Vom discuta despre relaţiile bilaterale, implementarea Acordului de Asociere cu UE, dar şi despre deficienţele şi lacunele care sunt evidente după doi ani de implementare. I-am transmis d-lui ambasador UE la Chişinău proiectul Memorandumului privind Cooperarea dintre Comisia Economică Euroasiatică şi Republica Moldova, acord care intenţionez să fie semnat cu Uniunea Euroasiatică a lui Putin şi care nu contravine Acordului de Asociere cu UE”, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon potrivit portalului Europaliberă.org.

Schimbarea de ton a lui Dodon în raport cu UE poate părea ciudată la prima vedere, însă miza sa ascunsă o reprezintă doar banii comunitari destinaţi finanţării RM şi nimic mai mult. Eu nu cred că va renunţa pentru moment la schimbarea orientării geopolitice a RM către Rusia, dar acest lucru depinde implicit şi de rezultatele pe care PSRM le va înregistra în alegerile parlamentare de anul viitor. Până atunci, banii vorbesc pentru Dodon şi tovaraşul său, Plahotniuc.

La rândul lor, analiştii centrului de analiză şi studii Expert-Grup, consultaţi de jurnaliştii de la Jurnal.md, susţin faptul că în eventualitatea în care Federaţia Rusă ar elimina sancţiunile aplicate exporturilor din Moldova şi acestea ar reveni de la nivelul 241 milioane dolari în 2010, la nivelul de 404 milioane dolari în 2017, acestea nu ar reprezenta mai mult de o treime din nivelul curent al exporturilor spre UE.

„Motivele orientării spre UE sunt clare. UE deja liberaliza importurile din Moldova de prin anul 2006 şi, mai activ, după anul 2008, înainte de semnarea Acordului de Asociere. Între timp, Rusia a preferat să procedeze invers şi să sancţioneze importurile din Moldova, apelând la manipularea în scopuri politice cu standardelor tehnice, în special fiind vorba de standarde privind siguranţa produselor agricole”, comentează Expert-Grup potrivit Jurnal.md.

De asemenea, noua interdependenţă economică a Moldovei cu piaţa europeană şi declinul dependenţei de piaţa Rusiei are proporţii enorme. În momentul de faţă, RM depinde de piaţa UE de cinci ori mai mult decât de cea rusească, iar pentru Dodon acest element este de luat în seamă. Dacă de la Kremlin a obţinut doar promisiuni economice fără acoperire în ciuda showului mediatic pe care l-a făcut în preajma lui Putin, de la Bruxelles Dodon nu va obţine decât termene şi condiţionări drastice.

„Igor Dodon nu-şi doreşte să lupte cu Plahotniuc, cu corupţia, el luptă cu Acordul de Asociere, cum să lupte cu corupţia, dacă el singur este parte a acesteia. La Bruxelles este destul de clar jocul pe care îl face Plahotniuc cu Dodon. Cei de acolo ştiu că Plohotniuc l-a ajutat pe Dodon să câştige în campania electorală. Această guvernare nu este în regulă. Chiar dacă Rusia ar relua exporturile din RM, atunci acestea ar ajunge la maxim 400 milioane de dolari, iar din UE este mult mai mare. Da, este bine să avem relaţii bune în ambele părţi, însă să sacrifici o astfel de oportunitate şi să faci aşa declaraţii iresponsabile cum a făcut domnul Dodon, nu e normal”, a declarat liderul PAS, Maia Sandu, la Pro TV Chişinău, potrivit inprofunzime.md. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite