Dodon, Putin şi întoarcerea Republicii Moldova către Kremlin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele R.Moldova, Igor Dodon şi omologul său, Vladimir Putin                    sursa foto: mediafax.ro
Preşedintele R.Moldova, Igor Dodon şi omologul său, Vladimir Putin                    sursa foto: mediafax.ro

Alegerile parlamentare care se vor desfăşura pe 24 februarie 2019 transformă viaţa politică de la Chişinău într-un câmp de luptă electoral al formaţiunilor politice pro-europene şi pro-putiniste. Deşi campania electorală încă nu a început, binomul Dodon-Plahotniuc lucrează pentru consolidarea electoratelor ţintă, în contextul în care miza o reprezintă viitorul geopolitic al Republicii Moldova.

Dacă Plahotniuc şi oamenii săi din PDM (Partidul Democrat din Republica Moldova) au oscilat între VEST şi EST îngropând drumul european al R.Moldova, preşedintele statului moldovean, Igor Dodon, în cele şase vizite efectuate la Moscova de la începutul mandatului său a încercat să îi intre cu orice preţ în graţiile „Ţarului de la Kremlin“. Deşi nu a obţinut nicio favoare economică majoră pentru Republica Moldova din partea lui Putin, Dodon a reuşit printr-o campanie agresivă de PR politic să îşi consolideze electoratul pro–putinist al PSRM şi chiar să-l câştige pe cel al PCRM (Partidul Comuniştilor din Republica Moldova), odată cu prăbuşirea fostului lider comunist, Vladimir Voronin.

Ultimul sondaj de opinie dat publicităţii în luna noiembrie de către IPP (Institutul de Politici Publice) îi dă apă la moară lui Igor Dodon să spere într-o victorie la scor în alegerile din 24 februarie 2019 a formaţiunii sale, PSRM (Partidul Socialiştilor din Republica Moldova) şi chiar să promită zilele acestea la Moscova, că va schimba Acordul de Asociere şi Liber Schimb parafat de statul moldovean cu UE la Vilnius în 2014, accelerând apropierea de Federaţia Rusă. Până în momentul de faţă, discursul pro-putinist al Igor Dodon nu aduce elemente noi faţă de ceea ce a susţinut în aceşti trei ani de mandat vizavi de Kremlin şi Vladimir Putin, însă PSRM s-a consolidat în aceşti ani de guvernare a oamenilor lui Plahotniuc, şi se bucură de încrederea a 28% dintre respondenţi, iar şeful statului moldovean de încrederea a 15, 6% dintre participanţii la sondaj.

La rândul său, analistul politic Victor Ciobanu susţine că socialiştii lui Dodon stau bine în sondaje, deoarece în Republica Moldova electoratul de stângă are nostalgii după URSS, în contextul în care 40% dintre respondenţii sondajului IP şi-ar dori reconstituirea „Imperiului Sovietic“.

 „Aţi văzut un bloc special în acest sondaj care vorbeşte despre atitudinea oamenilor faţă de Uniunea Sovietică. Este un electorat stabil de stânga care, în fond, se menţine. A fost preluat de socialişti de la comunişti şi se menţine relativ structurat, relativ stabil. Dacă vă uitaţi pe mass-media în rating-ul ce privesc moldovenii, o să atestaţi că acolo sunt, vreo patru-cinci din zece, posturi ruseşti. Aceştia nu mai sunt, aşa cum se interpretează uneori, doar pensionari sau rusofoni, acesta este un segment foarte mic. Acolo este o jumătate de populaţie care este orientată spre Uniunea Sovietică, care nu mai poate fi reconstituită, dar acest mit există în percepţia populaţiei. În mod normal el se proiectează pe intenţia de vot şi, dacă ne imaginăm că dispare cumva PSRM, acest loc oricum va fi ocupat de cineva, care va exploata aceste percepţii şi va acumula la fel de mult“, a subliniat Victor Ciobanu.

În schimb, Igor Boţan susţine că PSRM exploatează „mitul Uniunii Sovietice“, deşi în ultimii doi ani, încrederea în „liderul neformal“ al socialiştilor Igor Dodon a scăzut.

„Doi ani de zile în urmă, domnul Dodon a fost ales preşedinte de mai mult de jumătate dintre cetăţeni. Ceea ce trebuie acum să ne intereseze este cum evoluează încrederea în domnul Dodon. Noi vedem că ea scade, încet, dar sigur, scade şi există o explicaţie pentru asta“, a adăugat Igor Boţan.

Animat de scorul foarte bun din acest sondaj pe care l-a obţinut formaţiunea sa (PSRM), Igor Dodon a supralicitat joi la Sankt Petersburg la întâlnirea informală a Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice, unde i-a promis „Ţarului de la Kremlin“ că dacă socialiştii vor obţine majoritatea în plenul de la Chişinău, după alegerile din februarie 2019, va renegocia cu UE Acordul de Asociere al Republicii Moldova deoarece acesta a fost aprobat „în forma brută“.

În fond, această promisiune a şefului statului moldovean ar trebui să dea de gândit forţelor pro-europene şi unioniste să îşi facă o strategie comună în contextul apropierii alegerilor din 24 februarie 2019, până nu este prea târziu astfel încât forţele pro-putiniste şi PDM-ul lui Plahotniuc să nu facă majoritatea în viitorul Parlament din primăvară.

De fapt, preşedintele Republicii Moldova încearcă cu ajutorul acestor declaraţii măgulitoare să obţină fonduri şi sprijin economic de la Kremlin, în contextul în care oligarhul Vladimir Plahotniuc nu a renunţat la cartea americană şi l-a trimis în aceste zile peste Ocean, pe finul său, Andrian Candu.

Dodon suspină după Moscova şi ajutorul lui Putin

Dodon este incapabil să câştige mărinimia lui Putin în contextul în care acesta joacă strategic în Transnistria, Donbass şi Crimeea, iar „Ţarul de la Kremlin“ încă nu-l consideră pe şeful statului moldovean un partener de încredere, după circul zilnic pe care-l face aproape zilnic cu Plahotniuc, la Chişinău. În fond, este un circ politic gratuit pentru că este evident că fără sprijinul tacit al oligarhului cel bun şi al ruşilor din Transnistria, Igor Dodon nu ar fi ajuns niciodată preşedinte.

„Interesele reale ale ţării noastre nu au fost luate în considerare. Acest lucru a dus la un dezechilibru grav pe piaţa externă şi pe cea internă, precum şi a provocat pagube producătorului autohton. Această situaţie trebuie îndreptată, deoarece mii de producători moldoveni suferă anual pierderi imense“, a declarat Igor Dodon.

Citeşte analiza completă pe investigative-report.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite