Doi grei ai guvernării, printre miniştrii care se ascund de ochii lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stelian Ion şi Alexandru Nazare FOTO Mediafax
Stelian Ion şi Alexandru Nazare FOTO Mediafax

Premierul României, Florin Cîţu, şi ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, sunt cei mai prezenţi membri ai Guvernului în mass-media, în timp ce printre codaşi sunt miniştrii Stelian Ion (Justiţie) şi Alexandru Nazare (Finanţe), deţinători ai unor portofolii cu greutate, dar a căror activitate nu e aproape deloc văzută în exteriorul instituţiilor pe care le conduc.

Agenţia de monitorizare Klarmedia şi agenţia de presă News.ro au realizat barometrul vizibilităţii miniştrilor în mass-media pentru luna mai, pe baza monitorizării presei scrise şi a celei online, rezultatul analizei arătând faptul că premierul Cîţu e de departe cel mai prezent membru al Guvernului în spaţiul public, la mare distanţă faţă de ceilalţi membri ai Cabinetului său..

Funcţia de ministru al Sănătăţii, mai vizibilă decât numele

În ceea ce priveşte Sănătatea, funcţia bate numele. Indiferent de persoana care se află la conducerea ministerului, deciziile luate pe fondul pandemiei îl propulsează pe ministrul de resort în atenţia publicului. Concret, deşi pare un ministru care nu iese în evidenţă, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Vlad Voiculescu, Ioana Mihăilă se află pe locul al doilea în topul vizibilităţii. Un alt ministru care şi-a câştigat vizibilitatea pe fondul pandemiei este Sorin Cîmpeanu (Educaţie), în special prin discuţiile despre reluarea cursurilor cu prezenţă fizică în şcoli. De altfel, acesta e unul dintre demnitarii care ies constant la interviuri şi în conferinţe de presă.

Printre „codaşii” din Guvern sunt doi miniştri care nu au atras atenţia prin ieşirile lor publice, deşi ocupă funcţii-cheie în stat. Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, se află spre coada clasamentului, după ce a pierdut cinci poziţii faţă de luna aprilie, fiind pe locul 11 din 18 demnitari. Absenţa lui din media e surprinzătoare, cu toate că de numele instituţiei pe care o conduce sunt legate numeroase reforme care ar trebui făcute sau despre care ar trebui să aibă loc discuţii: legile Justiţiei, modificarea legislaţiei penale, desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. În guvernările precedente, miniştri ca Florin Iordache, Tudorel Toader şi Ana Birchall au fost foarte vizibili, chiar dacă de multe ori pentru decizii controversate.

 Şi Alexandru Nazare se află în tabăra „codaşilor”, deşi este ministrul Finanţelor, un rol-cheie în orice guvern din lume. Aflat pe poziţia 15, ministrul Finanţelor nu scapă de anonimat, şi în lunile precedente fiind cvasi-absent din spaţiul public. La fel ca în cazul lui Stelian Ion, şi miniştrii care l-au precedat pe Nazare s-au bucurat de o vizibilitate mai mare, fie că a fost vorba de Florin Cîţu sau de Eugen Teodorovici.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite