Politică

articolul anterior articolul urmator

Dominic Fritz şi noua revoluţie de Timişoara

57
28 Sep 2020 18:10:43
Ion M. Ionita
Dominic Fritz, noul primar al Timişoarei
Dominic Fritz, noul primar al Timişoarei

”Eu sunt un candidat care nu are absolut nicio legătură nici cu comunismul, nici cu postcomunismul, nici cu acest sistem cu baroni locali sau miliardari de carton”, spune Dominic Fritz, noul primar al Timişoarei, despre el însuşi, prezentându-se pentru cei care încă nu îl cunosc, în primul său discurs de după confirmarea rezultatului alegerilor.

În vârstă de 37 de ani, are ceva din carisma lui Jurgen Klopp. Transmite empatie, ceea ce pentru un neamţ nu este chiar foarte des întâlnit. Ceea ce frapează la prima vedere este calitatea limbii române pe care o vorbeşte, nu numai fluent, dar şi foarte atent la detalii gramaticale. De pildă spune „pe care”  de fiecare dată când este cazul, ceea ce mulţi politicieni autohtoni ignoră cu desăvârşire.

A venit, a candidat, a câştigat. Cu patru ani în urmă, organizaţia USR Timişoara nu exista. Nicolae Robu era primar. Pe 27 septembrie, Dominic Fritz l-a învins pe Robu la 20 de procente diferenţă.

Timişoara a făcut din nou revoluţie. Acum 30 de ani, când timişorenii îşi declarau sub gloanţe oraşul liber de comunism, Dominic Fritz începea anii de şcoală în sudul Germaniei, pe lângă izvoarele Dunării. Familia sa nu are rădăcini în România şi cu siguranţă părinţii săi nu şi-au imaginat vreodată că unul dintre copiii lor va ajunge primar într-o ţară la care, pe vremea aceea şi mult timp după, era imposibil să te gândeşti că poate să ofere un viitor pentru propriii săi cetăţeni, cu atât mai puţin pentru străini.

A lăsat o poziţie de consilier în administraţia prezidenţială a Germaniei şi s-a stabilit la Timişoara. Secretul limbii române? A învăţat-o la casa de copii din Timişoara unde a lucrat ca voluntar când a venit pentru prima dată în România, la începutul anilor 2000.

De ce este o revoluţie şi nu o simplă întâmplare de campanie? Pentru că la Timişoara se încheie ce a început acum 30 de ani. Nu mai avem moştenitorii comunismului, nu mai este vorba despre beizadelele lor şi nici de îmbogăţiţii tranziţiei. Toate aceste personaje au fost măturate prin vot la Timişoara. Locuitorii Timişoarei au decis să închidă un capitol şi să plece pe un alt drum. Complet separat. Cum se va ciocni Dominic Fritz de structurile administrative ale oraşului rămâne de văzut. Dar schimbarea s-a făcut, în pofida tuturor sorţilor care nu erau deloc favorabili unei astfel de candidaturi.

Intrarea pe scenă a unor figuri noi care au dislocat dinozauri ai post-comunismului politic din România este marea victorie obţinută în aceste alegeri. Generaţia între 30 şi 50 de ani s-a prezentat în număr mare la vot şi şi-a impus punctul de vedere. Este generaţia care vrea altceva în afară de pensii şi salarii, care îşi doreşte o Românie bine administrată şi respect din partea celor ajunşi la putere.

Este votul celor care se consideră şi cetăţeni europeni, al celor care se simt capabili să înveţe şi să muncească oriunde şi al celor pentru care contează ce se întâmplă în comunitate, fie că este vorba despre o şcoală, un parc, o casă de copii sau un proiect de investiţii. Acest val va pune mare presiune pe partidele „clasice” la alegerile parlamentare. Ceea ce este foarte bine, pentru că cine nu percepe schimbarea nu va mai conta prea mult în viitorul mandat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

57 Comentarii

Relon Mask
28.09.2020, 19:29:19

Formidabila aceasta transformare a electoratului, noi suntem acum martorii schimbarii de generatii care au cu totul alte valori si preferinte! Bravo, Timisoara! Bravo, Bucuresti!

+33 (41 voturi)
Radu Mircea
28.09.2020, 20:04:41

# Relon Mask ln mod natural (prea incet din pacate) mentalitatea electoratului si compozitia lui se schimba . N-am fost in stare sa ne despartim de comunism , '89 a fost numai un schimb de stapini , ideologia a ramas aceasi , desi vopsita de nenumarate ori in toate culorile . Acum a inceput sa voteze o generatie care nici nu era nascuta in '89 , cu alta mentalitate , neinfectata cu virusul comunist . Sa nu va imaginati ca neamtu' a fost votat de activistii si securistii pensionari ce au avut brusc o revelatie capitalista . Am amintit odata cind eram scirbit de intreaga clasa politica , ca vom ajunge sa importam demnitari cum odata am importat regi , daca nu vrem sa ne scufundam pentru todeauna ca natie . Se pare ca timisorenii chiar au pus in practica acest gind nebun al meu . Vom vedea peste patru ani daca sperantele puse in noua generatie se vor adeveri macar partial si inceputul asta de schimbare n-a fost un foc de paie .

+30 (32 voturi)
Mircea Lupan
28.09.2020, 19:32:42

Daca performeaza, de ce USR sa nu aibe un presedinte al ei?

+5 (9 voturi)
Beta Alfa
28.09.2020, 19:55:23

Dl. Ionita, ii urez sincer succes domnului Fritz dar nu credeti ca inainte de a-i ridica osanale sa il lasati sa-si inceapa activitatea ? Ar fi expresia unui jurnalism onest bazat pe fapte si nu pe prezumtii. Cu tot respectul.

+1 (19 voturi)
Thot
28.09.2020, 20:11:49

Bravo Timisoara ,bravo timisoreni, e o sansa fantastica, vine perioda de capitala culturala europeana, veti avea un atu (o pila ) la nemti , se pare ca "rasare soarele " si pe cararea voastra.

+11 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (57)

Modifică Setările