Politică

articolul anterior articolul urmator

Domnule Preşedinte, dezastrul din educaţie trebuie oprit acum, nu peste 2-3 ani!

21
6 Dec 2019 07:56:21
Ştefan Vlaston

N-am înţeles intervenţia de joi a preşedintelui pe tema educaţiei. Domnia sa pare că minimalizează proporţiile dezastrului în care se afla educaţia noastră. Când eşti pe ultimul loc în Europa la matematică şi penultimul la ştiinţe, când 47% dintre elevii de 15 ani nu stiu cele 4 operatii, iar 44% nu înţeleg ce citesc, ce alte argumente îţi trebuie ca să realizezi proporţiile dezastrului?

Preşedintele vorbeşte şi de rezultatele olimpicilor, şi de şcoli foarte bune. Am văzut că performanţa aceasta se reduce la 1-3%, şi se datorează, mai degrabă,  resurselor deosebite de care beneficiază elevii şi familiile lor, nu şcolii. Este  mulţumit domnul Preşedinte de  acest procent?

Şocul PISA a bulversat puternic  societatea românească. Când te uiţi pe clasamenul european şi vezi România întrecută de Malta, Croaţia, Lituania, te apucă disperarea. Nu mai vorbim de Estonia care se află în fruntea clasamentului.

Declaraţia preşedintelui Iohannis referitoare la eşecul României la testele PISA

Aşa cum ne aşteptam, preşedintele a legat totul de proiectul său, România Educată. Care este în dezbatere publică după vreo trei ani de elaborare, şi care s-ar putea finaliza după încă vreo 2-3 ani de discuţii, cel puţin. Şi încă doi ani pentru o nouă lege a educaţiei. Şi până atunci,  ce facem? Batem pasul pe loc, fără nicio schimbare în învăţământ?

Am avut în urma cu 10 ani Raportul Comisiei prezidenţiale condusă de Mircea Miclea,  si apoi Legea Educaţiei Naţionale din 2011,  în mandatul ministrului Funeriu. Ambele au fost apreciate în ţară şi la UE, şi doar schimonosirea legii de către PSD a împiedicat-o să-şi producă efecte. Ce facem, procedăm ca in Legenda meşterului Manole, dărâmăm după doar 8 ani ce-am construit bun, şi o luăm de la capăt?

Există termene care nu ţin cont de evoluţia proiectului România Educată.  În câteva săptămâni, conform legii recent promulgate, trebuie realizate planurile cadru, care să cuprindă 20, 25, 30 de ore/săptămână pentru primar, gimnaziu şi liceu. Apoi, adaptarea programele şcolare la noul plan cadru. Aceste modificări cerute de lege înseamnă schimbări profunde în arhitectura curriculară, necesare până în luna martie, când se fac încadrările profesorilor pentru anul şcolar ce urmează.

Iată ce spune preşedintele Iohannis:

Este important însă de subliniat în acest context că o condamnare pauşală, aşa cum au încercat unii ieri şi alaltăieri, nu ajută pe nimeni, cum nici măsuri punctuale nu ajută sistemul, după cum am putut să vedem în ultimii ani”.

Şi ce facem, mai stăm încă 3-5 ani cu sistemul educaţional în forma actuală, până la implementarea proiectului România Educată? Încă 5 ani cu elevi ce învaţă la şcoală 34-36 ore/săptămână? Cu 20% elevi la şcoala profesională, în timp ce în Germania învaţă o meserie 70% dintre elevi? Cu economia în criză adâncă de meseriaşi şi specialişti, astfel încât antreprenorii aduc lucrători din Asia? Cu dna ministru Monica Anisie care declară senină că nu trebuie să ne îngrijoreze rezultatele la testele PISA, pentru că sistemul lor de evaluare nu coincide cu al nostru?

Îmi pare rău pentru viziunea dlui preşedinte Iohannis, dar schimbarea în educaţie trebuie să înceapă acum, nu peste 3-5 ani. La toamnă începe un an şcolar, cu o nouă paradigmă curriculară, conform legii promulgate. Nici legal, nici formal, nu se poate amâna acest moment. Ar fi o greşeală enormă să se proroge termenul de intrare în vigoare a legii care prevede numărul de ore din planurile cadru. Boală lungă, moarte sigură!

Mai spune preşedintele:

„Toate acestea trebuie să ne dea de gândit, dar nu într-un mod electoralist, ci într-un mod în care putem să reformăm profund întregul sistem şi eu sunt foarte hotărât să merg mai departe cu „România Educată” şi, la final, să avem un cadru, un concept, o legislaţie şi o abordare care face sistemul educaţional din România real şi durabil mai bun”. Când, peste 5 ani?

Am mai avut discuţii legate de  „Pactul pentru Educaţie”, Legea  Educaţiei, tot felul de alte legi şi OUG-uri. Şi nu s-a schimbat nimic.

Proiectul România Educată nu poate ajunge la concluzii diferite de cele la care a ajuns Comisia Miclea. Soluţia ar fi revenirea la Legea Educaţiei Naţionale, completarea ei cu noutăţile apărute între timp, şi pornirea modernizării ei pe această bază. Completările ar trebui să se refere la capitolele:

  • Arhitectura curriculară
  • Arhitectura instituţională
  • Un sistem standardizat de evaluare a progresului şcolar al elevilor
  • Legarea salarizării profesorilor de performanţă


Oricum, e mai uşor să completezi o lege bună, decât să faci o construcţie de la zero. Aproape fiecare ministru al Educaţiei a avut ambiţia să-şi lege numele de o nouă lege. Ce a ieşit, vedem acum la testele PISA.

Mai declară preşedintele Iohannis:

„Am reiterat rezultatele foarte bune, dar şi discrepanţele fantastice, fiindcă lucrurile trebuie îmbunătăţite sistemic. Aici vorbim despre probleme sistemice. Acestea nu pot fi rezolvate printr-o măsură punctuală, nici măcar printr-o lege nouă, este nevoie de o abordare integrată, nouă şi este cazul să fim îngrijoraţi, fiindcă este vorba despre viitorul naţiunii noastre”.

Problema cu abordarea preşedintelui este că se întinde pe mulţi ani. Îşi poate termina mandatul, vine un guvern şi un parlament cu care nu poate colabora, şi România Educată rămâne un proiect, şi atât. Noi avem nevoie acum de schimbări esenţiale, în zona planurilor cadru, a programelor şcolare, a modului de abordare a proceselor de învăţare şi evaluare, a managementului şcolar, depolitizării, descentralizării, a obligaţiei şcolii să se plieze pe interesele, înclinaţiile şi aşteptărilor elevilor. Economia României nu poate aştepta încă 3-5 ani. Are nevoie acum de o schimbare în formarea lucrătorilor din piaţa muncii.

PNL şi guvernul Orban evaluează ce pierderi electorale va produce amânarea stopării dezastrului din educaţie?

Timpul nu mai are răbdare cu educaţia noastră, nu putem aştepta până la finalizarea  proiectului România Educată. Dezastrul trebuie oprit acum.

 


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Vanatorul/d.c.
6.12.2019, 09:05:35

”N-am înţeles intervenţia de joi a preşedintelui pe tema educaţiei.” Hi..hi..hi..! Inca o dovada ca ca raportul PISA avea dreptate cand spunea ca 44% dintre cei scoliti in Romania nu înţeleg ce citesc si ce aud..!:)) Lasand gluma la o parte, intrebarea e: de unde pana unde libertatea asta de opinie care sa-ti permita sa spui despre Maretul Carmaci cu Cap de Neamț, Razboinicul Germanico-Mioritic al Luminii iobagilor electorali ai găstii pcalarilor si smenarilor care-si spun ”liberali”, Klaunus Intaiul ”Educatorul Natiei”..? E o blasfamie sa te intrebi ”oare ce-a vrut sa spuna marioneta aeriana Iohannis, debitantand cu intonatie si accent de absolvent al cursurilor de dialect urdu, banalitatile si tampeniile fanfaronarde pe care i le scriu in fițuici, cu litere mari de tipar, cosilierii prezidentiali asijderea lui de ”ranga” si paraleli cu realitatile târii in care traiesc ca belferii, păpând absolut degeaba banul contibuabililor..! Intrebarea corecta e ”oare ea, macar ea, marioneta asta tupeist,, habarnista si fanfaronarda,coada asta de topor plantat la Cotroceni de catre gruparile politico-mafiote transfrontaliere, antironmanesti si antinationale, intelege ce zice atunci cand i se invarte cheita si e scoasa in public sa zica si gura ei ceva..?” Am mai spus-o..De fapt, cam numai asta mai produc ”demnii” si ”valorosii”..'telectuali romani (deci inclusiv Iohannis, nu?:), pe care, care, chipurile, ii preocupa educatia poporului in asa hal, incat de nu ma dorm nici noaptea de grija ei : propaganda, gargara politicianista si lamentari. Si, bineinteles, de vina pentru tot ce se intampla de 30 de ani in tara aia, inclusiv cu..prabusirea eduactiei si invațământului pana la nivelulul triburilor din bazinul fluviulu Congo, , ..”e” altii. Ca doar nu ei,profesorii cu tot felul de grade si titluri academice aducatopare de cașcaval bugtar ”en gros,. sau politicienii escroci si penali ai celor doua mafii nationale (PSD si PNL), corora armate intregi de..”valorosi intelectuali” publicisti se chinuie sa le inventeze, competente, merite, virtuti..! Cand vezi cat lichelism e in tara aia, s asta incepand cu lichelismul celor cu 4 clase la seral si pana la lichelismul celor cu cate doua sau mai multe licente si doctorate, intelegi de ce a ajuns Romania sa fie privita si tratata ca fiind ”ultima gaina” a UE..! Nu muncitorii cu scoala putina, dar cinstiti si foarte..profesionisti in domenilul lor de activitate sunt de vina pentru rusinea pe care o traieste azi Romania, pentru faptul ca ajuns pe ultimele locuri ale topurilor care prezinta educatia, sanatatea, puterea de cumpare, in general calitatea vietii ..! Ci..intelectualii ei, lichele licentiate , unele chiar cu doctorate, care au ajuns sa slugareasca si sa execute..comenzile (ordinele) unor politicieni mafioti cu mult mai ”redusi” decat ele..!

0 (6 voturi)
Vanatorul/d.c.
6.12.2019, 09:08:40

”..de unde pana unde libertatea asta de opinie care sa-ti permita sa spui ceva de rău despre Maretul Carmaci cu Cap de Neamț..”

0 (4 voturi)
Un cititor
6.12.2019, 09:13:29

"Domnule Preşedinte, dezastrul din educaţie trebuie oprit acum, nu peste 2-3 ani!" L-am ascultat pe Presedinte. Exact la acest mesaj din titlu, ma gandeam, in timp ce Pesedintele vorbea. Presedintele are acest proiect inca de la primul mandat. Ni l-a transmis in prima campanie. Nu a facut nimic. Buuuun, am inteles.....guvernul idiot PSD-ist, nu a dorit colaborare. PSD-ul nici nu avea interes. Interesul lui era/este alegatorul lui pe intuneric. Dar... acum sa ni-l mai transmita (planul) tot in faza de proiect, de gandire si analiza.....este revoltator. Si il mai si ironizeaza pe Ciolos : "nu am timp de citit fituici pe Facebook". Are, Presedintele, "un cui" impotriva lui Ciolos. Daca ii sustin ideea Presedintelui (il si rugam sa ne ajute, ii cerem asta) ca PSD-ul idiot trebuie dezintegrat, eliminat din orice proiect pt. romani, sunt total impotriva Presedintelui care ne tot "baga in ochi" doar PNL-ul si pe Orban. Noi, romanii normali la cap, avem interesul sa eliminam PSD-ul idiot, si sa-l inlocuim cu forte politice noi, si cu oameni care ne-au placut, pe care i-am vazut interesati sa faca ceva, profesionisti determinati etc., si care nu au reusit tot din cauza idiotului PSD, care pune frana la tot ce-i normal pt. progres. ..Dezaprob total lipsa de colaborare cu USR, PLUS, PMP si cu liderii lor. Vrem chiar o colaborare, si nu doar de fatada. Unde sunt mai multi oameni determinati....ideea iese mai completa. Sa fie f f clar : PNL-ul este acceptat prin conjunctura, li se mai da o sansa de nevoie, se pare ca s-au trezit. Noi nu uitam niciodata ce au facut impreuna cu PSD.....ani de zile. Suntem aici si din cauza lor !!!! Deci ...pe scena politica vrem sa fie loc de colaborare buna cu toate partidele normale la cap, si cu toti liderii lor. Iar reforma in educatie trebuie inceputa de ieri, cu plan clar pt. viitorii 15-20 de ani, plan pe care cu totii trebuie sa-l cunoasca. Daca de la anul copiii, parintii si profesorii nu au pe masa un plan de reformare totala a invatamantului romanesc, ne ducem de rapa ! Plan valabil pt 15-20 de ani. Plan care se imbunatateste de la an la an. Dupa modele dinafara, din tarile care au succes in ac domeniu. Elevii trebuie sa cunoasca cum se vor introduce treptat reformele, pe cicluri de ani 1-4 ; 5-8 ; liceu. pt a nu fi afectati din mers la examene, sau in a-si aprofunda materia. Da ! Nu mai este timp de gandire si ascultat cu atentie si interes etc... Pana in acest moment trebuia sa existe deja proiectul/traiectoria invatamantului romanesc, deci trebuia sa fi fost gata. Presedintele stia ca aceasta molima PSD-ista nu poate continua, se va sfarsi. Trebuie incepute imediat discutii cu cele 4 partide normale la cap: PNL, USR, PLUS, PMP si chiar si UDMR....daca acestia din urma, s-au "scuturat" de PSD-ism si de sovinism, nu se schimba dupa cum bate vantul, si sunt in stare sa aduca imbunatatiri inv. romanesc. Spun asta, plecand de la premiza ca ei sunt romani de nationalitate maghiara, exact cum mai avem cateva zeci de nationalitati in tara, ca nu ne sunt superiori, nu pot avea partea leului. Sa plece de la premiza interesului copilului, elevului, etc...care trebuie sa fie f pregatit pt viitor. Romania are invatamantul intr-o mocirla totala (ca si toate celelalte institutii) de zeci de ani. Se stie: avem elite si pleava ! Elite prea putine, care si pleaca urgent. Nu stiu ce i-a isterizat asa aceste teste ?! Li se pare o noutate ?! Dar e bine ca au fost acestea scanteia pt a se pune in aplicare un plan chiar incepand cu anul urmator.

+1 (5 voturi)
Lucifer
6.12.2019, 10:00:46

Măi domn profesor, acum vreţi repede-repede, dar 30 de ani pe unde aţi fost? Nici nu ştiu dacă este vorba de ipocrizie sau de ticăloşie.

0 (4 voturi)
1mike
6.12.2019, 10:26:06

Cu siguranta, acest presedinte se incadreaza in spectrul autist. Si nu vorbesc din punct de vedere metaforic. Se vede ca omul are niste probleme in luarea deciziilor, iar noi am fost obligati sa alegem intre o tuta si un om pe care-l preocupa exclusiv inarmarea si alocarea celor doua procente din PIB pentru NATO. Aceasta sa fie oare prioritatea Romaniei? Acesta sa fie "atuul" tarii noastre? Din pacate avem un guvern de maimutoi, condus de un maimutoi care numeste ministri dupa ureche si propriile interese. Treaba lui daca vrea sa fie panalizat la alegerile din 2020...

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările