Politică

articolul anterior articolul urmator

Dosarele penale ale lui Traian Băsescu şi câinele legat cu un lanţ de un metru optzeci

100
23 Nov 2016 19:40:05
Liviu Avram
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Avem o veste relativ proastă pentru toţi cei care, de doi ani de zile, îl aşteaptă pe Traian Băsescu în poartă la Jilava, ca să-i dea portocale pentru o perioadă determinată de timp: nu-l mai aşteptaţi, că s-ar putea să nu apară. Singurul dosar cu adevărat periculos pentru Traian Băsescu are nişte impedimente legale care îi fac pe procurori să nu mai ştie ce să facă cu el.

Traian Băsescu se cam alintă atunci când se plânge că tot felul de duşmani i-au redeschis zeci de dosare penale după ce a ieşit din mandatul de preşedinte. Covârşitoarea lor majoritate sunt nişte prostii – lucru pe care l-a aflat, în cele din urmă, şi Gabriela Firea, abandonând plângerea pentru ameninţare şi şantaj.

Singurul dosar pentru care Băsescu ar avea motive să-şi facă griji este cel născut din relaţia sa cu afaceristul Costel Căşuneanu, cunoscut sub numele de „mită şi spălare de bani pentru terenul din Aleea Privighetorilor”. Dacă însă citim în paralel cronologia faptelor şi cronologia legilor, putem observa că sunt şanse mici ca acest dosar să ajungă vreodată în faţa unui judecător.

Faptele sunt îndeobşte cunoscute şi le rezum aici:

** 9 august 2000. Traian Băsescu şi Costel Căşuneanu cumpără fiecare câte un teren de aceeaşi mărime în Aleea Privighetorilor, zona Băneasa. Deşi vânzătorul este acelaşi şi terenurile sunt învecinate, Băsescu plăteşte 66.000 de dolari, iar Căşuneanu 220.000 de dolari.

** 15 octombrie 2002. Băsescu vinde terenul către Costel Căşuneanu, prin intermediul unei cumnate a acestuia din urmă, cu 300.000 de dolari.

** 21 octombrie 2002. Băsescu şi soţia cumpără o casă în zona Băneasa cu 280.000 de dolari. Încă nu e clar dacă suma provine din banii luaţi pe teren sau din alte surse.

** 12 noiembrie 2002. Băsescu donează casa fiicei sale Ioana.

Trebuie să admitem că acest şir de tranzacţii financiar-imobiliare este cel puţin suspect, de la preţurile sensibil diferite achitate aceluiaşi vânzător şi până la faptul că Băsescu a revândut terenul aceluiaşi Căşuneanu. În presă s-a speculat că aceste tranzacţii ar fi fost o mită pe care Căşuneanu i-ar fi dat-o lui Băsescu, pentru nişte licenţe de transport internaţional pe care omul de afaceri le-ar fi primit în anii '90, când Traian Băsescu era ministru al Transporturilor. Iar achiziţia casei şi imediata donare a acesteia ar fi fost o modalitate de a spăla banii astfel obţinuţi.

Legile, şi mai ales succesiunea lor, sunt cele care lucrează în favoarea lui Traian Băsescu. Pentru ca infracţiunea de spălare a banilor să poată fi reţinută în sarcina cuiva, trebuie să fi existat anterior o infracţiune care a generat banii negri ce au fost spălaţi – numită infracţiunea-predicat.

Pe plan mondial, au fost trei categorii de legi împotriva spălării banilor. Legile de prima generaţie incriminau doar spălarea banilor proveniţi din traficul de droguri – dar nu şi din alte infracţiuni. Legile din a doua generaţie au adăugat şi alte infracţiuni grave, dar în final era vorba de o listă limitată de fapte penale. În sfârşit, legile din a treia generaţie incriminează spălarea banilor proveniţi din orice infracţiune, indiferent de gravitatea acesteia.

În România, prima lege împotriva spălării banilor a fost adoptată în ianuarie 1999 şi era o lege din generaţia a doua. Prin urmare, cuprindea o listă limitată de infracţiuni-predicat care puteau atrage şi inculparea pentru spălarea banilor. Lucru important: faptele de corupţie NU se aflau printre aceste infracţiuni-predicat, deci cineva care spăla bani proveniţi din şpăgi nu putea fi inculpat şi pentru spălarea banilor. Abia în 2002 s-a adoptat o nouă lege contra spălării banilor, de data asta de generaţia a treia, în baza căreia pot fi urmărite sumele provenite din orice fel infracţiuni. Şi aici apare, vorba lui Vanghelie, problemuţa: această ultimă lege a intrat în vigoare pe 12 decembrie 2002, adică fix la o lună DUPĂ ce Traian Băsescu donase deja casa fiicei sale.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că atunci când ar fi comis presupusa spălare de bani, Traian Băsescu nu putea fi inculpat pentru această faptă, căci încă era în vigoare legea veche, în care luarea de mită nu se afla printre infracţiunile-predicat. Şi, oricâtă aşteptare sau presiune ar veni din partea opiniei publice, unui procuror îi trebuie foarte multă imaginaţie ca să formuleze o inculpare pe baza unei legi care avea să intre în vigoare la o lună după comiterea faptei.

Cele de mai sus se bazează exclusiv pe date publice şi nu pe informaţii privilegiate din dosar. Le-am scris nu pentru a ruina speranţe, ci pentru a oferi o posibilă explicaţie pentru seninătatea cu care Traian Băsescu s-a înverşunat în ultima vreme împotriva procurorilor: aruncă cu pietre, de la doi metri, într-un câine pe care îl ştie legat cu un lanţ de un metru optzeci. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

catalin toader
23.11.2016, 19:54:15

Plauzibila argumentatia domnului Liviu Avram. Asta daca vorbim despre dosarele cunoscute. Cred, totusi, ca dosarul de care ii este teama domnului Basescu inca n-a fost deschis. Poate ca au fost cumparate copertile si cineva a scris titlul. Nu cred ca vreun politician din tara asta doarme linistit stiind cum se finanantau campaniile electorale. Vorba Elenei Udrea - "toata lumea proceda asa".

+19 (27 voturi)
Mihai Popescu
23.11.2016, 19:56:23

Baselu nu poate fi inca arestat pt. marile golanii facute pt. ca are protectie externa. Dar timpul lucreaza si vom mai vedea.

-10 (24 voturi)
Radu Mircea
23.11.2016, 19:57:59

# Nici nu se pune problema ca Basescu sa nu intre la zdup . Ca miine , poimine iese varanu' de la tzuhaus si reia lupta seculara . E greu de bagat marinarul la bulau ??? Poate nu stiti cite frustrari si nu numai a adunat Voiculescu in doi ani de dusuri la comun ??? Nu exista temei legal ??? De ce credeti ca intretine o armata de luzari la Antena 3 ??? Numai pentru limba lor catifelata ??? Nu!!! Odata iesit asemenea unui Agamemnon ( si-a lasat si barba ) va scoate calu' Troian sau Traian , ii va imbarca pe Gidea si ai lui in burtica calului , sau pe acolo si macar prin perfidie si tot ii pune piedica chiorului .

+5 (21 voturi)
M Costi
23.11.2016, 19:59:17

Dle L. Avram cu afirmatia "...Avem o veste relativ proastă pentru toţi cei care, de doi ani de zile, îl aşteaptă pe Traian Băsescu în poartă la Jilava..." aratati inca o data ca i-ati ramas credincios Idolului , chiar daca acesta si-a aratat nudemult dispretul fata de toti cei care i-au ridicat osanale in cei zece ani de mandate ! Mai rar asa admirator credincios ... P.S. Ati uitat sa mentionati intre problemele cu Justitia ale lui T. Basescu : Casa din Mihaileanu , dosarul privind trafic de influenta in care fratele Mircea a fost deja condamnat , finantarea ilegala a campaniilor electorale , dosarele penale ale "celui mai bun produs politic al meu-E. Udrea" etc.

-12 (24 voturi)
miron miron
23.11.2016, 20:01:50

Comparatia cu cainele care nu-l poate musca pe Basescu fiindaca ii mai trebuie 20 cm, e de toata frumusetea. Asta a facut toata viata Basescu a stiut sa păstreze cei 20 de cm, fie ca a vandut blugi pe timpul lui Ceausecu, a condus un vas, a fost ministru, presedinte, si-a insusit casa in Mihailean sau a cumparat pamant. Cu alte cuvinte a furat cu cap.

+3 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările