Politică

articolul anterior articolul urmator

Contractul integral dintre Ioana Băsescu şi CEC Bank, în „Cazul Călăraşi“. Clauzele din spatele împrumutului de 4,6 milioane de lei, făcut pe 30 de ani

100
15 Nov 2013 18:24:06
Autor: Oana Balan
Ioana, alături de tatăl ei, preşedintele Traian Băsescu. FOTO: Arhiva Adevărul
Ioana, alături de tatăl ei, preşedintele Traian Băsescu. FOTO: Arhiva Adevărul

Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a făcut public contractul semnat cu CEC Bank, prin care a împrumutat 4,6 milioane de lei pentru a cumpăra un domeniu de 290 de hectare de teren în judeţul Călăraşi. Rata fixă lunară: 30.266,51 de lei. Dobânda totală este cu aproximativ 1,2 milioane de lei mai mare decât creditul: 5.863.686,88 de lei.

La câteva zile după izbucnirea scandalului privind contractul de împrumut semnat între Ioana Băsescu şi CEC Bank, fiica preşedintelui României a făcut public documentele integrale, în baza cărora a obţinut creditul de 4,6 milioane de lei, pentru a achiziţiona terenul de 290 de hectare din localitatea Nana, judeţul Călăraşi. Documentele au fost trimise de pe adresa de e-mail a Ioanei Băsescu, autenticitatea acestora fiind confirmată de purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, Bogdan Oprea.

Creditul a primit undă verde din partea conducerii CEC Bank în data de 6 septembrie 2013, iar banii au fost puşi la dispoziţia Ioanei Băsescu începând cu data de 9 septembrie. Conform contractului, făcut pe o perioadă de rambursare de 30 de ani, Ioana Băsescu se angajează să utilizeze integral banii împrumutaţi până la data de 19 septembrie 2013. Acelaşi contract mai arată că fiica preşedintelui României a făcut cererea de obţinere a împrumutului la data de 30 august 2013. Pentru obţinerea creditului, Ioana Băsescu a avut un aport de 278.337,45 de euro, reprezentând 21,3% din valoarea de achiziţie a terenului pentru care a solicitat finanţarea.

Va returna dublu de cât a luat: 10.896.378,24 de lei  

Conform contractului de împrumut, Ioana Băsescu a achitat deja primele două rate, în zilele de 20 septembrie şi 21 octombrie, când a achitat câte 30.266,51 de lei. În total, notarul Ioana Băsescu are de plătit, pentru returnarea împrumutului, nu mai puţin de 360 de rate. Practic, conform graficului de rambursare a creditului, ultima rată urmează să fie achitată în data de 8 august 2043, când Ioana Băsescu va înapoia, în total, în cei 30 de ani, către CEC Bank, suma de 10.896.378,24 de lei.  

 

Garanţii de 5.050.773 de lei. Un metru pătrat de teren: 2,48 de lei

La capitolul Garanţii, în contract este specificat faptul că ”Banca acceptă în garanţie suma de 5.050.773 de lei din valoarea totală evaluată a garanţiilor reale imobiliare”. Mai exact, pentru împrumut, fiica preşedintelui Traiatn Băsescu a oferit garanţii în:

1. Garanţia reală imobiliară, cu ipotecă pe teren. Conform CEC Bank, terenul de 290 de hectare din comuna Nana, judeţul Călăraşi, este evaluat la 7.215.390 de lei. Mai exact, asta înseamnă circa 2,48 de lei pe fiecare metru pătrat.
2. „Garanţie reală mobiliară asupra soldurilor creditoare prezente şi viitoare“. Mai exact, banca îşi ia drept garanţie conturile curente ale Ioanei Băsescu deschise la CEC Bank. 
3. „Bilete la ordin, stipulate fără protest, în alb, emise de client“.

Ce drepturi are banca 

Conform contractului, CEC Bank poate să intre oricând pe teren, pentru a vedea dacă este bine administrat, poate să verifice toate conturile deschise pe numele Ioanei Băsescu şi poate lua bani din aceste conturi, în cazul în care este nevoie. De asemenea, banca poate recurge la executare silită, în cazul în care plata unei rate întârzie cu mai mult de 90 de zile. 

Ce poate şi ce nu poate Ioana Băsescu

Fiica preşedintelui Traian Băsescu nu poate, conform contractului semnat cu CEC Bank, să închirieze terenul de 290 de hectare din Călăraşi, pe perioada rambursării creditului. De asemenea, Ioana Băsescu nu poate, în următorii 30 de ani, nici să folosească terenul drept garanţie pentru alte împrumuturi. Totodată, conform aceluiaşi contract, ea este obligată să întreţină corespunzător terenul. 

Cât câştigă Ioana Băsescu

Conform normelor BNR de acordare a unui credit, cel care solicită împrumutul trebuie să facă dovada că are un venit suficient de mare, astfel încât rata să constituie 30% din acesta. În cazul Ioanei Băsescu, la o rată de 30.266,51 de lei, aceasta a trebuit să ofere garanţia că are un venit de cel puţin 100.000 de lei (circa 23.000 de euro) astfel încât să primească creditul. 

Conform contractului de ipotecă mobiliară, încheiat între Ioana Băsescu şi CEC Bank, în cazul în care Ioana Băsescu nu poate achita ratele, „banca îşi rezervă dreptul de a-şi însuşi produsele bunului ipotecat, în contul creanţei, creanţa diminuându-se cu contravaloarea fructificării produsului“.

 

 

 

Joi, Victor Ponta a cerut Corpului de Control să efectueze o verificare la Oficiul de Cadastru Călăraşi, unde ANRP a iniţiat un control legat de retrocedarea către comisii locale a unor terenuri aparţinând Institutului Fundulea, anchetă pentru care şi DNA a cerut informaţii.

Pe aceeaşi temă:

Fiica preşedintelui Băsescu, Ioana, a cumpărat 300 de hectare de teren agricol în comuna Nana

Băsescu: Nu a existat nicio legătură între tranzacţia făcută de Ioana şi procurorul Papici. Ponta, vino să discutăm noi doi!

Ponta: În ce bază legală sună Băsescu procurorii ? Poate ştie CSM

 

Foto
Foto
Foto

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Ciobanu Radu Teodor
15.11.2013, 18:58:12

oau ce venituri pe luna are fata lui tata!si cand te gandesti ca a fost cu rezultate mediocre in tot ce a intreprins!dar are scoala vietii!sau tatuca are altceva?da,multa putere...altii cu austeritatea si ei cu cioarda!

-4 (32 voturi)
gyll
15.11.2013, 19:18:42

Nu ma intereseaza ''fatuca taii''insa vreau sa iti arat ca atata timp cat incerci sa acuzii un om fara dovezi concreta ,fara a avea documente doveditoare ,deci cu atatas cazi mai mult in ridicol. PS,ca si fapt divers,te-ai ineresat cat venit paote avea un notar,din zonele economice puternice,pe an? Eu am avut ocazia sa vad cat casitiga un executor judecatoresc,fara studii superioare. Si,mi-a fost de ajuns!

+3 (21 voturi)
gyll
15.11.2013, 19:24:48

tati

-1 (7 voturi)
Alexa Alexandru
15.11.2013, 19:00:30

Oricine are dreptul sa imprumute bani de la banca. Ce-i asa de important ca fiica presedintelui a imprumutat bani? Important este sa ii returneze, dar nu e prbl noastra, e a bancii.

+8 (24 voturi)
otto willy
15.11.2013, 19:13:05

Bun! Si unde e problema? Eu nu vad nici o problema? Are Dl Doctor ochelari mai buni ca ai mei? Felicitari!

+6 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările