Dottore subminează statul de drept

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stafia plagiatului îl bântuie din nou pe Victor Ponta. Un grup de universitari, academicieni şi oameni de cultură a iniţiat ieri o petiţie online, prin intermediul revistei „22”, solicitând retragerea titlului de doctor în Drept pe care actualul prim-ministru l-a obţinut, în 2003, printr-un plagiat grosolan.

Petiţia, care capătă greutate de la un ceas la altul prin sute şi mii de noi semnături, va ajunge pe biroul ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Ce va face doamna ministru cu solicitarea „colegilor săi, intelectualii”? Va acţiona ca un ministru responsabil, divorţându-l pe Ponta de Dottore, sau i se va supune docilă şefului său de la partid şi de la Guvern? Întrebarea conţine, probabil, şi o doză de naivitate, dar de ce să nu-i dăm şi doamnei Andronescu prezumţia de non-penibilitate?


Atunci când va lua o decizie, Ecaterina Andronescu va avea o balanţă cu două talere. Pe unul sunt obligaţiile politice faţă de Victor Ponta. Pe celălalt e înghesuială mare: decizia Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti; intervenţia civică a unor nume prestigioase precum Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Dragoş Ciuparu, Dan Grigore, Alexandru Solomon; o lungă listă de rectori, decani, profesori universitari, oameni de ştiinţă, academicieni, doctori adevăraţi. Un ministru onest n-ar avea nici cea mai mică dificultate în a face opţiunea corectă. Aşadar...

“Stimată Doamnă Ministru Ecaterina Andronescu,
Subsemnaţii, universitari, cercetători, cadre didactice preuniversitare, membri ai societăţii civile, vă solicităm să răspundeţi în cel mai scurt timp posibil cererii Senatului Universităţii din Bucureşti privitor la plagiatul domnului Victor Ponta, retrăgându-i acestuia titlul de doctor în Drept, pe care l-a deţinut în mod ilegitim din 2003.
Cazul este cum nu se poate mai clar: atât Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti (în urma raportului Comisiei de Expertiză, compusă din specialişti în Drept la universităţi de prestigiu din lume), cât şi Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare s-au pronunţat fără echivoc, dând un verdict limpede: plagiat. Aţi primit de peste o lună decizia şi raportul Senatului Universităţii din Bucureşti cu toate materialele relevante, timp suficient pentru a vă convinge personal de amploarea plagiatului comis de dl Victor Ponta. Peste o treime din lucrarea sa de doctorat este copiată, fără nicio trimitere la original sau citare a surselor, autorul încălcând clar şi indubitabil etica universitară şi legea. Chiar şi Comisia Naţională de Etică - formată ad-hoc pe criterii politice şi care s-a aflat în conflict de interese în momentul în care a luat o decizie despre şeful guvernului, care, prin intermediul Ministerului Educaţiei, are în subordine şi respectiva Comisie - a ocolit un răspuns tranşant, spunând că lucrarea de doctorat a domnului Victor Ponta este în acord «cu legislaţia în vigoare din 2003». Suntem convinşi că dumneavoastră, în calitate de profesor universitar şi de om de bună-credinţă, nu puteţi susţine teza ridicolă potrivit căreia citarea surselor şi ghilimelele s-au inventat după anul 2003!
Doamnă Ministru, sunteţi profesor universitar şi cunoaşteţi bine consecinţele tolerării plagiatului în lumea academică românească; nu puteţi ignora faptul că el contribuie într-o covârşitoare măsură la impostură, la confuzia valorilor şi în final la scăderea continuă a nivelului de educaţie. Ştiţi de asemenea că plagiatul nu are culoare politică, în schimb are culoarea minciunii. (…) Credem că se impune să respectaţi adevărul şi să evitaţi decredibilizarea învăţământului, a României în general şi, nu în ultimul rând, a dumneavoastră în paticular.
Aşteptăm să luaţi decizia corectă de retragere a titlului de doctor domnului Victor Ponta, ghidându-vă astfel după interesele majore ale Universităţii, ale şcolii şi ale societăţii româneşti. Aşteptăm, deci, din partea Dvs., o decizie curajoasă, înţeleaptă şi justă.”

În aşteptarea unei decizii ministeriale privind propriu-i plagiat, Victor Ponta dă lovituri crâncene statului de drept. Ieri, Guvernul a adoptat, fără niciun fel de dezbatere publică, o ordonanţă de urgenţă prin care transformă Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) într-un căţeluş de pluş al Puterii şi face din Dan Voiculescu un ministru al Propagandei de zece ori mai veninos decât cel din prezent.


În tranşeele USL-iste se pregătesc multe alte grozăvii. Se lucrează intens pentru aplicarea planului dement al colonelului Dogaru: anihilarea unor instituţii fundamentale ale statului de drept, precum Curtea Constituţională, CSM, ANI şi DNA. Politrucii Plagiatorului Mitoman şi ai Chiulangiului Repetent îşi etalează chiar şi ambiţia bolnavă de a decide, cu majoritatea parlamentară, că pot suspenda Constituţia.


Aventurându-se pe acest drum atât de periculos, va veni ziua când îşi vor consemna propria suspendare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite