Două zile faste pentru România. PSD este groggy. Cine ne va guverna?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea românească a reuşit o performanţă extrem de rară. Pentru care şi-a câştigat deja preţuirea internaţională. A resetat scena politică în doar două zile. Nu politicienii, nu partenerii de la Bruxelles cu „nuclearele lor“, ci noi, românii, aşa cum este şi normal. Să ne bucurăm, dar să ne şi uităm cu îngrijorare la ziua de mâine, să găsim cel mai bun drum pentru a dezvolta şi îmbogăţi ţara noastră.

Ce s-a întâmplat în doar două zile

  • Liviu Dragnea, cel mai puternic om politic din România, a plecat la închisoare. Justiţia romană a demonstrat că nu este impresionată de forţa politică a unui cetăţean, şi dacă a avut probe l-a condamnat cu executare. Judecătorii din dosarul „Bombonica“ au scris istorie, au trecut justiţia de un punct de la care nu mai există cale de întoarcere;
  • PSD s-a prăbuşit la jumătate din scorul înregistrat în 2016;
  • USR PLUS a înregistrat un scor mult peste aşteptări, pentru că au răspuns aşteptărilor cetăţenilor;
  • ALDE a ieşit din peisajul politic, nereuşind pragul de 5%;
  • PSD a dat dovada impotenţei organizatorice prin ce s-a întâmplat în diaspora;
  • Referendumul a avut un rezultat foarte bun, constituie deja o pavăză împotriva corupţiei;

Situaţia în care se află PSD

Dragnea este deja istorie. Dar lasă în urma sa un partid fără lideri, în totală derută. Şi asta pentru că a condus dictatorial partidul, a eliminat toţi liderii care i-ar fi făcut concurenţă şi acum este vid în urma sa. Premierul Dăncilă ar vrea să conducă partidul, dar nu are forţa, anvergura şi recunoaşterea liderilor PSD, de care se bucura Dragnea. O derută totală s-a instaurat în conducerea PSD. Dăncilă va încerca să-i elimine pe fidelii lui Dragnea imediat, dar se va lovi de reproşul că nu a făcut nimic să-i scape pe Dragnea şi pe alţi lideri importanţi de anchete penale şi de puşcărie. Cum şi ALDE este terminat, după ce nu a reuşit să treacă nici pragul de 5%, guvernarea actuală a sărit în aer. Este blocată. Nu mai are legitimitatea să conducă România. Clasa politică, preşedintele Iohannis, trebuie să găsească rapid o soluţie pentru deblocare guvernării.

 Cine ne va guverna în continuare?

Iohannis a căpătat o şi mai mare autoritate, nu mai are contracandidat credibil la viitoarele alegeri prezidenţiale. Tăriceanu şi Dragnea au ieşit din peisaj, Ponta nu candidează, mai rămâne Dacian Cioloş. Iohannis are asigurat un nou mandat la preşedinţia României, şi deci o forţă de decizie şi o legitimitate foarte mari.

Menţinerea actualei majorităţi parlamentare. Foarte puţin probabilă. Parlamentari PSD şi cei de la ALDE vor fugi din corabia care se scufundă, spre partidele câştigătoare în alegerile de duminică, pentru a-şi asigura un loc în politica anilor următori. Nu toţi vor fi primiţi la Pro România sau PNL, USR. Dar destui pentru a sparge actuala majoritate.

Victor Ponta a învăţat că nu este o etapă favorabilă în care să te înhami la guvernare. Nu prea mai are în PSD lideri pe care să se poată baza, oameni apţi să devină miniştri. A şi anunţat că nu intenţionează să revină sau să preia PSD şi va aştepta viitoarele alegeri. Ponta are tot interesul ca actualul PSD să-şi dea obştescul sfârşit, pentru a rămâne singur pe partea stângă a scenei politice.

PNL sau USR-PLUS nu pot guverna singuri, fără o coaliţie de guvernare

USR şi PLUS au avut o coaliţie electorală care s-a încheiat duminică seara. Aşa că avem 3 partide în actuala opoziţie, cu scor mare la recentele alegeri , la care se adaugă PMP.

Mai important, nici unii nici alţii nu sunt doritori să preia guvernarea, cu un an şi jumătate înainte de alegeri, când ar fi obligaţi să plătească populaţiei salariile şi pensiile mărite deja, sau prevăzute în legislaţia în vigoare. De unde resurse? S-ar repeta istoria din 2010, când Băsescu şi Boc s-au sinucis politic să salveze ţara de la dezastrul economic. Sau guvernarea Cioloş, care a devenit sac de box în campania din 2016. În principal, argumentul PSD şi ALDE trecute în opoziţia va fi: „noi v-am dat, dar ăştia nu sunt în stare să vă dea în continuare, ba vă ia înapoi şi ce v-am dat noi“. Am văzut în 2016 cât de sensibilă este populaţia la astfel de argumente. Şi atunci, PSD-ALDE au şansa să câştige en fanfare alegerile din 2020 şi să revină la guvernare.

Partidul lui Cioloş, PLUS, este într-o situaţie specială. Vrea să vină la guvernare doar după alegeri parlamentare, care să legitimeze activitatea sa legislativă. De alegeri parlamentare nu poate fi vorba, în ultimele 6 luni ale mandatului preşedintelui. Mai mult, PLUS vrea candidat propriu la preşedinţie, spre deosebire de PNL, care-l susţine pe Iohannis la al doilea mandat. Cum campania pentru prezidenţiale va începe în curând, PLUS nu are cum să colaboreze cu PNL, fiind în competiţie electorală pentru prezidenţiale.

Cine să vină la guvernare în asemenea auspicii? Rămâne doar ca preşedintele Iohannis să convingă actuala opoziţie, fără Ponta, să formeze un guvern. Rămân în discuţie PNL, USR şi PMP. La care s-ar putea adăuga UDMR. Extrem de dificilă misiune pentru Iohannis. Dar necesară, pentru a-şi demonstra preţuirea pentru zecile de mii de români din diaspora care au stat 12 ore la coadă pentru a vota duminică.

Şi mai grav. Principalii lideri ai partidelor de opoziţie au devenit europarlamentari şi îşi fac bagajele pentru Parlamentul European, la un salariu de 18.000 de euro pe luna. Cine ar da o astfel de situaţie, pentru a se lupta cu problemele lăsate în ţară de PSD-ALDE? Nici candidaţi la functie de premier nu prea avem. Siegfried Mureşan, Corina Creţu, Dacian Cioloş pleacă la PE. Ludovic Orban nu are experienţa, anvergura şi maleabilitatea unui premier. Emil Boc are experienţă, dar nu vrea sa plece de la Cluj, mai ales in asemenea context. Şi atunci cine ar urma sa se înhame la o muncă de sinucidere politică? Greu de spus!

Concluzie

Interesele electorale îi opreşte pe cei din actuala opoziţie să vină la guvernare acum, într-o situaţie extrem de dificilă pentru România. Riscă să piardă anticipat alegerile din 2020, acuzaţi că nu vor putea să „dea“ populaţiei mai departe ce a început să „dea“ PSD-ALDE. Şi totuşi, şi refuzul de a guverna, când PSD şi ALDE sunt afară din peisajul politic, este la fel de dăunător electoral.

Vom urmări şi vom vedea în zilele următoare cum va evolua scena politică.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite