Politică

articolul anterior

Dragă Ludovic...

11
24 Sep 2020 11:22:47
George Simion

Ne-am cunoscut în 2015, în sediul Asociaţiei „21 decembrie” din Bucureşti. Este asociaţia celor care pe 21 decembrie 1989 au ieşit în stradă, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, împotriva comunismului şi a dictaturii.

Teodor Mărieş mi-a pus la dispoziţie sediul acestei asociaţii pentru a organiza un eveniment pentru apropierea celor două maluri de Prut la care ai participat şi tu. 

Am discutat atunci despre strategiile pe care statul român trebuie să le aplice peste Prut. Mi-ai lăsat impresia unui om onest, fidel principiilor şi convingerilor sale, chiar dacă, pe alocuri, acestea erau diferite de ale mele.

Cu câţiva ani înainte, în noiembrie 2012 ai semnat „Pactul pentru Basarabia”, o iniţiativă a Asociaţiei „Acţiunea 2012” pe care o conduceam, prin care urmăream acţiuni şi măsuri concrete prin care să strângem relaţiile dintre cele două state româneşti. Noi căutam să promovăm agenda noastră unionistă, tu te aflai în plină campanie electorală.

Chiar ne-ai lăudat la conferinţa cu primarii de pe cele două maluri ale Prutului, din 2016, ai spus că facem cât un întreg minister. Imediat după aceea, ai fost săltat de procurori şi nu ai mai putut candida.

Ludovic, ţi se pot imputa multe, însă nu ţi se poate reproşa că nu ai fi liberal. Prin PNL s-a vânturat multă lume, în funcţie de cât de mult se apropia sau se îndepărta de guvernare partidul. Nu toţi cei care au fost sau sunt încă în PNL au înţeles şi au acţionat ca adevăraţi liberali, adică susţinători ai unei doctrine pentru care libertatea de exprimare, pluralismul politic, iniţiativa privată, responsabilitatea individuală şi domnia legii sunt valori esenţiale. Liberalismul este practic fundamentul pe care s-a clădit  democraţia modernă. Nu întâmplător acesta mai este denumită şi democraţie liberală. 

Astăzi, amândoi ne aflăm în campanie electorală. Indiferent de opţiunile noastre politice, amândoi suntem adepţi ai libertăţii, democraţiei şi statului de drept.

Astăzi, tu eşti preşedintele PNL şi prim-ministrul României. Eşti omul cu cea mai mare putere executivă din ţară. Cum se face că în timpul mandatului tău, Poliţia şi Jandarmeria acţionează la fel, dacă nu cumva chiar mai abuziv decât în perioada guvernelor-marionetă ale lui Dragnea, cu aceleaşi metode securiste de care nu mai scăpăm odată?

Pot înţelege că lista de revendicări pe care am comunicat-o în Piaţa Victoriei te incomodează, motiv pentru care ai prefera să o ignori. Dar îmi vine greu să cred că forţele de ordine acţionează abuziv fără ca tu sau colegul tău Marcel Vela să aveţi cunoştinţă de ceea ce se întâmplă.

Nu încerca să „cureţi” strada, aşa cum au încercat înaintea ta Dragnea, Băsescu, Iliescu sau Ceauşescu!

Dacă eşti liberal, îţi cer să te comporţi în acord cu principiile şi valorile pe care orice liberal ar trebui să le respecte! Respectă-ţi competitorii şi renunţă la utilizarea aparatului de stat, inclusiv a forţelor de ordine, împotriva opoziţiei politice!

Vreau să cred că amândoi împărtăşim în continuare valorile democratice autentice redate într-o celebră maximă a lui Voltaire, intrată în conştiinţa publică românească în frumoasa tălmăcire a lui Ion Raţiu: „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine”.

Cu speranţă şi încredere,
George Simion
Co-preşedinte Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR)

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Lucifer
24.09.2020, 11:31:17

Ce vrei domnule? Bani?

-5 (9 voturi)
Vanatorul/d.c.
24.09.2020, 12:29:15

Ce vreau toti ”patriotii” care au intrat si continua sa intre in politica sub pretextul ca vor sa ..serveasca Patria si Poporul: cascaval de la bugetul de stat, trafic de influență si privilegii de tot felul, pana fac primele 2 milioane de euroi (cam un mandat de ales, maxim doua), sau pana se ies pe pensie ..specială (cei pe care nu prea ii duce mintea la coțcării cu banul public, din cauza de..neuroni putini si netezi)..!

-7 (9 voturi)
Hoban Razvan
24.09.2020, 11:35:59

Draga George ... Ion Ratiu a facut o afirmatie, a facut o declaratie si a exprimat o dorinta. Inainte sa ii mai transmiti public ganduri unui om ajuns in functia de premier, si care nu-i de nivelul lui Dancila, ce naiba!, fa tu bine si pune mana zdravan pe DEX ca poate te ajuta sa promovezi mai bine limba romana pe ambele maluri ale Prutului. TĂLMĂCÍ, tălmăcesc, vb. IV. Tranz. 1. A traduce un text dintr-o limbă în alta. 2. A interpreta, a tâlcui. 3. A explica, a lămuri; a dezlega, a desluși, a ghici o problemă, o întrebare etc. ♦ Refl. recipr. (Pop.) A-și da explicații, a se lămuri; a se sfătui, a se înțelege cu cineva. 4. A exprima, a exterioriza. – Din sl. tlumaci.

-1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
24.09.2020, 11:41:00

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
24.09.2020, 11:39:37

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările