Politică

articolul anterior articolul urmator

Dragă premierule, noblesse oblige! Politichia-i (încă) treabă serioasă

6
22 Sep 2015 02:19:28
Oana Mihalache

Liberalii încearcă din nou să obţină sprijinul parlamentarilor pentru retragerea încrederii acordate Guvernului, însă premierul trimis în judecată refuză să se predea bunului-simţ politic, iar moţul actual al PSD, condamnat în primă instanţă, mustăceşte calcule deja făcute.

Moţiunea de cenzură intitulată, mai puţin inspirat, “Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!”, a fost depusă luni de către liberali, urmând să fie dezbătută şi votată săptămâna viitoare, pe 29 septembrie. Sesiunea şi moţiunea, am putea spune. O a doua moţiune care vine în urma unor calcule greşite şi care va aduce, în cel mai bun caz, un guvern minoritar PNL. O grabă inutilă, un joc de forţe sortit eşecului sau făcut fie de dragul imaginii, fie pentru a aprinde flama disputei în PSD. Admitem, de dragul argumentului politic, că aşa este. În acelaşi timp, PNL nu putea, ca principală forţă a opoziţiei, să hiberneze în Parlament în aşteptarea alegerilor.

Moţiunea este un instrument democratic pe care PNL nu îl putea lăsa uitat în cufărul cu legi al Parlamentului. Iniţierea acestei moţiuni a fost, ipso facto, o obligaţie morală pentru liberali. Puteau aceştia să aprobe tacit, impasibili, un Guvern care are în frunte un premier acuzat de fals, spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală? 

Mai avea PNL legitimitatea să invoce, într-o posibilă viitoare guvernare, lupta împotriva corupţiei, dacă ar fi lăsat moţiunea pe seama marţienilor? O parte consistentă a electoratului este cu siguranţă reprezentată în acest act. Impostura premierului a devenit deja un fel de secret al lui Polichinelle. Sigur, prezumţia de nevinovăţie primează, însă abandonarea principiului noblesse oblige în mânuirea treburilor statale devine chiar mai periculoasă pentru democraţie. Funcţia politică trebuie asociată cu o castitate morală rarisimă, nu cu rapacitatea unui avar nesătul, ori cu un bişniţar a cărui monedă de schimb sunt voturile oamenilor. Recunoaşteţi personajele? Ei bine, aceleaşi două personaje continuă să facă declaraţii elucubrante, la limita distopicului. În timp ce Liviu Dragnea spune ca “partidul este o instituţie politică” şi că această instituţie “nu interferează cu justitia”, Victor Ponta declară senin că “avem o guvernare bună”. PSD-ul freamătă, se autosabotează, în frunte cu aceşti doi karamazovi care se înjunghie simbolic şi îşi dispută tăcut avuţii imagologice închipuite. 

Un partid muribund, PSD se ţine scai de singura certitudine politică agăţată în cui: deţinerea guvernării. Primarii cad pe capete, capii partidului sunt tot mai vulnerabili şi vulnerabilizaţi, încrederea electoratului e tot mai şubredă. Acest mastodont politic seamănă acum cu un tramvai care scoate un guiţat prelung, doar-doar s-o gândi cineva să schimbe macazul. Nu răsare însă nicio voce care să proclame schimbarea, înlocuirea pionilor de la vârf, demolarea fundaţiei corupte. Sigur, aceeaşi descriere poate fi translatată cu lejeritate şi asupra PNL-ului, care încă păstrează în prim-plan câteva figuri de care s-ar putea descotorosi.

La rece vorbind, moţiunea de cenzură are şanse slabe să treacă de Parlament, care nu s-a remarcat până acum ca un mare apărător al lui Lady Justice. Cu toate că atât Liviu Dragnea cât şi Alina Gorghiu mizează negreşit pe sprijinul UNPR şi ALDE, mobilizarea unui număr de aproape 300 de parlamentari este un ţel utopic pentru liberali. Partidul de tip catch-all condus de plagiatorul Oprea (cu cel mai mare număr de parlamentari după PSD şi PNL) nu poate îngropa politic un premier pentru care, în acest moment, nu are înlocuitor. Domnu’ general nu poate ieşi mâine alb imaculat din scandalul cu plagiatul care încă mai are episoade de derulat, după dezvăluirea recentă a lui Stelian Tănase despre jocurile de puppet master pe care Gabriel Oprea le încerca asupra conducerii TVR. Iar despre garanţia pe care Ponta încearcă să o scoată de la preşedinte - ca viitorul premier nominalizat să fie de la PSD, nici nu mai vorbim.

Unul dintre cei doi Ianuşi ai PSD trebuie să plece, a venit un alt moment de cumpănă – atât de cunoscut acestui partid. Dacă Victor Ponta vrea să salveze imaginea partidului, o poate face doar prin desprinderea de guvernare, printr-un act mai puţin umilitor pentru el decât moţiunea: demisia. Pe termen lung, acest lucru ar face bine partidului, care ar găsi probabil, în stilul Phoenix deja consacrat, resursele să se reclădească după ce figura-i centrală va fi fost sacrificată. Au dovedit-o episoadele Năstase şi Geoană. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Iulian Arion
22.09.2015, 07:15:00

In lipsa recursului, Dragnea Liviu păstrează condamnarea. Prin trecerea la democraţia directă, participativa, supunem aprobarii cetaţenilor, chemaţi sa se pronunţe asupra: - interdicţiei persoanei condamnate de a candida la o funcţie eligibilă în stat sau în alte organizaţii, pe o perioada de 20 de ani de la ispasirea pedepsei. Democraţia Directă În principiu este vorba de aplicarea articolului 2 din Constituţia României. Suveranitatea ARTICOLUL 2 (1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum. (2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu. Este anticonstituţional faptul că preşedintele României, domnul Klaus Werner Johannis a promulgat legea alegerilor parlamentare, care reintroduce votul proporţional pe liste, menţine parlament bicameral cu mai mult de maxim 300 de parlamentari. Poporul român a decis prin referendum parlament unicameral, cu maximum 300 de parlamentari. Parlamentarii au hotărât sa nesocotească acest imperativ cetatenesc si au ales sa incalce aliniatul (2) al articolului 2 din Constituţia României, exercitand suveranitatea in numele grupului de indivizi din parlament plus preşedintele. Pentru a exercita democraţia directa avem nevoie de votul electronic. Cum s-ar zice, suntem la un click distanţă. De ce avem nevoie de democraţia directă, de votul cetăţenilor? Democraţia reprezentativa este un eşec. Marxiştii, care nu recunosc dreptul individului la libera iniţiativă economica, dau din pinteni că-i eşecul capitalismului i.e. al liberei iniţiative în economie. Nicidecum. Este eşecul democraţiei reprezentative care a fost acaparată de crima organizată. Principiile democraţiei directe. 1. Decizia poporului prin referendum prevalează asupra oricarei alte legi, articol din constituţie, corectitudini politice. 2. Nici o altă instanţă nu are dreptul care sa modifice, sa limiteze, sau să nesocotească decizia exprimată de cetăţeni prin referendum. 3. Politicienii, reprezentanţii aleşi precum şi persoanele numite în funcţii publice trebuie să raspunda penal pentru deciziile date, 4. Imprescriptibilitatea faptelor penale comise impotriva statului, 5. Dreptul cetatenilor de a-si revoca alesul, Acesta este manifestul democraţiei directe. Oricine să adauge orice, păstrând pricipiul suveranităţii deciziei cetăţenilor exprimate prin referendum. Scriem o noua Constituţie. Stabilim la nivel naţional priorităţile. Alegem parlamentari, prim ministrul care să pună în practica voinţa poporului. Ne trebuie votul electronic. Toate partidele politice parlamentare se opun votului electronic.

0 (2 voturi)
M Costi
24.09.2015, 09:23:15

@Iulian Arion - Va respect partizanatul politic ce-l aveti insa as vrea sa va atrag atentia asupra faptului ca ati inceput comentariul cu o eroare : Dragnea a facut recurs la decizia primei Instante , recursul urmând a fi judecat chiar din aceasta luna !

+1 (1 vot)
The Anonymous
22.09.2015, 10:15:43

Legandu-ma un pic de titlul articolului, intentia incupatului de a-si tine proteza infipta in scaunul prim-ministerial, probabil prin zona sezutului, s-ar traduce in mod cult cam asa: Promettre c'est noble, tenir c'est bourgeois.

+2 (2 voturi)
Kinga Toma
23.09.2015, 10:54:25

Sa vina odata setinta si gata.

-1 (1 vot)
M Costi
24.09.2015, 09:28:13

Dra Oana Mihalache , as avea o intrebare pt dvs : Ca "jurnalist freelancer" cum va autodenumiti , ne puteti spune care va sunt sursele financiare ? Pe scurt , din ce traiti , cine va finanteaza ?

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările