Dragnea şi americanii. Cum se raportează liderul PSD la relaţia cu SUA şi ce spunea acesta după alegerile prezidenţiale din 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea. FOTO Mediafax
Liviu Dragnea. FOTO Mediafax

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi-a schimbat părerea despre modul cum s-ar implica oficialii americani în viaţa politică românească. Într-un interviu acordat Antenei 3, liderul PSD a negat că oficialii de peste ocean ar fi interesaţi de susţinerea unui anume politician pentru funcţia de premier, în timp ce în urmă cu doi ani, potrivit unor surse poltiice, îi vedea pe americani drept responsabili de eşecul lui Victor Ponta la prezidenţiale.

Întrebat în cadrul unui interviu la Antena 3 ce părere are despre ipoteza că SUA ar sprijini un anumit politician pentru ocuparea fotoliului de premier din toamnă, Liviu Dragnea a negat că acest lucru ar putea fi posibil.

„Eu îi respect foarte mult pe americani şi să ştiţi că în ultima perioadă, în ultimii doi ani de zile, am început să înţeleg ce gândesc aceşti oameni. Şi, chiar îi respect pentru asta. Nu se implică americanii în România, în acest fel (n.r.-în sprijinirea politician pentru a fi premier). Americanii, ambasada, Departamentul de Stat respectă, ca şi la ei, democraţia, votul  popular“, a afirmat Liviu Dragnea.

„Cred că interesul lor e ca viitorul premier să nu fie un agăţat de ruşi, de chinezi sau eu mai ştiu ce entitate estică?“, l-a întrebat jurnalistul Radu Tudor.  Răspunsul lui Dragnea a fost ferm. „Categoric, este şi interesul nostru să nu fie agăţat de altceva”, a fost replica lui Dragnea.

Liderul PSD nu a avut întotdeauna cuvinte de laudă la adresa americanilor. După alegerile prezidenţiale pierdute de Victor Ponta în noiembrie 2014, liderul social-democrat ar fi avut critici dure la adresa americanilor.

Facebook-ul , americanii şi Geoană

„(Liviu Dragnea – n.r.) A făcut o prezentare pe cifre, a spus că Victor Ponta a fost cel mai bun. Apoi a făcut o prezentare despre Facebook. Şi a spus aşa: că jocul făcut de americani a fost cu Facebook-ul mare pentru că nouă nu ne dădea voie să cumpărăm şi îi dădea voie domnului Iohannis. Like-urile respective”, declara Marian Vanghelie, la câteva zile după alegerile din 2014.

„Nimeni n-a vorbit la acea discuţie de şase ore (şedinta CExN al PSD - n.red.) despre implicarea unei alte ţări în aceste alegeri. Eu am explicat ca Facebook-ul este o reţea de socializare americană, dar pe care au folosit-o românii şi s-au socializat pe Facebook si s-au hotărât să voteze împotriva noastră, dar au votat românii", a afirmat Liviu Dragnea, la câteva zile după ieşirea lui Vanghelie.

Însă, potrivit unor surse citate de HotNews, Liviu Dragnea le-ar fi spus baronilor partidului ca tot ce s-a întâmplat în online nu a fost o chestiune firească şi a fost cu siguranţă influenţată de „cei care detin butoanele mari“. Din discuţie rezulta că ar fi vorba de Google şi Facebook. De asemenea,  când s-a ajuns la excluderi, Dragnea a spus ca Mircea Geoană a mers la Ambasada Statelor Unite la Bucureşti să-i pârască pe Victor Ponta şi pe el că „nu sunt lideri buni”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite