Dragnea, despre euroalegeri: Vom folosi acelaşi sistem privind prezenţa la vot ca la referendumul din 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea FOTO Mediafax
Liviu Dragnea FOTO Mediafax

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, duminică, la emisiunea  „După 20 de ani“ că la alegerile europarlamentare din 25 mai va folosi acelaşi sistem informatic de la referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

„Bineînţeles ( că va fi folosit -n.r.). Acel sistem a fost folosit şi la alegerile locale şi la parlamentare. Nu am avut nicio problemă pentru că nu a candidat Băsescu. Numai la referendum am avut o problemă, se pare. Sigur că va fi folosit, este un sistem de transmitere a prezenţei la vot şi de transmitere rapidă a rezultatului final după ce se încheie votarea“, a declarat vicepremierul. 

Dragnea a ţinut să mai precizeze că acest sistem este folosit peste tot în lume.

„Sistemul de transmitere a informaţiei toată lumea îl foloseşte. Unii dau telefoane, alţii prin porumbelul călător, alţii prin email. Dar faptul că tu ai dreptul să ştii prezenţa la vot nu este interzis de nicio lege ”, a mai precizat  Dagnea.

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, în dosarul "Referendumul". El este acuzat că în timpul referendumului din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, a creat şi coordonat un sistem integrat de fraudare a voturilor.

În rechizitoriul dosarului, procurorii spun că au dovedit cu expertize că voturile la referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu din 2012 au fost fraudate. Procurorii au identificat cinci metode de fraudă: falsificarea listei de alegători din localitate, voturi în numele căpşunarilor, voturi pe numele morţilor, fraude cu urna mobilă şi mituirea pedeliştilor din secţiile de votare.

Anchetatorii precizează că Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului organizat în 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, de aproape 100 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt.

Aceştia au fost trimişi în judecată petnru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.

„Infracţiunile reţinute în sarcina persoanelor implicate în desfăşurarea procesului de votare - preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare - au constat în principal în aceea că ei şi-au încălcat atribuţiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, înlesnind falsificarea listelor electorale (atât liste permanente cât şi liste suplimentare), prin adăugarea de persoane care nu au făcut cerere de vot cu urna mobilă, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau în România la data referendumului, prin contrafacerea materială a semnăturilor acestora şi introducerea în urne a unui număr de voturi corespunzător semnăturilor falsificate. În acest fel, numărul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obţinute prin falsificarea semnăturilor”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite