Dragnea, despre politica de alianţe a PSD: Am luat în cârcă multe partide şi ne-am păcălit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică, întrebat despre politica de alianţe a partidului, că PSD urmează să decidă cum va acţiona, având în vedere că, de-a lungul timpul, social-democraţii au "luat în cârcă" multe partide, care apoi au devenit brusc independente, PSD fiind "păcălit".

Dragnea a făcut aceste afirmaţii la postul Antena 3, întrebat dacă ar putea face o alianţă inclusiv cu Mişcarea Populară. Liderul PSD a afirmat că "e greu" de colaborat cu Traian Băsescu, iar el nu îşi doreşte acest lucru. În ceea ce priveşte restul partidelor şi politica generală a PSD pe tema alianţelor electorale, Dragnea a afirmat că social-democraţii urmează să discute acest lucru, dar vor fi foarte atenţi la experienţele din trecut.

"Ceea ce vă pot spune cu certitudine este că PSD este singurul partid care nu ne-a păcălit. Până acum am avut foarte multe experienţe, am dus în cârcă foarte multe partide, am luat pe liste foarte multe partide şi după ce au ajuns în Parlament sau în consilii locale sau judeţene dintr-o dată au devenit independente", a spus Dragnea.

Liderul PSD a precizat însă că şi-ar dori ca, cel puţin după alegeri, să poată forma majorităţi în consiliile locale şi judeţene alături de UNPR, însă nu a făcut comentarii pe marginea colaborării electorale cu formaţiunea lui Gabriel Oprea, precizând că toate deciziile vor fi luate la finalul lunii ianuarie.

Majoritatea filialelor PSD nu vor o candidatură alături de UNPR în alegerile locale şi parlamentare, un motiv fiind imaginea proastă a UNPR, dar şi rezultatele unor sondaje care arată că PSD poate obţine mai multe voturi candidând singur, potrivit unor surse social-democrate.

În ceea ce priveşte motivele pentru care liderii locali ai PSD se opun candidaturilor comune, principalul ar fi imaginea proastă a UNPR, cu care social-democraţii nu vor să se mai asocieze. Scandalurile în care a fost implicat liderul Uniunii, Gabriel Oprea, în această toamnă au contribuit la scăderea UNPR în sondaje, iar o alianţa nu ar fi avantajoasă din punct de vedere electoral. Mai mult, PSD a comandat şi realizat şi sondaje potrivit cărora scorul partidului la alegerile locale ar fi mai bun în situaţia unei candidaturi independente, faţă de situaţia unei alianţe cu UNPR.

Un alt motiv pentru ca liderii PSD înclină către respingerea unei candidaturi comune la alegerile locale, dar şi la cele parlamentare, este atitudinea liderilor UNPR din această toamnă, pornind de la cazul poliţistului Bogdan Gigină, care a murit în timp ce se afla în misiune în coloana vicepremierului de atunci Gabriel Oprea, cât şi refuzul lui Oprea să demisioneze la acel moment. Sunt lideri PSD care îl văd pe Oprea principalul vinovat pentru pierderea guvernării de către PSD, au declarat, pentru Mediafax surse social-democrate.

Pe de altă parte, liderii PSD nu resping posibilitatea formării unor alianţe post-electorale la alegerile locale, cum ar fi în consiliile locale şi judeţene, atât pentru numirea şefilor de CJ, cât şi pentru susţinerea unor proiecte şi formarea unor majorităţi.

Decizia va fi luată la finalul lunii ianuarie, într-o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional.

Dragnea: PSD va depune moţiune de cenzură dacă Guvernul va face vreo "boacănă", dar nu e cazul încă

Liviu Dragnea a declarat că partidul pe care îl conduce ar putea recurge la depunerea unei moţiuni de cenzură dacă Guvernul va face "o boacănă foarte mare", ceea ce nu este cazul încă, deşi există nemulţumiri punctuale, precum la Ministerul Mediului.

Dragnea a fost întrebat dacă PSD ia în calcul în acest moment depunerea unei moţiuni de cenzură, liderul PSD răspunzând negativ. "Dacă va face o bocoană foarte mare, dacă activitatea guvernamentală va arăta că rezultatele asupra mersului economiei, asupra stabilităţii, asupra cetăţenilor sunt foarte proaste, nu o să ezităm. Deocamdată nu e cazul, dar asta nu înseamnă că unii membri ai Guvernului nu ar trebui să înţeleagă că totuşi sunt de două luni acolo şi ar trebui să facă nişte lucruri", a spus acesta.

Nominal, Dragnea a spus însă că sunt nemulţumiri cu privire la Ministerul Mediului, în special din cauza politicii de destituiri şi numiri. De altfel, asupra acestui subiect Dragnea a avut o intervenţie şi sâmbătă, la Comitetul Executiv Naţional al partidului.

Întrebat cum vede activitatea Guvernului în acest moment, Dragnea a afirmat că nu poate spune că social-democraţii sunt foarte mulţumiţi. "O să ne mai uităm în perioada următoare cu foarte mare atenţie la activitatea fiecărui ministru, pentru că sunt din păcate situaţii în care ne-am fi aşteptat să se întâmple lucruri pentru dezvoltarea sectorului respectiv. (...) Răspunsul corect este că nu suntem foarte mulţumiţi, dar asta nu înseamnă că în perioada următoare nu pot apărea semne bune", a spus liderul PSD, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional de la Piatra Neamţ.

Punctual, Dragnea a criticat schimbări pe care PSD "nu le considera necesare", cum a fost revocarea directorului Romsilva, Adam Crăciunescu, numit în funcţie în 2012, după preluarea guvernării de către Victor Ponta. Astfel, Liviu Dragnea spune că ministrul Mediului ar fi trebuit să se ocupe mai degrabă de problema defrişărilor ilegale, nu de schimbări din funcţii. "Principala preocupare a fost cum să-l dea jos pe domnu Crăciunescu. Nu ne-a picat bine acest lucru", a precizat liderul PSD.

Liviu Dragnea a spus că social-democraţii vor aştepta luna februarie, pentru a începe noua sesiune parlamentari, iar apoi va urma o analiză în partid, pentru a vedea "cum au prestat miniştrii". Cu toate acestea, Dragnea a negat că PSD ia în calcul în acest moment depunerea de moţiuni simple sau de cenzură împotriva Guvernului sau că ar putea înceta să susţină proiectele acestuia.

Dragnea: Senatorii PSD sunt nemulţumiţi de Tăriceanu pentru că ar negocia "pe ascuns" cu PNL

Liviu Dragnea a mai declarat că există nemulţumiri în partid cu privire la Călin Popescu Tăriceanu, unii colegi acuzând că acesta ar negocia "pe ascuns" cu PNL, iar situaţia acestuia la şefia Senatului va fi discuată de PSD la finalul lunii ianuarie.

Solicitat să comenteze motivele pentru care PSD vrea să îl schimbe din funcţie pe Tăriceanu, Dragnea a negat că se poartă discuţii în acest moment cu privire la "debarcarea" şefului Senatului, însă a recunoscut că există nemulţumiri.

"Era o oarecare nervozitate în grupul senatorial PSD spre finalul sesiunii parlamentare, din cauza unor declaraţii ale domnului Călin Popescu Tăriceanu, atitudini, afirmaţii. O să discutăm cu grupurile în ultima săptămână din ianuarie şi o să luăm în discuţie şi asta. (...) Colegii mei spuneau că există anumiţi membri ALDE, poate chiar dumnealui, care negociază în ascuns cu PNL sau neoficial. (...) Pe de o parte, negociază cu PNL, iar pe de altă parte critică Guvernul şi PNL şi fac pe singurii din opoziţie şi asta a deranjat foarte mult", a spus liderul PSD.

Dragnea a comentat că PSD i-a oferit lui Tăriceanu poziţia a doua în statul român, cea de preşedinte al Senatului, şi a avertizat că acesta ocupă funcţia în principal cu voturile PSD şi UNPR, refuzând însă un comentariu tranşant cu privire la planurile de revocare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite