Dragnea, un dictator încolţit care recurge la gesturi disperate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa a procedat şi Ceauşescu. Când s-a simţit încolţit din toate părţile, a convocat un miting uriaş în Piaţa Palatului, care să demonstreze ţării, lumii şi adversarilor săi de câtă susţinere populară se bucură. Ce a ieşit, ştim cu toţii. Şi după 30 de ani, Dragnea vrea să repete figura. Fără să priceapă că societatea a evoluat. Românii au prins gustul şi reflexele unei societăţi democratice.

Avem acum milioane de oameni tineri şi adulţi care în 1989 aveau sub 15 ani. Ei trăiesc cu valorile democraţiei moderne în minte şi în suflet. Înţeleg foarte bine ce se întâmplă în România şi în lume. Şi văd ce se întâmplă în Coreea de Nord, una din ultimele ţări conduse dictatorial.

Premierul Dăncilă dă semnalul sfârşitului (politic) pentru Dragnea

Dacă premierul Dăncilă nu mai execută ce-i ordonă Dragnea, ce să înţeleagă ceilalţi membri şi susţinători ai PSD? Premierul Dăncilă a blocat OUG-urile pe justiţie, venite din „centre de reflecţie” străine de guvern. A blocat înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii. A dat aviz negativ pentru repatrierea aurului. Şi, bomboana pe colivă, a refuzat să-l accepte pe Nicolicea, ministru al Justiţiei, şi să treacă guvernul prin restructurare în parlament. Mai nou, a evacuat-o pe Anca Alexandrescu din Palatul Victoria, urmează Darius Vâlcov, creatorul OUG 114 care a trebuit modificată apoi de ministrul Teodorovici. De altfel, Vâlcov s-a „dat la fund”, în aşteptarea apelului în dosarul în care a fost condamnat 8 ani de închisoare. Nu mai apare pe la tv-uri să demonizeze băncile şi să facă apologia luptei împotriva dominaţiei „imperialiste”.

Situaţia e atât de gravă, încât se păstrează o tăcere deplină în PSD asupra „trădării” premierului Dăncilă. Nu ştie nimeni ce poziţie publică să adopte.

Dragnea aşteaptă cu groază pronunţarea în dosarul Bombonica, alegerile şi referendumul din 26 mai

Chiar dacă pe 20 mai pronunţarea în dosarul Bombonica va fi amânată, „sabia” condamnării ce-i atârnă deasupra capului va cântări greu în balanta votului din 26 mai. Cum să te prezinţi în alegeri, partid mare ca PSD, cu un conducător care mai are câteva săptămâni de libertate? Mare e nebunia care a cuprins acest partid!

Mai toate sondajele ne arată scorul PSD pe undeva în jur de 20%, în corelaţie cu toate opiniile despre PSDragnea venite de la presa independentă, opinia publică, partenerii din UE şi America. Iar dacă referendumul va trece, rezultatele sale vor trebui respectate cu stricteţe, au aceeaşi forţă juridică cu un text din Constituţie. Ce a mers în 2009, ignorarea referendumului, nu văd să mai meargă 10 ani mai târziu.

Mitingul penibil, din 20 aprilie, de la Iaşi, a demonstrat de câtă susţinere se mai bucură Dragnea, într-un judeţ considerat cândva „roşu”. Doar 2-3000 de participanţi pro PSD, huiduielile a sute de ieşeni care trăiesc în lumea modernă, muncesc în companii private, nu în epoca ceauşistă. Dragnea a fost nevoit să fugă pe uşa din dos, într-un microbuz cu geamuri fumurii, să scape de huiduielile ieşenilor.

Reacţia alui Dragnea: mitingul „răzbunării” de la Iaşi

Este încă o dovadă că Dragnea nu mai raţionează, ca toţi dictatorii ajunşi la capăt de drum. Speranţa sa este aducă 40.000 de participanţi la Iaşi, pe 9 mai, ziua în care toţi ochii românilor sunt aţintiţi mai degrabă spre Summitul de la Sibiu. Dragnea visează o răzbunare împotriva lui Iohannis, sperând că va atrage atenţia ţării, la concurenţă cu Iohannis, şi va avea audienţă mai mare decât preşedintele ţării. Şi asta deşi se întrevăd deja riscuri enorme pentru mitingul „răzbunării” din 9 mai.

Primarul Mihai Chirica spune cu subiect şi predicat că se aşteaptă la incidente violente la mitingul PSD. Un oraş de mărimea Iaşului ar fi complet blocat, într-o zi de lucru, cu 40.000 de manifestanţi prezenţi în Piaţa Unirii, care nu poate primi mai mult de 2-3000 de manifestanţi. Salariaţii nu mai pot ajunge sau pleca de la serviciu, elevii şi studenţii nu mai pot ajunge la cursuri, 1000 de autocare vor sufoca, pur şi simplu, circulaţia în oraş. Nu cred că pot fi asigurate condiţii de igienă minime pentru 40.000 de oameni, şi numărul necesar de forţe de ordine care să facă faţă unor eventuale tulburări. Ce vrea Dragnea, să repete la Iaşi 10 august de la Bucureşti? Se ştie că instituţiile conduse de directori puşi de PSD au primit deja ordin să mobilizeze salariaţi din toată Moldova, chiar elevi, şi să-i aducă la Iaşi pe 9 mai, cu ameninţări, dar şi cu promisiuni greu de onorat. Faţă de riscurile care se întrevăd, sper ca cei solicitaţi să cântărească de două ori dacă este oportună, sau nu, deplasarea la Iaşi. Şi reacţia ieşenilor anti-PSD trebuie luată în seamă. Am văzut-o pe 20 aprilie, iar dorinţa lui Dragnea de a se răzbuna pe ei îi va face şi mai decişi să-i dea replica cuvenită.

Să dea înapoi Dragnea, greu de crezut. Ar fi echivalent cu un semnal al neputinţei sale, deşi este şeful suprem al ţării. Iar dacă iese prost, eventual cu violenţe greu de imaginat acum, ce voturi va mai primi PSD din Moldova, pe 26 mai?

Aşa se întâmplă când puterea îţi ia minţile. Nu mai judeci şi ajungi să te comporţi precum Ceauşescu. Românii au mai trăit astfel de evenimente, nu ne iau prin surprindere. Greu de înţeles de ce conducerea şi activul PSD nu sesizează riscurile. Sunt curios dacă premierul Dăncilă va veni şi dânsa la Iaşi, pe 9 mai, chiar şi fără invitaţia de a participa la summitul de la Sibiu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite