Dragnea a găsit motivul pentru eşecul de la prezidenţiale: „PSD trebuie să respingă comunismul”. Partidul nu e de acord cu el: „Să-şi asume răspunderea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Victor Ponta FOTO Mediafax
Liviu Dragnea şi Victor Ponta FOTO Mediafax

La patru luni de la alegerile prezidenţiale, preşedintele executiv al PSD şi şeful de campanie electorală, Liviu Dragnea, a oferit explicaţii colegilor social-dmeocraţi în privinţa eşecului înregistrat în 16 noiembrie. În cadrul Consiliului Naţional, social-democraţii au ales-o pe Rovana Plumb în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional, o funcţie rămasă vacantă după arestarea lui Adrian Năstase.

UPDATE Rovana Plumb a fost aleasă preşedintele Consiliului Naţional al PSD cu 807 voturi "pentru" şi 37 de voturi "împotrivă". 

UPDATE Rovana Plumb, singurul candidat la funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional: Sunt mulţi ani în care am, împreună, am dat bătălii politice. Vreau să mă implic alături de dvs, alături de preşedintele partidului, pentru a candida la funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional. Ne aflăm la finalul unui ciclu electorald e cinci ani, care au dus PSD în poziţia de principal partid de guvernământ şi cel mai puternic partid parlamentar. Sunt cinci anid e alegeri câştigate, cu o singură excepţie. Pot să vă spun astăzi că PSD se poate uita drept în ochii românilor. Doamna Gorghiu a devenit purtătoarea de cuvânt al pdlismului. Îi reprezintă astăzi pe cei care au considerat că pensionarii sunt asistaţi social, că mărirea salariilor pentru profesori, cadre medicale, majorarea pensiilor, sunt pomeni electorale. Trebuie să ne opunem revenirii lor la guvernare. 

Mircea Rizoiu, fostul preşedinte al organizaţiei de pensionari: În 2003 eram în Comitetul Executiv şi am spus că opulenţa şi aroganţa o să ne facă să pierdem în 2004. Nu credeam că o să am gura aurită, dar am pierdut în 2004. Am făcut acest periplu în timp, nu întâmplător, pentru că trebuie să ştiţi, cei mai tineri, ce am făcut, cum am făcut şi am ajuns acum, aici, când foarte serios se pun foarte multe probleme legate de comportantamentul oamenilor politici şi trebuie să vă spun că asocierea, prietenia, dintre oameni se face numai dacă au bani. Deci, unul care nu are bani nu are ce căuta în apropierea unora fără bani. Am văzut nişte inşi de toată jena care şi-au plătit funcţiile de deputaţi şi au ajuns deputaţi. Ăia taie feliile de pâine pentru mine şi pentru toţi ceilalţi. A mai apărut şi chestia legată de integriate, pe care o salut, sincer o salut. Ce să le fac? Nu i-am pus eu să bage mâna! Au băgat-o singuri şi tot singuri trebuie să plece. Din păcate au lăsat lăsat în urmă foarte multe rele. În tot mai multe organizaţii se întreabă lumea: de ce am pierdut alegerile? Şi chiar nu avem niciun răspuns. Îmi pare rău că domnul Dragnea nu e aici, foarte rău îmi pare. După turul I, am venit şi am stat o oră şi un sfert să vorbesc cu domnul Dragnea şi i-am spus domnului Dragnea următorul lucru: să ştiţi domnule preşedinte că am aceeaşi responsabilitate faţă de partid ca şi dumneavoastră. În consecinţă, îl întreb pe domnul Dragnea, dacă dânsul ştia ce avea de făcut, să-şi asume răspunderea pentru faptul că a avut această responsabilitate. Tot pe domnul Dragnea îl întreb, când am fost la Sala Palatului, din prezidiul ăla, unii ziceau: ”Uite-l pe Rizoiu ăla, e mare de tot, stă cu Dragnea”. I-am spus domnului Dragnea la Congres, l-am întrebat dacă s-au făcut cărţile la cârciumă azi-noapte, asta nu e în regulă. 

 Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui: Mă uit in jurul meu şi văd cât loc liber este. Anul trecut nu putem să ajungem la microfon şi ne călcam în picioare câţi eram de mulţi, acum observ că cei din conducerea partidului nostru au trecut la munca de jos, atât de mult au trecut la munca de jos că mi-a trebuit multă vreme să-mi dau seama cine conduce lucrările acestui Consiliului Naţional, că am văzut că toţi erau invitaţi, or lucrul ăsta trebuie să-l înţeleg în sensul unei democratizări extreme, adică toţi vom fi absolut egali, ca o expresie a unei frici care ne-a cuprins că nici nu mai urcăm pe podium. Aud niste râsete în sală, cred ca vi se par hazlii, dar eu vă asigur că nu sunt. O să vă spun câteva lucruri în legătură cu cele câteva chestiuni programatice pe care le-am auzit aici. Am auzit prima data o scurta analiză a alegerilor prezidenţiale, o scurtă analiză în care am aflat că nimeni nu e vinovat, ceea ce nu prea se poate şi nu cred că în termen de vinovăţie trebuie discutat. Cauze de pierdere a alegerilor puteam  măcar sa inventam. Nichita spunea că noi toti am facut treaba asta, dar eu ţin minte că n-am fost chiar toţi, unii au zis chiar invers, ca să nu procedam aşa. Să nu ne pacalim cu această falsă solidaritate. Am auzit speech-ul lui Dragnea, care era ideologic, destul de dezvoltat asa, cu caracterul de stanga al partidului nostru şi ca cei din dreapta ar fi autointitulati, dar si noi suntem autointitulaţi, că doar nu aşteptam certificat de la ORNISS. Spre deosebire de Liviu, eu am fost membru al PCR şi am fost pentru că eram om de stânga. De fiecare dată când ne vor vedea, cei de dreapta vor spune: "comuniştilor". Nu o să scăpăm niciodată. Dacă vrem să fim de stânga, ar trebui să ne gândim foarte bine. 

Gheorghe Nichita, primarul minicipilui Iaşi: Suntem un partid care am luat decizii împreună. Nu este vinovat Victor Ponta. Noi, cu toţii, i-am cerut să candideze. Trebuie să luăm partea plină a paharului. Suntem mai uniţi, mai puternici, şi avem un lider adevărat, care poate să meargă mai departe. Trebuie să fim lângă el, cu toţii. Sunt destul cei care încearcă să ne pună beţe în roate. Noi putem să plecăm de aici cu mai multă încredere şi cu convingerea că putem să câştigăm în viitor.


UPDATE Consiliul Naţional al PSD a stabilit ca cel mai mare for al partidului, Congresul, să aibă loc în noiembrie, la un an de la pierderea alegerilor prezidenţiale. 

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, şeful de campanie al alegerilor prezidenţiale din noiembrie: Trebuie să încercăm să luăm o decizie în ceea ce priveşte parcursul partidului nostru. Mulţumesc celor care au muncit în campania electorală. N-am de reproşat nimic, nimănui.  Pentru prima data în ultimii zece ani PSD a depăşit pragul psihologic de 40% şi nu e puţin lucru. Guvernarea Victor Ponta a fost şi este o guvernare de succes. Rezultatul bun din primul tur ne arată că pierderea alegerilor n-a fost din cauze conjuncturale. Cauzele înfrângerii nu sunt aici. E foarte uşor să acuzăm, dar ii invit pe cei care acuză să ne spună de ce s-a obţinut 40 % din primul tur.

Îl putem acuza pe Victor Ponta, dar vă reamintesc de primul tur. Pot fi acuzat şi eu, poate fi acuzat oricine. Ar fi o abordare superficială. Întrebarea e: de ce câştigăm orice competiţie politică, dar pierdem alegerile finale. Nu e un raspuns care se regaseşte în ultima campanie electorală. Ţine de o problema cronică în partidul nostru. Care a existat inainte de noi. Ne-am mobilizat exemplar în toate campaniile din ultimii ani, suntem votaţi de din ce în ce mai mulţi oameni, dar continuăm să întâmpinăm o rezistenţă mare în Transilvania, diaspora şi în randul persoanelor cu studii superioare. Imaginea partidului nu e cea corecta.

PSD a pregătit intrarea în UE şi NATO. Cu toate acestea continuăm sa fim etichetaţi drept comunişti. Partidul nostru a luat cele mai bune măsuri pentru mediul de afaceri. Recent, Guvernul a anuntat noul Cod fiscal care va face ca România să aibă cel mai atractiv sistem. Liberalii au ruinat microinterprinderi, au mărit taxele, cu toate acestea, noi suntem respinşi de electoratul intreprinzătorilor.

Eticheta de oponent al diasporei. Guvernul Ponta a promovat măsurile guvernamentale pentru revenirea în ţară a celor care sunt în diaspora şi tot sunt împotrivă. Trebuie sa ne afirmam cu curaj şi claritate. Trebuie sa ne delimităm mai clar de alte curente doctrinare. Trebuie să spunem simplu: Da, suntem de stanga, o stanga modernă! Trebuie să explicăm clar ce se stânga. De aici ne vine puterea. În aceasta realitate mincinoasă, cei de dreapta sunt occidentali şi cei de stânga răi, pro-ruşi şi comunişti.

Stânga a fost deliberat confundată cu anticapitalismul. Stânga a fost deliberat confundată cu un soi de simpatie pro-rusă şi pro-sovietică şi acum marea majoritate din diaspora votează împotriva noastră. A existat o manipulare sistematică pentru compromiterea oricărei idei de stânga. E una care se perpetuează mai bine de un deceniu şi intretine sentimentele anticomuniste.

Astăzi suntem respinşi în zonele geografice în care rezistentă anticomunistă a fost mai puternică în trecut. Perpetuarea confuziei legate de politica de stânga ne mentine la o cota electorala scăzută în rândul tinerilor, deşi avem cel mai tânar candidat la funcţia de preşedinte al României şi cel mai tânăr preşedinte de partid.
PSD trebuie sa respingă comunismul. Au fost şi ei victimele opresiunii din sistemul comunist. Trebuie să amintim acest adevar istoric, mai ales tinerilor care sunt victima a manipulării sistematice. Trebuie să le spunem tinerilor că au fost minţiţi de adversarii noştri pentru că atunci când esti incapabil să vii în frunte, distrugi locuri de muncă, rămâne să spui că eşti rau, eşti comunist. Stânga înseamnă şi protecţia celor care muncesc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite