Dragnea, încă o încercare ca să scape de închisoare: repetă precedentul Kovesi ca să-şi schimbe completul de judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va sesiza CCR pe motiv că Înalta Curte nu a respectat o lege modificată de majoritatea PSD-ALDE atunci când a stabilit completul care-l va judeca definitiv pe Liviu Dragnea, complet pe care liderul PSD îl consideră defavorabil. E o procedură similară cu cea care a dus la revocarea şefei DNA.

Liderul PSD Liviu Dragnea nu renunţă la planul de a schimba completul de cinci judecători de la Curtea Supremă care va da sentinţa definitivă în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman. În primă instanţă, Dragnea a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, deci miza procesului final este cu atât mai importantă. Potrivit informaţiilor obţinute de „Adevărul“, Liviu Dragnea s-a plâns apropiaţilor că a picat la un complet de judecată ostil: din cei cinci judecători, trei sunt mai intransigenţi, iar doi au diverse legături cu PSD. Teoretic, cu actualul complet, Dragnea ar fi mai aproape de puşcărie.

Astfel, liderul PSD încearcă din răsputeri să schimbe completul de judecată, căci oricum nu mai are nimic de pierdut. „În acest moment, are un complet defavorabil cu certitudine. Dacă se trage din nou la sorţi, poate spera că va nimeri mai bine. Dacă va nimeri la fel de rău, asta-i viaţa“, susţin surse din conducerea PSD pentru „Adevărul“.

Ca să nimerească la un nou complet de judecată, Liviu Dragnea trebuie să schimbe Legea 304/2004 privind organizarea judiciară. Este una dintre cele trei legi ale Justiţiei modificate recent chiar de majoritatea PSD-ALDE în Parlament. În mod ironic, juriştii social-democraţi, în frunte cu Eugen Nicolicea, Şerban Nicolae şi Florin Iordache, deşi au mutilat legea, au omis tocmai articolul care acum l-ar fi ajutat pe şeful lor de partid.

Articolul-problemă
Legea 304/2004, înainte de a fi modificată de PSD în Parlament, spunea că preşedinţii celor două Complete de 5, ca membri de drept, sunt vicepreşedintele Înaltei Curţi şi şeful Secţiei penale, iar ceilalţi opt membri (câte patru pentru fiecare complet) se aleg la începutul fiecărui an prin tragere la sorţi. Noua formă a legii, introdusă de PSD, schimbă un pic algoritmul: nu mai există membri de drept, iar toţi cei zece judecători se aleg, la începutul fiecărui an, prin tragere la sorţi. Numai că noul algoritm impus de PSD a intrat în vigoare la mijlocul anului, în momentul în care legea a fost promulgată de şeful statului, iar juriştii PSD din Comisia Iordache au omis să introducă o normă tranzitorie, care să precizeze ce se întâmplă cu completele formate la începutul anului 2018, după vechea reglementare. În lipsa unei asemenea norme exprese, se aplică un principiu juridic consacrat, cel al continuităţii: completele formate la începutul lui 2018 îşi continuă activitatea până la pronunţarea verdictului, iar noile complete se constituie la începutul anului viitor, aşa cum spune legea în noua ei formă.

În dosarul lui Dragnea, completul s-a format după vechiul algoritm, la începutul anului 2018: Iulian Dragomir, unul dintre vicepreşedinţii Curţii Supreme, a devenit membru de drept al completului, iar ceilalţi patru judecători au fost traşi la sorţi. Surse din conducerea PSD susţin că Dragnea îl consideră ostil pe Iulian Dragomir, judecător care ar putea înclina decisiv balanţa în defavoarea liderului PSD.

Ca să scape de Iulian Dragomir, Dragnea trebuie să modifice încă o dată Legea 304/2004 şi să precizeze clar că noua procedură de alegere a completului de cinci se bazează exclusiv pe tragere la sorţi. Astfel, Iulian Dragomir, ca vicepreşedinte al Curţii Supreme, n-ar mai fi membru de drept  în dosarul lui Dragnea. Astfel, liderul PSD ar scăpa de unul dintre magistraţii intransigenţi şi, teoretic, ar avea şansa de a pica la unul favorabil.

Cea mai rapidă metodă de a schimba legea era o ordonanţă de urgenţă, însă ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a refuzat să iniţieze un proiect cu dedicaţie pentru Dragnea, cu toate că liderul PSD l-a ameninţat că-l dă afară din Guvern, după cum susţin surse politice pentru „Adevărul“.

O altă variantă ar fi să modifice legea în Parlament, acolo unde PSD are majoritate, însă procedura e una de durată, iar Dragnea caută o cale cât mai rapidă, căci este presat de timp: procesul său va începe săptămâna viitoare.

Singura soluţie pe care Dragnea o mai are la îndemână este o sesizare la Curtea Constituţională (CCR), pe motiv că Înalta Curte nu pune în aplicare noua formă a Legii 304/2004, aşa cum a fost modificată de Parlament. Adică ar exista un conflict de natură constituţională între Parlament şi ICCJ.

Dragnea: Mi se pare un demers firesc
În mod normal, Parlamentul ar trebui să sesizeze CCR, fiind vorba despre o lege abia modificată de majoritatea PSD-ALDE. Însă sesizarea ar trebui semnată, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, chiar de Liviu Dragnea, cel direct interesat de modificarea legii. Practic, un asemenea demers ar confirma că Dragnea se foloseşte de Parlament în scop personal, deci liderul PSD riscă noi proteste de stradă. Şi preşedintele Senatului s-ar putea adresa CCR, numai că, potrivit unor surse politice, Tăriceanu nu vrea să se asocieze cu problemele pe care Dragnea le are în Justiţie.

Aşa că ultima speranţă pentru liderul PSD vine de la Guvern, deşi modificarea unei legi nu ar avea de ce să fie o prioritate a Executivului, mai ales că legea tocmai a trecut prin Parlament. Practic, Guvernul ar trebui să sesizeze CCR pentru un conflict de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte. „Am auzit că există această intenţie a Guvernului de a sesiza CCR. Nu ştiu dacă şi când o va face, dar mi se pare un demers firesc“, a spus Dragnea, duminică seara, la RTV. Pe scurt, Viorica Dăncilă se implică pentru salvarea şefului său de partid.

Sursele citate susţin că Tudorel Toader ar fi dispus să lucreze la o astfel de sesizare, sperând că astfel Dragnea o să-l păstreze în Guvern. Ulterior, documentul va fi semnat de premierul Viorica Dăncilă în numele Guvernului şi va ajunge pe masa CCR, for care a luat mai multe decizii favorabile PSD în ultima vreme.

Dragnea a folosit exact aceeaşi metodă şi în cazul demiterii Laurei Codruţa Kovesi. Atunci, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a propus revocarea şefei DNA, însă Klaus Iohannis s-a opus. Guvernul a sesizat CCR, iar Curtea l-a obligat pe şeful statului să semneze decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi. Acum, Dragnea ar vrea ca CCR să oblige Înalta Curte să desemneze un nou complet de judecată în procesul său.

Insistă pentru amnistie şi graţiere
Liviu Dragnea a pledat din nou pentru o lege sau o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea, care l-ar scăpa complet de emoţiile puşcăriei.  „La un moment dat, în această ţară, trebuie dată amnistie. Nu ştiu când. Peste un an, peste doi, când va dori Parlamentul sau Guvernul, pentru că nu mai vorbim de alte abuzuri. Miile de magistraţi cărora li s-au făcut dosare penale, credeţi că ei au judecat sau judecă doar după propria conştiinţă şi doar după probe, dincolo de orice îndoială rezonabilă? Eu cred că nu. Când consideră partidul, când consideră coaliţia, când consideră Guvernul trebuie să fie dată”, a spus Liviu Dragnea, duminică seară, la România TV.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite