Dragnea este nepregătit filosofic pentru deţinerea puterii. Îşi pierde minţile

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a întâmplat de multe ori în istorie, inclusiv în România. Conducători nepregătiţi filosofic pentru deţinerea puterii derapează în paranoia, în megalomanie, în mitomanie. Fac gesturi şi iau decizii contrare intereselor celor conduşi, atunci când nu-i masacrează, pur şi simplu.

În orice democraţie, cât de cât aşezată şi cu justiţie independentă, orice cetăţean poate reclama la parchet un alt cetăţean, indiferent de poziţia socială sau politică, dacă apreciază că are motive suficiente pentru acest gest. Procurorii şi apoi judecătorii verifică dacă reclamaţia a fost întemeiată sau nu. Din câte ştiu, 60% din reclamaţiile făcute la parchet se opresc, nu-şi urmează cursul, pentru că nu sunt întemeiate. Fără consecinţe asupra celui care a depus reclamaţia. Aşa scrie în lege.

Mai departe se decide de către procurori, sau nu, începerea urmăririi penale, dacă sunt întrunite toate condiţiile din Codul de Procedură Penală. O altă etapă, reclamatul poate face contestaţie în justiţie la decizia procurorilor. În cazul de faţă, referitor la premierul Dăncilă, există încă un filtru. Preşedintele Iohannis poate face uz, sau nu, de prevederea constituţională care îi dă dreptul să suspende din funcţie actualul premier.

Şi ce să vezi? Doar pentru că te numeşti Dragnea sau Dăncilă eşti imun la toate aceste proceduri legale. Mai să fie!

Cum răspunde Dragnea la această prevedere a legii?

Este o tentativă de lovitură de stat pentru preluarea puterii în mod nelegitim”. „Este o plângere penală a lui Klaus Werner Iohannis. Orban este o unealtă jalnică.  (...) Iohannis vrea să ia Palatul Victoria în folosinţă proprie”.Această clică de indivizi din diverse instituţii ale statului ce reprezintă statul paralel sunt îngroziţi că România e aproape de a ajunge un stat în care drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului se vor respecta, un stat în care nu vor mai fi abuzuri iar cei care au făcut abuzuri probabil vor fi chemaţi să plătească”. Liviu Dragnea i-a ameninţat, joi, cu închisoarea pe toţi cei care vor îndrăzni să dea curs plângerii penale pe care Ludovic Orban a depus-o împotriva premierului Viorica Dăncilă. În ce calitate ameninţi cu închisoarea? Încă n-ai reuşit să-ţi subordonezi justiţia. Gura păcătosului... Paranoia în toată regula.

Asta a înţeles Dragnea din dreptul unui cetăţean de a reclama alt cetăţean. Pentru că n-a reuşit, încă, să-şi subordoneze justiţia. Şi iarăşi, şi iarăşi, gogoaşa cu statul paralel. În care, poate, crede sincer. Dar noi ce vină avem?

Pentru Tăriceanu, aceste proceduri evident legale denotă o fază de nebunie”. Nebunie ar fi dacă nu ar exista o justiţie independentă care să efectueze toate actele prevăzute de lege, aşa cum ar vrea Tăriceanu să fie justiţia noastră: subordonată politicienilor. N-am auzit reproşuri ale cetăţenilor obişnuiţi împotriva justiţiei. Doar pe cele venind de la anchetaţi, trimişi în judecată, condamnaţi.

Gabriela Firea ameninţă în stil interlop: „Cine ridică sabia de sabie va pieri.

PSD Dâmboviţa califică reclamaţia lui Orban drept „tentativă predictibilă de preluare abuzivă a puterii de stat” şi susţine că acuzaţia adusă este „halucinantă”.

Şi Mihai Fifor, ministrul Apărării şi vicepreşedinte PSD a declarat că prin plângerea penală făcută premierului luptă politică a coborât „la cel mai abject nivel, acolo unde se încearcă, în modul „cel mai stalinist cu putinţă, dărâmarea unui guvern legitim constituit.

Nimeni de la PSD nu spune că astfel de acte sunt legale, constituţionale, fac parte din drepturile şi libertăţile cetăţenilor din orice ţară democrată. Toţi văd doar maşinaţiuni, manevre oculte, dubioase, nelegale. Ca să le vezi astfel, trebuie să ai anumite mentalităţi privind justiţia şi drepturile cetăţenilor.

Ce urmează?

Depinde de aprecierea procurorilor. De la DIICOT, nu de la DNA-ul atât de hulit.  Dacă aceştia apreciază că sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracţiuni, vor cere începerea urmăririi penale, indiferent de urletele  isterice ale politicienilor. Fără îndoială, dată fiind importanţa cazului, dosarul va fi analizat nu doar de procurorul de caz, ci şi de superiorii săi, mergând până la procurorul general Augustin Lazăr. Aşa că soluţia dată în acest dosar va fi, în mod sigur, temeinică şi legală.

Dacă preşedintele va aprecia că este utilă suspendarea premierului, o va face, pentru că aşa scrie în Constituţie, la art.  109 (2). Sunt proceduri democratice, valabile pentru toată lumea. Şi pentru Liviu Dragnea şi premierul Dăncilă. Nimeni nu este mai presus de lege, deşi asta îşi doresc politicienii noştri. Legea să fie doar pentru „căţei”, nu şi pentru „dulăii” naţiei.

Suspendarea preşedintelui

Abia aici ar începe nebunia, nu când spune Tăriceanu. Să suspenzi un preşedinte pentru că-şi exercită prerogative date de Constituţie este cu adevărat nebunie. Şi toate gogoşile cu statul paralel, adică justiţia independentă care nu se supune politicului, tot nebunie este. Şi dacă parlamentarii puterii s-ar lăsa toţi cuprinşi de nebunie, populaţia nu va permite acest lucru. Dar se va da foc la ţară. Cu ce costuri, se sperie gândul.

Concluzii

Este greu de sperat că Dragnea şi camarila vor avea, în cele din urmă, revelaţia democraţiei reale, în care justiţia este independentă şi trebuie să-şi urmeze cursul, indiferent de persoane. Mai degrabă ar trebui să ne pregătim pentru ce este mai rău.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite