Dragnea face ordine în partid înainte de votul pentru Şova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Dragnea i-a ameninţat pe parlamentarii PSD care votează altfel decât decide partidul că nu se vor mai regăsi pe liste la alegerile viitoare. Poziţia lui Dragnea vine exact cu o zi înainte ca Senatul să voteze arestarea preventivă a lui Dan Şova, un moment crucial pentru imaginea PSD.

PSD se va afla astăzi în faţa primului mare examen de imagine de când Liviu Dragnea a preluat partidul: votul din Senat pentru arestarea lui Dan Şova, programat de la ora 10.00. „Decizia politică a PSD este că parlamentarii PSD, senatorii şi deputaţii, vor vota pentru ridicarea imunităţii în cele trei cazuri (Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu la Camera Deputaţilor şi Dan Şova la Senat -n.r.) “, a declarat preşedintele PSD Liviu Dragnea, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al partidului.

Numai că istoria voturilor pentru ridicarea imunităţii lui Şova ne arată că nu toţi senatorii PSD respectă decizia impusă de conducere. Grupul PSD de la Senat este singurul organism al partidului pe care Dragnea nu-l poate controla în totalitate. Liderul de grup impus de Dragnea, Mihai Fifor, nu are autoritate printre colegi, iar cei care trag sforile sunt senatori cu tradiţie şi cu influenţă, cum ar fi Şerban Nicolae sau Ecaterina Andronescu. Cei doi, pe lângă faptul că votează împotriva tuturor cererilor Justiţiei venite pentru colegii din fosta coaliţie de guvernare (PSD-UNPR-ALDE), sunt şi foarte apropiaţi de Dan Şova.

Surse din PSD au declarat pentru „Adevărul“ că liderii partidului se aşteaptă la câteva surprize în Senat. Tocmai de aceea, Liviu Dragnea a trecut la ameninţări. „Nu suntem un partid din independenţi , în care fiecare candidează independent, fiecare are un proiect politic propriu. Ca noi să fim credibili este că după ce se iau aceste decizii, trebuie să le respectăm. Cei care vor să aibă păreri personale, cei care vor să aibă proiecte personale şi care vor să fie vedete la televizor o să le dorim foarte mult succes la un moment dat. Cel mai important este anul viitor când se fac listele şi la locale şi la parlamentare“, a spus Dragnea. Pe scurt, cine nu se supune deciziei partidului, nu va mai fi trecut pe listă la alegerile de anul viitor.

„Şova nu mai poate scăpa“

Surse din PSD au povestit pentru „Adevărul“ că Dragnea le-a reproşat direct parlamentarilor că n-au votat toţi pentru învestirea Guvernului Cioloş. Printre cei 12 răzvrătiţi a fost chiar Şerban Nicolae, „dirijorul“ din Senat. Aceleaşi surse susţin că liderul PSD a insistat în partid pe importanţa votului pentru Dan Şova. „A spus foarte clar că senatorii trebuie să fie prezenţi şi să voteze pentru ridicarea imunităţii. Oricât de mulţi prieteni are Şova în PSD, nu poate să mai scape de data asta, pentru că imaginea PSD ar avea foarte mult de suferit. Toată lumea ştie că PSD are încă majoritate la Senat şi va da vina pe noi, deşi acum nu mai are nimeni majoritate“, spun sursele citate.

Personal, pentru Liviu Dragnea, miza arestării lui Dan Şova reprezintă un amestec de motive personale şi motive de imagine. Pe de o parte, Şova a uneltit cu Viorel Hrebenciuc să blocheze preluarea partidului de către Liviu Dragnea, după cum au arătat interceptările procurorilor. Pe de altă parte, arestarea lui Şova ar fi semnalul public că PSD a renunţat la practicile din era Ponta şi nu-şi mai apără penalii. Tocmai de accea, votul de astăzi este crucial pentru PSD.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite