Politică

articolul anterior articolul urmator

Dragnea, revoltat de proiectul privind comitetul condus de guvernatorul BNR: Este ceva foarte grav

4
30 Jul 2015 23:42:27
Autor: Mediafax
FOTO Liviu Dragnea Arhivă Adevărul
FOTO Liviu Dragnea Arhivă Adevărul

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, spune că nu este de acord cu proiectul de lege privind constituirea Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială a sistemului financiar, condus de guvernatorul BNR, Dragnea susţinând că este "ceva foarte grav" şi că nu a ştiut de el.

Liviu Dragnea s-a arătat revoltat, joi seară, într-o emisiune la Antena 3, de proiectul de lege privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional, pe care Guvernul l-a aprobat în şedinţa de săptămâna trecută, 
spunând că i se pare ceva foarte grav pentru că "nu pot nouă oameni, indiferent cât ar fi de buni şi de bine intenţionaţi, să decidă tot, deasupra Guvernului, a Parlamentului".

"Aşa ceva nu se poate (...) Eu ce să înţeleg, că nu mai există Guvern, Parlament, Preşedinţie?", a afirmat preşedintele interimar al PSD.

El a mai spus că nu a ştiut despre existenţa acestui proiect şi chiar l-a întrebat pe moderatorul emisiunii dacă este "o ştire reală".

Guvernul a aprobat, în 22 iulie, înfiinţarea Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, un organism care va avea rol de supraveghere a sistemului financiar naţional, iar preşedintele acestui comitet va fi guvernatorul BNR.

Potrivit proiectului, se va constitui Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială din reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului, şi va funcţiona ca structurş de cooperare inter-instituţională, fără personalitate juridică, cu rolul de a asigura coordonarea supravegherii macroprudenţiale la nivel naţional.

Preşedintele Comitetului va fi guvernatorul BNR şi organismul decizional al Comitetului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială va fi Consiliul general, format din nouă membri: guvernatorul, prim-viceguvernatorul, cei doi viceguvernatori şi economistul-şef al Băncii Naţionale a Romaniei; preşedintele şi prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară şi doi reprezentanţi ai Guvernului, desemnaţi de primul-ministru. Deciziile Consiliului general sunt adoptate cu majoritatea voturilor exprimate, iar, în caz de egalitate de voturi, preşedintele are vot decisiv. Membrii Consiliului general nu vor fi remuneraţi pentru activitatea desfăşurată.

Principalele atribuţii ale Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială sunt: elaborarea strategiei privind politica macroprudenţială; colectarea şi analiza informaţiilor, precum şi identificarea, monitorizarea şi analiza riscurilor sistemice la adresa stabilităţii financiare; identificarea instituţiilor şi structurilor sistemului financiar relevante din punct de vedere sistemic; emiterea de recomandări şi avertizări în vederea prevenirii sau diminuării riscurilor sistemice la adresa stabilităţii sistemului financiar naţional şi monitorizarea implementării acestora; emiterea de recomandări sau avertizări pentru asigurarea implementării recomandărilor sau avertismentelor Comitetului European pentru Risc Sistemic; monitorizarea implementării recomandărilor Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) şi a măsurilor adoptate la nivel naţional ca urmare a recomandărilor şi avertizarilor emise de CERS; emiterea de recomandări pentru asigurarea punerii în aplicare la nivel naţional a regulamentelor, deciziilor, recomandărilor, orientărilor, ghidurilor emise în domeniul supravegherii macroprudenţiale, adoptate la nivelul UE şi emiterea de opinii consultative în domeniul său de competenţă.

În plus faţă de aceste atribuţii, Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială va avea responsabilităţi şi în ceea ce priveşte coordonarea gestiunii crizelor financiare în sensul emiterii de recomandări în vederea stabilirii măsurilor necesare pentru reducerea riscului de contaminare în cazul în care unul sau mai mulţi participanţi la sistemul financiar se confruntă cu dificultăţi care au impact sistemic, precum şi a monitorizării implementării acestora.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Alfa Omega
31.07.2015, 00:43:22

Dagnea asta cine se crede ? Pe asta cine mama lui l-a ales ? Penali sa faca ciocul mic ca e rost de racoare !

0 (2 voturi)
Tăunu
31.07.2015, 09:21:47

Lepra asta de Dragnea se crede cineva, aşa, peste noapte. Pentru că a triplat salariile guvernanţilor, în cârdăşie cu Oprea, şi-a distrus viitorul politic !

0 (2 voturi)
barbu brailoiu
31.07.2015, 09:58:42

așa au făcut și în Grecia: au furat toți... până nu mai e de unde. politicienii se opun întotdeauna specialiștilor, căci ei nu știu mai nimic, dar vor totul, în timp ce specialiștii (mai ales în materie financiară) știu ce se poate... și ce nu se poate face. un asemenea consiliu este absolut necesar, după ce s-a întâmplat prin alte părți și după apucăturile și alor noștri... el ar trebui decis, eventual, prin referendum sau prin presiunea străzii. dar asta ar însemna că se pune sub pază sacul cu bani peste care se înstăpânesc Partidul și Guvernul.

0 (2 voturi)
Popescu Ion
31.07.2015, 10:38:01

Păi, hai să recapitulăm: - comandamente militare străine în țară. - justiție condusă din afara țării. - servicii secrete manevrate din exterior. - politică extemă după cum se cântă din afară. Acuma, control financiar asupra guvernului. Mai poate pretinde cineva că România este un stat independent? Mai poate, dar cine-l mai crede...

-1 (1 vot)
Modifică Setările