CULISE. Dragnea vrea să facă din agentul României la CEDO avocatul său personal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea, politicianul care asigură susţinerea politică a Guvernului Dăncilă şi care are un cuvânt greu de spus în ceea ce priveste funcţionarea Executivului. FOTO Inquam Photos / Octav ganea
Liviu Dragnea, politicianul care asigură susţinerea politică a Guvernului Dăncilă şi care are un cuvânt greu de spus în ceea ce priveste funcţionarea Executivului. FOTO Inquam Photos / Octav ganea

Guvernul Dăncilă susţine că fostul avocat al României la CEDO, Catrinel Brumar, a fost numită nelegal de Victor Ponta în 2012, deci toate pledoariile sale din ultimii 7 ani sunt nule, inclusiv punctul de vedere suţinut în procesul „Liviu Dragnea contra României“. De altfel, Catrinel Brumar a fost schimbată din funcţie pentru că, la CEDO, a apărat sistemul de Justiţie din România, nu cauza liderului PSD, susţin surse din MAE pentru „Adevărul“.

Guvernul condus de Viorica Dăncilă încearcă să „îndulcească“ poziţia României în procesul pe care Liviu Drganea l-a deschis la CEDO, susţin  surse diplomatice pentru „Adevărul“. Concret, Guvernul vrea să schimbe punctul de vedere susţinut de fostul agent guvernamental, Catrinel Brumar, demisă de Dăncilă săptămâna trecută. Motivul: Catrinel Brumar a pledat în favoarea judecătorilor care l-au condamnat pe Dragnea în dosarul Referendumul,  apărând interesele ţării, nu cauza liderului PSD. De altfel, modul în care a abordat cazul Dragnea i-a adus lui Catrinel Brumar schimbarea din funcţie, susţin sursele citate.

Cabinetul Dăncilă susţine, într-un punct de vedere pentru revista QMagazine, că fostul avocat al României la CEDO, Catrinel Brumar, nu a fost numită legal de premierul Victor Ponta, în vara anului 2012. Drept urmare, toate punctele de vedere susţinute oficial de Brumar în numele României se lovesc de nulitate.

„Sunt sute de procese în care Catrinel Brumar a apărat interesele României în ultimii 7 ani, printre care şi procesul intentat de Liviu Dragnea în 2017“, susţin surse diplomatice pentru „Adevărul“. Logica Guvernului Dăncilă e următoarea: dacă Brumar a fost trimisă nelegal la CEDO, automat şi toate pledoariile sale sunt nelegale, printre care şi punctul de vedere susţinut în procesul Dragnea contra României. Aşadar, Executivul ar vrea să trimită o nouă poziţie oficială a României la CEDO în cazul Dragnea, punct de vedere susţinut de această dată de noul agent guvernamental, Viorel Mocanu, unul dintre oamenii de încredere ai PSD.

„Primul lucru pe care l-a făcut noul avocat al României al CEDO a fost să-l cheme pe referentul din MAE care se ocupă de dosarul lui Dragnea şi să se intereseze în amănunt despre caz. Ne putem trezi cu un nou punct de vedere, în care Guvernul României să nu mai susţină atât de ferm cauza României, cauză care este în defavoarea lui Dragnea“, susţin surse guvernamentale pentru Adevărul.

Liviu Dragnea s-a plâns la CEDO că sentinţa de doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul nu a fost legală pentru că motivarea condamnării nu a fost semnată de toţi cei cinci judecători din complet, ci doar de trei. Doi judecători s-au pensionat între momentul sentinţei şi momentul motivării, iar în locul lor a semnat şefa Înaltei Curţi, aşa cum impune legea.

Cât de legală a fost numirea

Guvernul Dăncilă susţine că, în 2012, fostul agent guvernamental Catrinel Brumar nu a fost numită în baza unei decizii de prim-ministru publicate în Monitorul Oficial, aşa cum cere legea, ci doar în baza unui Memorandum semnat de premierul Victor Ponta, la propunerea ministrului de Externe Andrei Marga, cu avizul ministrului Justiţiei de la acea vreme, Titus Corlăţean.

„Noi, la Ministerul Justiţiei, am urmat o procedură normală, în urma unei solicitări de aviz de la MAE. Dosarul era al unui candidat foarte serios, Brumar fiind expert în drept internaţional, cu experienţă în MAE. Este tot ce pot spune”, a declarat, pentru „Adevărul“, Titus Corlăţean. Întrebat dacă era nevoie de o decizie publicată în Monitorul Oficial, nu doar de un Memorandum, fostul ministru a precizat că nu se poate pronunta pe legalitatea procedurii, pe motiv că nu el a iniţiat demersul, ci Ministerul de Externe.

Din punct de vedere juridic, există două hotărâri de guvern care detaliază modul în care e numit avocatul României la CEDO. Hotărârea de Guvern 868/2003 stipulează că agentul României la CEDO este numit şi schimbat din funcţie de premier, la propunerea ministrului de Externe, cu avizul ministrului Justiţiei. Hotărârea din 2003 mai spune că agentul guvernamental are rang de subsecretar de stat. În iunie 2012, Executivul condus de Victor Ponta a modificat Hotărârea de Guvern din 2003 şi a stabilit că agentul guvernamental la CEDO are rang doar de director general în MAE, nu de subsecretar de stat. „Reglementarea este în vigoare şi în prezent”, după cum susţine Guvernul Dăncilă în punctul de vedere trimis către QMagazine.

Diferenţa juridică dintre rangul de director general şi cel de subsecretar de stat e următoarea: avansarea în funcţie de director se face numai prin ordin al ministrului de Externe, în timp ce  funcţia de subsecretar de stat necesită, pe lângă avizul ministrului, şi decizia premierului publicată în Montorul Oficial.

La momentul numirii, Catrinel Brumar ocupa funcţia de director general în MAE, iar postul de agent guvernamental avea rang tot de director general, deci mutarea sa la CEDO a fost considerată, din punct de vedere juridic, doar o relocare de la Bucureşti la Strasbourg. De altfel, în ordinul de ministru semnat de Andrei Marga în 2012 şi publicat de QMagazine se precizează că Brumar are funcţie de „director la Direcţia Drept European, grad I“, şi va fi numită agent guvernamental la CEDO, funcţie din cadrul MAE, „cu rang de director general, grad I”. 

„Juriştii MAE de la acea vreme au considerat că nu mai e nevoie de o decizie a premierului, din moment ce Catrinel Brumar nu era nici detaşată, nici avansată în funcţie, ci rămânea la rangul de director general”, susţin surse diplomatice pentru Adevărul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite