Ce lider PSD din teritoriu e favorit să-l înlocuiască pe Ţuţuianu. Cum joacă Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Mocioalcă, liderul PSD Caraş-Severin, este favorit să-l înlocuiască pe Adrian Ţuţuianu, potrivit surselor „Adevărul“. Cel care vine în locul lui Ţuţuianu va trebui să gestioneze situaţia dificilă de la Apărare în contextul în care trebuie să se asigure că sunt bani atât pentru plata salariilor militarilor, dar să se ocupe şi de programul de înzestrare a Armatei.

Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că cele mai mari şanse pentru a-l înlocui pe Adrian Ţuţuianu le are Ion Mocioalcă, preşedintele PSD Caraş-Severin, unul dintre cei mai importanţi lideri ai partidului din teritoriu. Mocioalcă este la al cincilea mandat de parlamentar, în acest moment fiind secretarul Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor. Însă funcţia din Parlament contează mai puţin. Motivul pentru care Dragnea îl vrea pe Mocioalcă ministru ţine de răfuielile interne din PSD.

Mocioalcă a fost unul dintre susţinătorii lui Sorin Grindeanu în conflictul cu Liviu Dragnea. La moţiunea de cenzură, Mocioalcă şi alţi doi parlamentari din Caraş nu au fost prezenţi în sală, tocmai pentru a influenţa rezultatul votului. Chiar dacă apropiaţii lui Liviu Dragnea l-au considerat atunci trădător, Mocioalcă este în continuare un pion important în partid, mai ales din perspectiva aritmeticii parlamentare. În acest moment, majoritatea PSD-ALDE este pe muchie de cuţit, iar cei şapte parlamentari (cinci deputaţi şi doi senatori) de Caraş controlaţi de Mocioalcă pot înclina oricând balanţa în defavoarea PSD.

Deputatul Ion Mocioalcă, lider al PSD Caraş-Severin FOTO Inquam Photos

image

Surse din partid au declarat pentru „Adevărul“ că Victor Ponta a purtat mai multe negocieri cu liderul PSD Caraş-Severin, încrercând să-l determine să treaca de partea noului său partid, Pro România. Potrivit unor surse din anturajul lui Victor Ponta, fostul premier era aproape sigur că se va baza pe voturile celor cinci deputaţi de Caraş şi calcula că în sesiunea din toamnă va avea şi grup parlamentar.

„Ponta credea iniţial că va avea voturile parlamentarilor din Timiş şi din Caraş, pentru că era vorba să facă echipă cu Grindeanu şi cu Mocioalcă“, au declarat surse politcie pentru „Adevărul“. Numai că Grindeanu a făcut între timp pace cu Dragnea şi va pleca ambasador sau consul. Iar cel care a intermediat discuţiile dintre Dragnea şi Grindeanu a fost chiar Ion Mocioalcă. Deci Ponta şi-a pierdut doi aliaţi importanţi, în timp ce Dragnea s-a asigurat că nu pierde majoritatea în Parlament. „Din moment ce Mocioalcă a făcut pace între Grindeanu şi Dragnea, putem să spunem că a câştigat deja un război, deci poate fi un bun ministru al Apărării“, a glumit un vicepreşedinte al PSD. 

Practic, după ce Grindeanu va primi un post în diplomaţie, a venit timpul ca şi Mocioalcă să fie răsplătit. Din nou, Dragnea ar avea de câştigat: şi-l face pe Mocioalcă din rival, aliat, iar în Parlament rămâne cu voturile care îi asigură majoritatea. Întrebat, la Craiova, dacă va putea trece peste trădarea lui Mocioalcă de la moţiunea de cenzură, Liviu Dragnea a spus: „Domnul Mociolacă n-a trădat pe nimeni. El a avut o opţiune atunci“. Opţiunea să nu se prezinte la vot, în condiţiile în care fiecare absenţă a unui parlamentar PSD era în favoarea lui Grindeanu.

Analiza specialiştilor: „Era de aşteptat“

Liviu Dragnea a fost întrebat ieri dacă schimbarea a trei miniştri ai Apărării în ultimul an nu este şi o problemă de imagine pentru România în plan extern, în condiţiile în care ţara noastră asigură securitatea Flancului Estic al NATO. Dragnea a răspuns iritat: „Murim, văd, de dragul externului şi văd că asta este preocuparea principală, uitând câteodată că suntem români, nu slugi“.

„Adevărul“ a stat de vorbă cu mai mulţi analiş­ti militari şi politici despre cum afectează imaginea externă a României criza de la Ministerul Apărării. Generalul în rezervă Alexandru Grumaz, fost şef al Directoratului de Planificare Integrată a Apărării din cadrul MApN, a explicat faptul că situaţia din prezent era uşor de anticipat şi că aspectul cu adevărat deranjant e că România dă dovadă de neseriozitate în ceea ce priveşte gestionarea domeniului Apărării. 

„Era de aşteptat să apară asemenea probleme. Bugetul a fost făcut în iarnă, aşa că nu cred că au preconizat toate cheltuielile. Nu cred că au calculat nici cei 2% din PIB. Nu ştiu cum se face că de fiecare dată când avem o relaţie bună cu Statele Unite sau cu ţările occidentale intervine o chestiune de schimbare la nivelul MApN. Mă refer aici şi la exerciţiul care a avut loc în iunie-iulie, Saber Guardian 2017, când iar nu am avut ministru şi secretarul Apărării din SUA (n.r. – James Mattis) voia să vină în România să vadă forţarea Dunării. Acum, ministrul Apărării vrea să meargă să vorbească despre fabricarea de elicoptere Viper în România, dar între timp rămânem fără ministru. Cum se face că de fiecare dată când vrem să rezolvăm probleme ale Armatei, ba nu avem bani de salarii, ba nu sunt de înzestrare, ba nu avem ministru. E o chestiune care nu e la locul ei“, a declarat Grumaz.

Probleme de imagine

Pe de altă parte, analistul politic Radu Delicote a punctat faptul că situaţia de la Apărare va genera probleme de imagine şi credibilitate ale actualei guvernări.  „Chestiunea financiară, indiferent de nuanţa ei, va avea repercursiuni de imagine. Separat de scenariile financiare ce, cu siguranţă, se vor rezolva, pentru că nu îţi permiţi să ai faliment de resurse pe un domeniu cu importanţă aşa mare, într-un context geopolitic acidulat (Turcia, Ucraina etc.), cancelariile externe partenere îşi vor ridica sprâncenele a semn de întrebare: ce se întâmplă? Practic, ne aflăm într-o intersecţie cu două direcţii: fie ne regrupăm cu un masterplan macro-economic eficient în context 2018-2019, fie ajungem în cărţile de istorie la capitolul «Ce-ar fi fost dacă...»“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite