Dragoş Pătraru, la audieri: În TVR controlul editorial exercitat de noua conducere e total şi insuportabil. Au fost nenumărate presiuni asupra jurnaliştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realizatorul TV Dragoş Pătraru a declarat, la audierile Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, faptul că şeful TVR, Doina Gradea, vrea să deţină „controlul editorial total“ şi a dat detalii despre presiunile pe care le pune aceasta pe jurnaliştii din televiziunea publică.

UPDATE Dragoş Pătraru: Înţeleg că nu mai procedăm camarţea trecută. De aceea nu am venit cu un material pregătit. O audiere înseamnă întrebări ale dvs şi răspunsuri ale mele. O să vă rog să nu mai intervină politicul şi frecuşul între partide. Eu voi răspunde cu lux de amănunte şi tocmai ce am publicat încă ceva pe site. 

În TVR controlul editorial exercitat de noua conducere e total şi insuportabil pentru jurnalişti.

Gigel Ştirbu: Aţi simţit că actuala conducere ar interveni editorial în emisiunea dvs.?

Dragoş Pătraru: Noi avem înscrisuri, acte din interiorul televiziunii care dovedesc implicarea nocivă în partea editorială a emisiunii. Noi am aflat că una din producţiile care trebuie să dispară e „Starea Naţiei“, am aflat şi de „Ora de ştiri“ şi că trebuie să fie un control mai mare asupra ştirilor, mai ales în contextul apropierii alegerii. A fost adus altcineva să facă aceste schimbări, pentru că Irina Radu nu voia să facă acest lucru. Aşa a fost adusă Doina Gradea.  

Am provocat-o pe doamna Gradea să vorbească despre asta şi am produs şi încă procesăm materiale din interiorul TVR, de la staţiile editoriale din ţară. Unele materiale sunt făcute şi de colegi, pentru că nu putem acoperi o asemenea acoperire. Azi aţi putut să vedeţi cum se implica Gradea la matinal. Îl hărţuia pe Septimiu Sărăţeanu. Ne-a înmânat materialele şi ne-a spus că orice s-ar întâmpla de la 30 iunie pleacă. Ştirea „Firea - statui“ nu a intrat. Reporterul de la Guvern, Ionuţ Gheorghe, nu a mai fost lăsat la Guvern după ce a refuzat să pună o întrebare. 

Ameninţarea noastră a fost că dacă nu suntem pe post pe 8 ianuarie, noi plecăm în altă parte. Aşadar, totul a început la adresa noastră cu o indicaţie. Am fost condiţionaţi să semnăm un act adiţional de Raico Cornea. Dânsul ne-a trimis o solicitare în care să spunem cantitativ câte materiale am făcut despre Putere şi câte despre Opoziţie. I-am trimis domnului Cornea o notificare spunându-i că abuzul în serviciu nu e pentru girafe, iar dânsul se află pe acest teren pentru a doua oară. N-am prezentat nicio situaţie cantitativă. 

În 31 decembrie, la 19.30, eu trimiteam notificări la TVR. Sunt patru ore de înregistrări în care se vede dorinţa de control editorial pentru emisiunea „Starea Naţiei“. Când a fost numit noul CA, am spus că noi avem probleme cu nişte oameni numiţi acolo. La Lisabona a fost acum şi o membră a CA, Smaranda Vornicu. 

Noi am spus că avem o problemă cu domnul Blebea (n.r.-Cătălin Blebea), acum venit în CA din partea Guvernului. Domnul Blebea e cel care, noi am spus la TVR, a făcut presiuni directe la adresa noastră. Gabi Oprea l-a trimis să vorbească cu noi despre materialul privind un plagiat al lui Gabriel Ooprea. Mi-a spus că Oprea nu vrea să dăm materialul.  Nu aveam materialul, dar am făcut rost de el şi l-am dat seara.

Noi am spus că avem o problemă şi cu domnul Petcu de la PNL, care şi el e plagiator dovedit. Noi suntem obligaţi să punem la dispoziţie un desfăşurător, nu un script. 

Au fost nenumărate presiuni. Am înţeles că sunt mulţi oameni care vin să facă performanţe la TVR. D-aia au fost transferaţi de la PRO TV. Reluarea de dimineaţă a fost mutată la 5.30. Noi suntem producţie de la TVR 1 care face sub 1.5 e scoasă după post. Sunt produse care sunt premiate dacă fac peste 30% din media staţiei. 

Liviu Pleşoianu (PSD): Dacă aţi preşedinte-director general cum aţi fi dvs. în postura asta? 

Dragoş Pătraru: Eu nu sunt PDG SRTV. Eu sunt jurnalist, îmi asum afirmaţiile. Nu e în discuţie că eu aş fi imaculat. 

Iulian Bulai (USR): Cât de grav e afectată democraţia dacă au loc asemenea ingerinţe editoriale?

Dragoş Pătraru: Ce se întâmplă în TVR nu a început acum 7 luni. Se întâmplă de foarte mult timp şi credem că nu ar trebui să se mai întâmple. Poate e greu să înţelegi ce înseamnă libertatea şi mecanismele democraţiei. După aproape 30 de ani de la Revoluţie nu se mai pot accepta lucruri, fie că e vorba de posturi publice sau private. 

Am fost invitat de fost PDG al TVR, Stelian Tănase, la el acasă, dar mi-a cerut ceva de interes public. Mi-a spus că e o problemă cu domnul Patriarh care sprijină (n.r.-TVR), că e şi prieten, şi noi avem o poziţie despre derapajele publicului. Mi-a pus şi dânsul în vedere că ar fi mai bine să nu mai avem o asemenea poziţie. Eu am servit tot interesul public. 

În momentul în care jurnaliştii au văzut zidul în jurul doamnei Gradea, unii au spus că poate nu e momentul. 100 de oameni de la Ştirile TVR au semnat o hârtie care a fost publicată, au apărut interviuri. Reacţiile erau mult mai importante dacă nu se întâmplace se întâmplă în această comisie. Aţi văzut anunţul lui Septimius Sărăţeanu. Apar informaţii despre cum sunt direcţionate fondurile. 

Gigel Ştirbu: Există o emisiune cu rating mai mare ca al dvs.?

Dragoş Pătraru: O emisiune cu difuzare zilnică? Doar ştirile.   

Gigel Ştirbu: Înţeleg că doamna Gradea v-a propus şefia ştirilor? 

Dragoş Pătraru: Mi-a spus că ar trebui să merg director la ştiri. Apoi, a început să-mi povestească despre „nenorociţii“ de laştiri. Gradea nu susţine un discurspentru un partid, ci un discurs pentru Putere şi finanţare. 


„Audierea domnului Dragoş Pătraru, realizator al emisiunii «Starea Naţie»”, în legătură cu situaţia creată în cadrul Societăţii Române de Televiziune", se arată pe ordinea de zi a următoarel şedinte a Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor.

Preşedinte director general al SRTv, Doina Gradea, a spus că, pe 8 mai, în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor, că de luni de zile este ameninţată de jurnalistul Dragoş Pătraru, cel care a făcut publice înregistrări în care ea avea un limbaj injurios la adresa jurnaliştilor. „De luni de zile am fost ameninţată şi, de ce nu, m-am simţit santajată, de domnul Pătraru, pentru a lua decizii în favoarea şi în condiţiile impuse de dumnealui în sensul prelungirii contractelor pe care le are în SRTv. De fiecarte dată când acestea se apropiau de termenul final", a spus Doina Gradea în timpul audierilor în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor.

Deputaţii PNL, USR şi PMP s-au retras atunci de la lucrările Comisiei de Cultură în care preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune, Doina Gradea, urma să fie audiată pe tema înregistrărilor apărute în presă, după ce, la propunerea PSD, s-a decis ca aceasta să îşi spună punctul de vedere fără a răspunde la întrebările membrilor comisiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite