Politică

articolul anterior articolul urmator

Dragostea României faţă de Basarabia a ţinut doar trei luni! Traian Băsescu: „Eu nu voi mai insista pe ideea proiectului naţional, unirea României cu Republica Moldova...”

19
18 Mar 2014 06:55:25
Marius Diaconescu

În toamna anului trecut preşedintele României lansa un nou proiect politic naţional: unirea Basarabiei cu România. Declaraţia sa a declanşat reacţii divergente, însă a fost în general bine primită de publicul român. Ieri, cu ocazia unui interviu, a declarat: „Eu nu voi mai insista pe ideea proiectului naţional, unirea României cu Republica Moldova, pentru că a fost evident că nu are suport în clasa politică”.

Domnule Preşedinte! NU AVEŢI DREPTUL să nu mai insistaţi cu ideea proiectului naţional! Aţi lansat în dezbatere publică acest proiect şi sunteţi obligat să îl duceţi în spate până reuşiţi sau muriţi încercând. Inconsecvenţa Dvs. în abordarea publică a chestiunii Unirii poate avea efecte ireparabile. Chiar trebuie să dovediţi inconsecvenţa politicii României faţă de Basarabia? Eu vreau să cred că ieri a fost o greşeală de exprimare.

Refuz să cred că, înainte de a lansa în dezbatere publică în toamna anului trecut ideea Unirii, nu aţi cunoscut, cu ajutorul structurilor aferente, dezinteresul politicienilor români faţă de acest proiect. Se ştie că naţionalismul angajaţilor din serviciile „speciale” este peste medie, însă îi cred totuşi oameni raţionali, care estimează corect riscurile sau impactul unei teme politice. Aceleaşi servicii sigur v-au informat despre impactul pozitiv al proiectului, pentru că vocile unioniste sunt mult mai numeroase în România. Reacţiile în presă şi rezultatele sondajelor de opinie au arătat că în chestiunea Unirii poporul român are alte opţiuni decât politicienii săi.

Era evident că din partea basarabenilor nu ne putem aştepta la urale unioniste. Am spus cu altă ocazie că nici românii din Transilvania nu erau entuziaşti faţă de ideea Unirii înainte de 1918. Însă politicienii şi presa din România au susţinut consecvent proiectul Unirii, care s-a realizat într-un context extern favorabil.

Indiferent de poziţia politicienilor şi a populaţiei din Republica Moldova, noi trebuie să promovăm pe orice cale proiectul Unirii, pentru ca atât ei, cât şi politicienii occidentali să se obişnuiască cu această idee. Indiferent de durată, în permanenţă noi trebuie să afirmăm că suntem acelaşi popor şi că trebuie să fim între aceleaşi hotare.

Pentru ca basarabenii să dorească Unirea cu România, ei trebuie să vadă în noi un partener ferm, care vrea Unirea fără ezitări. Am cedat în 1940 Basarabia fără a trage măcar un glonte, acel glonte al onoarei care ar fi creat un ascendent moral generaţiilor următoare pentru a revendica Unirea. Chiar trebuie să perseverăm în inconsecvenţă, domnule Preşedinte? Cum să capete basarabenii încredere în România când preşedintele României îşi schimbă discursul în câteva luni? Încă mai vreau să cred că ieri a fost o eroare de exprimare!

România trebuie să câştige încrederea basarabenilor pentru ca ei să dorească Unirea. Nu cu burse de studiu sau curent electric gratis, ci printr-o atitudine fermă şi consecventă faţă de chestiunea Unirii, prin respect faţă de basarabeni şi valorile lor. Noi nu avem voie să ne supărăm pe lipsa lor de entuziasm faţă de Unire, ci trebuie să înţelegem că avem de recuperat câteva decenii în care propaganda rusă a acţionat cu perseverenţă pentru a sădi sentimente antiromâneşti în Basarabia.

Ce v-a determinat să renunţaţi la proiectul naţional al Unirii, domnule Preşedinte?

Lipsa de sprijin a clasei politice din România? Cred că îi cunoaşteţi cel mai bine pe aceşti politicieni, care, dacă nu simt că măcar picură ceva şi în interesul lor, nu fac nimic.

Lipsa entuziasmului în Basarabia? Este de mult timp cunoscută opinia majorităţii populaţiei din Moldova faţă de România. Ce facem pentru a recupera? Ce facem ca să le oferim o alternativă la simpatia faţă de ruşi şi faţă de Rusia? Mulţi basarabeni îşi câştigă pâinea lucrând în Rusia. România nu a venit cu nicio alternativă pe piaţa muncii pentru basarabeni.

V-aţi înhămat la un proiect greu, domnule Preşedinte. Dacă v-a fost gura aurită şi aţi declarat public că Unirea este următorul proiect de ţară, trebuie să mergeţi cu el de gât până reuşiţi sau muriţi încercând. Încă mai sper că declaraţia Dvs. de ieri a fost o greşeală: „Eu nu voi mai insista pe ideea proiectului naţional, unirea României cu Republica Moldova, pentru că a fost evident că nu are suport în clasa politică”!

Interviul preşedintelui României poate fi citit aici: VIDEO Traian Băsescu: „Rusia nu şi-a respectat cuvântul dat Ucrainei“

Materiale scrise de acelaşi autor pe teme similare:

Basarabia în gura românilor: între factura lui Băsescu şi ţigănia lui Banciu

În 1916 Bucureştiul nu i-a întrebat pe românii din Transilvania dacă vor Unirea cu România 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Get0dac
18.03.2014, 07:14:54

''Dragostea României faţă de Basarabia a ţinut doar trei luni!''....De ce exagerati, confundand clasa politica romana cu Romania...? Basescu este suparat ca la proiectul sau, Leanca a raspuns, declarand inca o data ca Moldova e suverana si independenta. Sincer si pe mine m-a deranjat Leanca cu acest ''reject'' categoric, insa eu nu il confund pe Leanca cu Moldova. Daca articolele dvs sunt corecte, pe sufletul meu....nu acelasi lucru il pot spune si despre titlurile usor bombastice. Cu respect.

+6 (10 voturi)
Preda Mihailescu
18.03.2014, 09:15:02

Get0dac @ "Daca articolele dvs sunt corecte, pe sufletul meu....nu acelasi lucru il pot spune si despre titlurile usor bombastice." Macar aici lipseste ricoseul in Ardeal, folosit ultima oara cu acel "Pe Ardeleni nu i-a intrebat nimeni daca vor unirea". O fi doar primatul jurnalistic de a produce titluri care atrag socând?

+3 (3 voturi)
cornel jurja
18.03.2014, 07:37:47

Proiectul nu are suportul clasei politice din Romania , dar nici a celei din Moldova.Si chiar o mare parte din populatia din Moldova (poate chiar majoritara) nu sustine serios acest proiect. Pentru realizarea proiectului este necesar ca in primul rand Moldova sa faca pasii necesari, si in primul rand sa-si manifeste prin conducatorii ei vointa de unire. adica declansarea unei politici consistente in acest sens , pentru atragerea populatiei in sprijinirea proiectului si in final prin exprimarea vointei in acest sens printr-un referendum.Cert este insa ca in Moldova esista mai multa reticenta decat entuziasm in privinta acestui proiect.Si asta deoarece att clasa politica de acolo cat si populatia realizeaza ca o unire nu este posibila in actualele granite.Cel putin gagauzia si Transnistria se vor orienta spre Rusia si uniunea euroasiatica.Cat priveste clasa politica de la noi este prea lasa si prea preocupata de imbogatire prin furturi si alte mismasuri care sifoneaza bugetul de stat in propriile buzunare.Clasa politica romaneasca este corupta pana in maduva oaselor, este constituita din familii intregi care au pus mana pe putere aleganmdu-se deputati senatori, europarlamentari si ocupand functii importante in structura de stat pe baza de legaturi de rudenie sau de afaceri , nu pe baza de competente care sa fie puse in slujba alegatorilor deci a populatiei.inaceste conditii cam ce ar putea astepta cetatenii moldovei de la clasa politica romaneasca in afara de ce au deja de la clasa lor politica? Ca doar si acolo obiceiurile sunt tot romano-fanariote ca la noi.Deci toti considera ca nu merita deranjul, mai putin o minoritate care desi importanta este o minoritate. In aceste conditii cum sa sustina presedintele Basescu ca un nebun ca obiectivul de tara este unirea cand nici una din parti nu si-o doreste cu sinceritate?!

+4 (4 voturi)
Alexandru Traian
18.03.2014, 07:40:52

L-au chemat americanii si Merkel la ordin si l-au tras de urechi si i-au spus sa-si bage mintile-n cap si sa nu mai insiste pe aceasta idee, e simplu! Nici americanii, nici nemtii si nici rusii nu au niciun interes sa ne unim, Rusia nu doreste sa aiba frontiere cu un stat NATO (va avea prin Transnistria, controlata de facto de ei). Acceiasi papusari care au distrus Iugoslavia sponsorizand terorismul musulman prin finantarea talibanilor si Al-Qaeda! Va inchipuiti ce ar fi insemnat pt. Germania astazi o Iugoslavie unita si nealiniata? Nu mai zic ca in secunda doi cand am anunta reunificarea, ne-ar invada Putin pe motiv ca tb. sa-si protejeze cetatenii rusi! Si pe noi n-o sa ne apere nimeni dupa cum s-a vazut cu Crimea, nici NATO, nici UE, nimeni! Cu ce vom lupta contra rusilor, cu doua mig-uri amarate si o fregata ruginita?

0 (10 voturi)
man dana
18.03.2014, 08:43:23

lui Basescu nu-i pasa absolut deloc de unire, ii pasa de Eba pe care o vrea la Bruxelle. De aceea a si lansat cu surle si trambite partidul miscarea populara si a venit acum cateva luni cu "idei revolutionare", pentru a castiga atentia publicului. Acum cand a aflat ca Eba va fi a doua pe lista partidului, deci are sanse sa intre in Parlamentul European, nu-l mai intereseaza, acum le spune moldovenilor transant ca Romania in niciun caz nu va oferi suport militar daca rusii invadeaza Moldova, doar se gandeste si la cealalta fiica, poate prinde si aia un post caldut la Gazprom, nu?

+5 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările