Politică

articolul anterior articolul urmator

Dramul şi adevărul. Despre problema maghiară

64
10 Jan 2017 09:46:17
Péter Demény

Oportunismul obişnuit al UDMR - scriu mulţi dintre prietenii mei români. Dar să ne apropiem un pic, poate vedem altfel.

Şi să nu vorbim de UDMR. Să vorbim de maghiari. Oare ştiţi să îmi spuneţi, dragi prieteni, un partid care să nu trăiască în identitatea rigidă a românilor, care să înţeleagă sintagma „cetăţeni români” ca una care se referă la toţi cetăţenii României, nu doar la cei care cred în statul unitar şi sunt exaltaţi de Marea Unire? Îmi puteţi spune un partid în care maghiarii de acolo chiar propun proiecte care privesc întreaga comunitate maghiară, cultura ei, limba ei? Un partid care să aibă pe drapel, cum ar veni, predarea limbii române ca limbă străină pentru maghiari, germani şi ceilalţi? Nu împotriva limbii române: pentru ca ea să poată fi învăţată aşa cum trebuie învăţată o limbă?

Îmi puteţi arăta nu un partid, o comunitate măcar, zece civili, care să înţeleagă că în multe oraşe, chiar în localităţi precum Zalău sau Huedin, deci nu în Secuime, se poate trăi o viaţă maghiară care să nu presupună utilizarea altor cuvinte decît pîine, lapte, bilet, abonamentcheltuieli, firmă, scară etc., în timp ce manualul sare cu clăbuci şi cu „norii s-au răzbunat”? Îmi puteţi arăta acel partid, acea uniune care să nu fie nevoit măcar din raţiuni electorale să poarte în el un firicel de naţionalism? Dacă vă priviţi în oglindă, îmi puteţi spune fără să clipiţi că înţelegeţi ce înseamnă să fii altfel?

Am criticat de nenumărate ori în scris şi în intervenţii televizate UDMR, politica neguţătoare a ei. Sunt dezgustat de modul în care s-a apropiat de FIDESZ. Totuşi, pur şi simplu nu văd formaţia care s-ar ocupa într-adevăr de drepturile maghiarilor dacă UDMR n-ar fi aproape de putere. Pe cine ar mai zgudui scandalul creat în legătură cu directorul gimnaziului catolic din Tg. Mureş? Cine s-ar mai ocupa de maghiarii care trăiesc într-un mediu românesc şi care datorită procentului lor mic şi care scade pe zi ce trece vor dispărea lent, dar aproape sigur? Cine s-ar mai ocupa de restituirile şi aşa mereu contestate? Într-adevăr, de ce sunt ele mereu contestate? Pentru că tot românul e preocupat pînă peste cap de corectitudinea legilor sau pentru că cei care primesc înapoi nişte bunuri sunt maghiari, adică duşmanii ţării? N-am văzut presa românească vuind de întrebarea asta, ci numai de „aşa-zişii moştenitori”.

Unde sunt traducătorii de literatură maghiară în limba română? Dintre cei tineri, cei despre care ştiu eu sunt de limbă maghiară. Unde este publicistul maghiar din presa română? Suntem cîţiva plătiţi cu glorie şi cu lauri în presa online. În marile ziare lipsim cu desăvîrşire. Nimeni nu e curios ce gîndim.

Desigur, sunt cuvinte aspre cu un dram de neadevăr. Dar nu dramul contează, ci adevărul. Tare aş fi curios ce contraargumente aveţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

64 Comentarii

Ghe Stoian
10.01.2017, 10:14:12

1: udmr NU ESTE PARTID (la nivelul "bossilor" lui), ci cloaca de hoti si parsivi !; 2: Bietii romani (de etnie maghiara) habar n-au ce voteaza !; 3: cica, udmr-ul "militeaza" pt. "drepturile" romanilor de etnie maghiara !-dar jud.Harghita si Covasna au printre cele mai mici niveluri de trai (per locuitor !) din Romania; 4: udmr-ul este, de la "nastere" " "partid" oprtotunist (dupa fiecare "runda" de alegeri parlamentare, "gliseaza" spre castigator !), doar, doar s-o alege cu ceva colane (minstri, eventual); acum , a cam "luat plasa" (a cam ramas in "drum", la margine !) ! 5: Nu te mai lega mataluta, de Romania, STAT UNITAR, ca nu tine !

+13 (17 voturi)
gogu58
10.01.2017, 10:15:22

Problema maghiara ? Dar ce problema au cetatenii romani de origine maghiara ?

+8 (14 voturi)
Stanila Ion
10.01.2017, 10:33:55

Au o mare "problema". Unii dintre ei se lasa prostiti si remorcati de indivizi de teapa acestui Demeny sau, mai rau, de iredentistii maghiari de la noi sau Budapesta. In ultimele randuri individul bate campii, nu "un dram de neadevar", "o tona" si apoi, cica, "adevarul conteaza", desigur ca "adevarul lui"...

+10 (16 voturi)
Mircea Nistor
10.01.2017, 12:19:14

Eu unul,sunt de părere că asimilarea moravurilor politice mioritice, în sensul cel mai prost al cuvîntului, este probată magistral la nivelul conducerii UDMR. Măcar că au făcut parte din mai toate guvernările, situaţia votanţilor maghiari ai UDMR din Covasna, Harghita, Mureş s-a degradat constant, îndrăznesc să spun, cîteodată mai grav decît a romanilor din alte zone ale ţării. Într-un contrast hidos cu averea pe care a acumulat-o, " paregzamplu " , un Verestoy Attila.După umila mea părere, UDMR îi merge excelent cu şantajul pe care-l exercită de 27 de ani încoace asupra comunităţii vorbitoare de maghiară : " suntem singurii pe care vă puteţi bizui, singurii care vă apărăm drepturile de etnici maghiari ". Şi măcar că faptele spun altceva, sunt constant aleşi, întocmai ca electoratul din zonele sărace ale Olteniei, care continuă să dea votul PSD-ului,măcar (virgulă !) că situaţia lor după 1989 n-a cunoscut mari îmbunătăţiri economice sub trei sferturi de democratie postrevoluţionară patronată de PSD sub diverse "re-brand"-uiri de denumire. Cum altfel decît prin marşarea pe vechi clişee de naţionalism, " luptă de clasă " , populism pot fi explicate aceste bizarerii electorale ?! Iar din nefericire, comunitatea maghiară din Romania are un "pattern" istoric în a fi dirijată în temeiuri de fantasme şi visuri iluzorii legate de trecut. Get over it, people, mai încercaţi şi alte variante. Cum ar fi să vă promovaţi interesele locale înscriindu-vă în partide care, de bine , de rău, reclamă o ideologie oarecare, chiar dacă nu o şi respectă după alineat şi paragraf...

+6 (10 voturi)
Românii Au Talent Românii Beau Solvent
10.01.2017, 13:31:00

"Nimeni nu e curios ce gîndim." Lumea ar putea fi interesata de ceea ce gindeste ungurul simplu, de pe strada, nu de ceea ce ginditi voi, parsivii "formatori de opinie", "lideri ai comunitatii maghiare", "deotologi de presa", si altele asemenea, care nu aveti alt gind decit sa sapati incet-incet la temelia Romaniei. Parca-parca mi-as dori sa vi se implineasca visul ala cu Ungaria Mare, sau macar cu Ardealul independent, asa, pret de trie-patru zile, ca sa vedem cu totii ce sobolani hidosi se ascund sub mastile astea de europeni fini si delicati, degraba promotori ai separatismuluyi, atit de etnie maghiara cit si romana. Stiti ce patesc sobolanii care se baga prea mult in seama, nu?

0 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (64)

Modifică Setările