Dreapta îi face pârtie Gabrielei Firea pentru un nou mandat de primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidele anti-PSD şi Nicuşor Dan sunt pe cale să îi dea un ajutor nesperat Gabrielei Firea să câştige un nou mandat de primar, în condiţiile în care, în loc să decidă un candidat comun care să învingă actualul edil al Capitalei, ţin morţiş fiecare să arunce în lupta reprezentantul lor.

Pe 25 septembrie, fostul preşedinte al USR, Nicuşor Dan, a fost ales de membrii USR Bucureşti candidatul partidului pentru următoarele alegeri pentru Primăria Capitalei, iar marţi şi-a lansat programul de candidat. Însoţit de Cosette Chichirău şi Stelian Ion, care la rândul lor urmează să candideze pentru primăriile din Iaşi, respectiv Constanţa, fostul lider USR a reiterat importanţa ca Opoziţia să pună în acelaşi ring cu Gabriela Firea un candidat comun. „Mă consider persoana cea mai potrivită pentru a fi candidatul opoziţiei. Mă recomandă 15 ani de luptă pentru acest oraş, cu succese pe care le cunoaşteţi, cele 180 de mii de voturi pe care bucureştenii mi le-au acordat în urmă cu 3 ani, iar sondajele confirmă ceea ce am spus”, a declarat Nicuşor Dan.

Nici nu a venit bine anunţul lui Nicuşor Dan, că Alianţa USR-PLUS a dat un comunicat pentru a preciza faptul că cele două partide nu vor fi de acord cu persoane care nu sunt din unul dintre partide. „Vom propune candidaţi unici la alegerile locale din 2020 în Bucureşti şi în toată ţara. Candidaţii vor fi aleşi în luni următoare, printr-un proces democratic şi pe baza unui regulament stabilit de comun acord”, precizau cele două partide. 

PLUS merge pe mâna lui Voiculescu

De altfel, formaţiunea condusă de Dacian Cioloş, PLUS, şi-a anunţat în august candidatul pentru primărie, acesta fiind Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii. Potrivit înţelegerii Alianţei USR-PLUS, cele două partide trebuie să se pună de acord în privinţa unui candidat comun.

Pe de altă parte, Nicuşor Dan a avut promisiunea verbală a lui Dan Barna în ceea ce priveşte susţinerea candidaturii la Primăria Capitalei. În momentul demisiei lui Nicuşor Dan din USR, Barna a afirmat că-l va susţine pentru Primăria Generală, însă liderul USR pare că s-a răzgândit, deşi partidul pune presiune pentru acceptarea lui Dan.

PNL nu a stabilit candidatul

PNL încă analizează dacă va avea candidat propriu sau ar putea susţine pe altcineva. În cursa internă a liberalilor pentru Capitală au mai rămas Ionel Dancă (şef al Cancelariei premierului) şi Ciprian Ciucu (consilier general).

Ultimele rânduri de alegeri arată că formaţiunile anti-PSD trebuie să coopereze şi să aibă un candidat comun dacă vor să aibă o şansă pentru Primăria Capitalei, pentru că o eventuală desemnare a mai multor partide ar fragmenta voturile din bazinul dreptei şi al nehotărâţilor, fiind riscul să se întâmple ca în 2016 când, prin existenţa a doi adversari diferiţi ai lui Firea, adică Nicuşor Dan şi Cătălin Predoiu, Firea a câştigat lejer. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite