Drept la replică. BNS, către Hilde Brandl: Salariatul pierde din venituri prin proiectul Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blocul Naţional Sindical o contrazice pe Hilde Brandl în ceea ce priveşte proiectul Guvernului referitor la „munca flexibilă”, arătând că forma propusă de Cabinetul Orban e în defavoarea angajaţilor.

În primul rând dorim să ne exprimăm dezamăgirea că astfel de comentarii sunt făcute fără o minimă analiză a iniţiativei Guvernului, dar şi a punctului de vedere exprimat de partenerii sociali. Se pare că dna Brandl are altă sursă de informare decât proiectul transmis de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale pentru ca altfel nu înţelegem afirmaţiile de mai jos. Dna Brandl explică faptul că Programul Kurzarbeit înseamnă că - „Guvernul acceptă un program de muncă flexibilă, care să fie decis prin negociere între angajat şi angajator”. Dar proiectul de act normativ transmis de Ministerul Muncii precizează clar: ”angajatorul are posibilitatea reducerii unilaterale a timpului de muncă al salariaţilor”. Nu înţelegem de când ”unilateral” se confundă cu negociere”, au precizat cei de la BNS.

Sindicaliştii vin şi cu o explicaţie a modului cum e plătită indemnizaţia. „Se precizează de asemenea că prin aplicarea acestui mecanism salariaţii primesc salariul întreg - ori proiectul de act normativ precizează – ”salariaţii afectaţi de măsură beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă.” În măsura în care timpul lucrat efectiv este remunerat cu 100% iar timpul nelucrat este compensat cu o indemnizaţie de 75% din salariul aferent orelor nelucrate, nu înţelegem cum ajunge dna Brandl la concluzia că un salariat aflat în această situaţie îşi primeşte 100% salariul. Îi sugerăm dnei Brandl ca înainte să facă acuzaţii de acest gen să citească cu atenţie proiectele Guvernului şi punctele de vedere exprimate de partenerii sociali”, completează BNS. 

Reprezentanţii Blocului Naţional Sindical arată câteva aspecte care trebuie îndreptate de Guvern: 

„ - Salariatul pierde din venituri, bugetul suportă cheltuiala cu indemnizaţia, angajatorul nu are nici o obligaţie de a menţine locurile de muncă în cauză.

- Nu există obligativitatea de a institui acest mecanism ÎMPREUNĂ cu reprezentanţii lucrătorilor, aşa cum se întâmplă în Germania.

- Nu se specifică durata aplicării mecanismului, în Germania există o astfel de limită.

- Nu există un impact financiar calculat şi nu se prezintă sursa de finanţare”. 

Nu în ultimul rând, „în ceea ce priveşte asocierea în sindicat şi plata cotizaţiei, aşa cum bănuim că dna Preşedinte de organizaţie ştie, este voluntară, liderii de sindicat pot obliga salariaţii să plătească cotizaţie în aceeaşi măsură în care dna îşi poate obliga membrii organizaţiei să plătească contribuţie la partid”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite