Drept la replică. USR: Comitetul liderilor poate include pe ordinea de zi dezbaterea unei propuneri legislative la care termenul de depunere a raportului a fost depăşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Salvaţi România susţine, într-un drept la replică, că pe ordinea de zi a plenului Senatului poate fi introdus şi o iniţiativă legislativă al cărei termen de depunere a raportului a fost depăşit. „Adevărul” a scris anterior că forţarea Regulamentului prin punerea pe ordinea de zi, dar mai ales votarea fără raport, ar da motive pentru atacarea la CCR, după cum au precizat surse politice.

Redăm integral dreptul la replică al USR:  

„Pentru corecta informare a dvs şi a cititorilor siteului Adevărul, vă scriu în legătura cu articolulul intitulat: Culmea ipocriziei, în varianta USR. Liderul senatorilor cere încălcarea Regulamentului Senatului pentru adoptarea „Fără penali în funcţii publice” 

Titlul articolului induce cititorii în eroare. Articolul 89 din Regulamentul Senatului prevede clar că un proiect de lege poate fi pus pe ordinea de zi a plenului fără raport, dacă termenul de depunere a raportului a fost depăşit.

Art. 89 (4) Comitetul liderilor poate include în proiectul ordinii de zi dezbaterea unui proiect de lege sau a unei propuneri legislative la care termenul de depunere a raportului a fost depăşit, cu încadrarea pentru dezbatere şi aprobare în termenul prevăzut de Constituţie.

E normal ca în situaţia în care un preşedinte de comisie/o comisie blochează emiterea unui raport şi trece termenul de raport, plenul să poată decide asupra iniţiativei. 

Comisia juridică şi cea de constituţionalitate din Senat aveau un termen pentru raport care e depăşit cu luni de zile - 29.07.2020. Deci e un abuz de drept să blochezi astfel o iniţiativă legislativă pentru care au semnat peste un milion de români”. 

„Adevărul” a subliniat în articolul care a generat dreptul la replică faptul că adoptarea unei iniţiative legislative fără raport ar fi o vulnerabilitate a acesteia, pentru că ar putea fi sesizată Curtea Constituţională că nu a fost respectată procedura parlamentară. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite