Politică

articolul anterior articolul urmator

După 30 de ani, a venit schimbarea ireversibilă

51
18 Dec 2019 16:18:22
Ion M. Ionita
Spiritul născut în stradă,în 1989, marele câştig al societăţii româneşti în ultimii 30 de ani FOTO Getty Images
Spiritul născut în stradă,în 1989, marele câştig al societăţii româneşti în ultimii 30 de ani FOTO Getty Images

Există puţini termeni de comparaţie între societatea românească din 1989 şi cea din ziua de astăzi. Pentru România, schimbările sunt mult mai mari decât cele obişnuite, reprezentate de trecerea unei generaţii.

Timp de 30 de ani, interesele politice au dus la manipularea în forţă a ceea ce s-a întâmplat în decembrie 1989. Manipularea a urmărit, prin schimbarea percepţiei despre trecut, justificarea prezentului politic de după Revoluţie.

Instituţiile politice şi de forţă implicate în represiunea violentă a manifestanţilor anticomunişti de până în 22 decembrie şi apoi în evenimentele sângeroase care au urmat au încercat să arunce vina asupra altora, să altereze cursul evenimentelor, să scape de orice responsabilitate.

România a avut un deceniu violent, din 1989 până în 1999, la ultima mineriadă.

Revoluţia anticomunistă din decembrie 1989 a fost urmată de episoade dure, de contrarevoluţii, unele foarte aproape să-şi atingă scopul final, de a scoate ţara de pe traseul european şi euro-atlantic.

După 30 de ani, se poate da categoric răspunsul la întrebarea obsesivă, „Revoluţie sau lovitură de stat?” Şi nu neapărat prin recursul la cea ce s-a întâmplat acum trei decenii, deşi se poate face uşor şi aşa ceva, ci prin analiza situaţie de astăzi în care se află România.

A existat un program al Revoluţiei şi a fost el îndeplinit? Programul este cel anunţat de cererile romanilor care au ieşit în stradă la Timişoara, apoi La Bucureşti şi în celelalte oraşe. „Jos comunismul!”, „Jos Ceauşescu!”, „Libertate!” reprezintă esenţa acestui program.

Românii au vrut să dărâme un dictator, să răstoarne un regim totalitar, să trăiască liberi în democraţie. La fel ca toţi ceilalţi din fostele state comuniste, românii au vrut să se întoarcă acolo unde le era locul, în civilizaţia occidentală, într-o Europă unită după decenii de divizare.

Toate acest obiective au fost atinse. Revoluţia din 1989 se ridică la înălţimea celei din 1848. Diferenţa este că, atunci, generaţia lui Bălcescu an reprezentat o culme a clasei politice româneşti, pe când clasa politică de după 1989 a plecat de la prost şi a ajuns la execrabil. Corupţii, tot soiul de escroci sadea, analfabeţii, demagogii şi minicinoşii au împânzit instituţiile statului şi structurile de decizie.

O asemenea prăbuşirea la nivelul clasei politice, nivelul de la care s-a ajuns, demonstrat în cel mai direct mod de imposibilitatea de exprimare decentă în limba română, este fără precedent.

Dacă în 1848, elitele au condus poporul, în cei 30 de ani de după 1989, poporul a obligat elitele să-l urmeze în momentele cruciale. Atunci când majoritatea a văzut că România e în pericol să deraieze, că reprezentanţii clasei politice au luat-o într-o direcţie greşită, reacţia a venit. Demonstraţii masive de stradă, proteste, vot de penalizare devastator. Fără această prezenţă civică şi politică, România nu ar fi ieşit din post-comunism.

Presiunea pe care românii au menţinut-o asupra propriilor guvernanţi a fost factorul decisiv. Această presiune a generat la rândul ei spiritul civic al noilor generaţii. Este marele câştig. Cine se îndoieşte de asta să ia în consideraţie cele un milion de voturi exprimate în afara ţării, în marea majoritate de generaţiile tinere.

Aici este schimbarea care, e drept a venit cu greu, în 30 de ani, dar este ireversibilă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

51 Comentarii

Radu Mircea
18.12.2019, 16:48:33

# lon M. lonita M-ar musca si pe mine sarpele mindriei domnu' lonita , dar din pacate tinara generatie , cea care poate sa schimbe ceva ESTE IN BEJENIE !!! Ma tem ca in tara au ramas mosnegii cei neputinciosi si o grupa de teroristi masati in parlament si mascati in politicieni .

+16 (16 voturi)
1mike
18.12.2019, 16:51:04

Si la ce ne-a folosit ca am votat 1 milion in diaspora? Nu vedeti ce se intampla zilele acestea in Parlament? Cata bataie de joc din partea ambelor tabere, PSD-PNL. Cum voteaza aiurea tot felul de amendamente, proiecte, propuneri, amendamente la amendamente? Eu cred ca ar trebui sa votam la 6 luni doar ca sa fim siguri ca acesti politicieni nu deraiaza din nou. Serios, ar trebui sa le dam un "deadline" la 6 luni-un an. Nu puteti? Zbang, organizam iar alegeri si alegem pana-i gasim pe unii capabili.

+7 (11 voturi)
Vanatorul/d.c.
18.12.2019, 17:13:11

”Aici este schimbarea care, e drept a venit cu greu, în 30 de ani”.. Cuvinte..goale..! Oricum, ”schimbarea”, atata cată e, si unde e, si la cine ea, se datoreaza ”presiunii externe” si nicidecum ”emanciparii mentalului colectiv”, care a ramas aproape la fel ca n urma cu 30 de ani, adica..cu fanariotismul si comunismul in gena..! Iar vina principala pentru asa o poarta „sefii” politici ai celor doua mafii nationale , PSD si PNL, care au fost si sunt sunt la fel de lichele ca vechii fanarioti sau ca nomenclaturistii PCR, iar ”perietorii” lor la fel scabrosi si ”bălosi” ca cei de pe timpul lui Callimachi, sau ca politrucii de pe timpul lui Ceausescu..! Practic, șmenul si lichelismul promovat de catre cele doua mafii nationale in toate domeniile (Cultura, Invatamant, Sanatate, Politica, Economie, Mass Media,, etc) si la toate nivelurile (de la portarul de la intrerea in institutie si femeia de la curatenie, pana la parlamentar, premier sau presedinte de tara cu ”cap de neamț”)..! De aceea ”schimbarea” societatii romanesti e atat de ”profunda si pozitivă” incat Romania a ajuns sa fie privita si tratata ca ”ultima gaina” a UE..! Cand intri de afara in tara, nu stii cum sa iesi mai repede..! Iar asta spune totul despe ”schimbare”..! De aia zic , dom Ionita,..Mai bine ne-am vedea de ale noastre.. Stii matale.. Vanuatu, plaja, hamac la umbra bananilor, cocteiluri șmecheroase cu umbreluțe( ca in filme), doua bastinoase bronzate standard si echipate traditional (care sa ne faca aer cu o frunze de palmier, si nu cu cele minuscule din echipamentul lor), un ziar al nostru (in care numai matale sa scrii si numai eu sa comentez), si gata..! Ce zici..? Asta da schimbare, asa-i..?

-4 (12 voturi)
Vanatorul/d.c.
18.12.2019, 17:17:01

Practic, șmenul si lichelismul promovate de catre cele doua mafii nationale in toate domeniile (Cultura, Invatamant, Sanatate, Politica, Economie, Mass Media,, etc) si la toate nivelurile (de la portarul de la intrerea in institutie si femeia de la curatenie, pana la parlamentar, premier sau presedinte de tara cu ”cap de neamț”), au devenit ”caracteristici nationale”..!

-6 (10 voturi)
Papa Raţă
18.12.2019, 17:25:01

Revoluție ? Cand sunt măcelărite peste o mie de vieți și alte mii rănite și torturate , plus înnîbușirea violent-criminală a celor două Mineriade , în rezultatul căror crime , regimul comunist își plantează în capul țării eșalonul doi - și unei găini plouate îi e clar că a fost o Lovitură de Stat antidemocratica. Mai și fiind săvîrșită ,,sub umbrela” unei elite ,,disidente” , care a trădat cu nerușinare idealurile luptei democratice a generațiilor de luptători, exterminați în închisorile regimului totalitar. INTREBAREA ÎNTREBĂRILOR E : DE CE PÂNĂ ÎN PREZENT NU SUNT CONDAMNAȚI CĂLĂII ? UN POPOR E STIMAT ȘI RESPECTAT DUPĂ DOZA-I DE DEMNITATE ȘI ADEVĂR.

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (51)

Modifică Setările