După ce a semnat pentru propria pensie specială, un senator vrea bătrâneţi mai liniştite pentru jurnalişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu a depus joi, la Senat, o propunere legislativă care, dacă ar deveni lege, le-ar asigura jurnaliştilor o indemnizaţie de 50% din pensia care li se cuvine în baza asigurării în sistemul public de pensii. Coincidenţă sau nu, proiectul a fost depus exact în ziua în care presa a explodat pe tema pensiilor speciale pentru parlamentari.

În conferinţa de presă la care şi-a anunţat proiectul, Vochiţoiu a arătat că vrea modificarea Legii 8/2006 care dă dreptul membrilor uniunilor de creaţie să primească o indemnizaţie de 50% din pensia care li se cuvine. Astfel, el a arătat că, în 2006, „ziariştii au fost uitaţi pe nedrept în acea înşiruire din lege“. „Noi susţinem ca şi ziariştii, cei care îşi câştigă din pâinea scrisă sau audiovizuală, fiindcă şi actul dumneavoastră este unul de creaţie, merită această indemnizaţie, mai ales că mulţi lucrează în baza unor contracte de autor. Şi ziaristul este un creator“, a spus Vochiţoiu.

În expunerea de motive, el arată că Uniunea Ziariştilor din România a sesizat problema şi s-a adresat în acest sens Academiei Române.

Concret, propunerea lui Vochiţoiui vizează completarea legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică. Astfel, senatorul UNPR propune introducerea unui nou alineat, la articolul 1, care să stipuleze: „În înţelesul legii, prin uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice şi al artelor plastice, care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică“. 

Vochiţoiu nu susţine doar introducerea de pensii speciale pentru jurnalişti, ci şi pentru parlamentari, el fiind unul dintre cei 255 de aleşi care au semnat propunerea deputatului PSD Petre Daea.

Citeşte şi:

Cum justifică parlamentarii pensiile speciale: „Creşte calitatea Parlamentului“

Propunerea legislativă prin care 255 de parlamentari vor acordarea de pensii speciale a fost înregistrată astăzi la Camera Deputaţilor. În expunerea de motive, parlamentarii susţin că pensiile se justifica prin prisma rolului Parlamentului „ca putere de stat, răspunderea şi complexitatea pe care o presupune exercitarea demnităţii de parlamentar“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite