Duplicitate. UDMR şi ProRomânia au rămas în cârdăşie cu PSD. Secţia Specială pentru magistraţi a fost salvată de Ponta şi Hunor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii UDMR şi ProRomânia din Comisia Juridică au plecat exact înainte de votul pentru desfiinţarea Secţiei Speciale pentru magistraţi, ghiuleaua PSD împotriva procurorilor. Absenţa lor a înclinat decisiv balanţa în favoarea PSD, partidul care continuă războiul cu Justiţia, chiar dacă a pierdut puterea. PNL şi USR au votat pentru desfiinţarea Secţiei Speciale. Degeaba.

Proiectul de lege iniţiat de USR care vizează desfiinţarea Secţiei Speciale pentru magistraţi a primit aviz negativ în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. 10 parlamentari (PNL şi USR) au votat pentru desfiinţare, în timp ce 12 (toţi de la PSD) au votat împotrivă. Trei deputaţi – unul de la UDMR şi doi de la ProRomânia – au pleca din sala exact înaintea votului. Dacă Victor Ponta şi Kelemen Hunor ar fi sprijinit Opoziţia, desfiinţarea Secţiei Speciale ar fi primit aviz pozitiv. Potriit unor surse politice, parlamentarul UDMR a ieşit din sală pentru a nu arbitra meciul dintre PSD şi tabără PNL-USR. Mai există o şansă: votul din plenul Camerei Deputaţilor, acolo unde legea ar putea trece dacă se mobilizează, fără excepţie, toate partidele de Opoziţie.

În timpul dezbaterilor, deputaţii PSD Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Nicuşor Halici au luat apărarea Secţiei Speciale.

”Unul dintre marile câştiguri ale modificării legilor justiţiei este înfiinţarea acestei Secţii. Ultimul raport al Inspecţiei Judiciare a demonstrat monstruozitatea sistemului de justiţie. Sunt sute de dosare cu judecători şi procurori care nu sunt în lucru pentru că respectivii să poată fi şantajaţi. Vreţi ca DNA să facă din nou presiuni pe justiţie? Ar trebui un număr mai mare de procurori la această Secţie. Sper ca viitorul ministru al justiţiei să susţină în faţa CSM să avem un şef la SIIJ”, a susţinut deputatul PSD Florin Iordache.

În schimb, deputatul USR Stelian Ion a pledat pentru desfiinţarea Secţiei speciale.

”A renunţat la căi de atac pentru Viorel Hrebenciuc, Sebastian Ghiţă şi pentru unii procurori care fac parte din Secţie. Acolo e stat în stat. Dacă această Secţie nu ar fi fost oprită de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, probabil că astăzi Uniunea Europeană ar fi avut un alt procuror-şef european, pentru că unul dintre scopurile sale a fost să o oprească pe doamna Kovesi să devină procuror-şef european. Multe anchete aflate la DNA s-au dus în mod artifical către această Secţie. Această Secţie este o pacoste, ea trebui desfiinţată cât mai curând. Există presiuni pe judecători şi pe procurori”, a afirmat Stelian Ion.

PSD a suplimentat, surprinzător, ordinea de zi a Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor cu două proiecte USR: iniţiativa Fără penali în funcţii publice şi abrogarea legii recursului compensatoriu, susţin surse politice pentru Adevărul. USR a condiţionat votarea Guvernului Orban de adoptarea celor două proiecte de legi, plus alegerea primarilor în două tururi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite