Politică

articolul anterior articolul urmator

Duşmanul din oglindă

10
22 Jul 2019 11:10:36
Ancelin Roseti

Situaţia în care se află societatea românească nu este efectul unei hibe a sistemului, ci „rodul“ unei mentalităţi colective ce pare să aibă consistenţa şi dinamica unei adevărate eredităţi sociale, având în vedere faptul că de aceleaşi lucruri de care ne plângem noi, astăzi, s-au plâns şi înaintaşii: Caragiale, Eminescu, Vlahuţă etc.

Bunăoară, textele, pamfletele lui Constantin Tănase nici nu zici că nu au fost scrise ieri - vremurile parcă sunt trase la indigo. 

Aşa-zisa luptă împotriva clasei politice sau a unui partid este o iluzie. Ar trebui, cred eu, identificat şi schimbat duşmanul, ceea ce e foarte uşor, de altfel, numai că acesta se încarnează în imensa majoritate a românilor. Or, de aici, lucrurile se complică, în mod paradoxal, transformând „lupta“ într-un amplu exerciţiu retoric - deoarece, dacă nu e totuşi imposibil, atunci e aproape imposibil să salvezi un popor de el însuşi. Suntem inepuizabili şi mereu egali cu noi înşine - ne cosmetizăm grijulii faţa şi ne consolidăm silitori năravul. De aceea societatea românească musteşte în paradoxuri care, de cele mai multe ori, devansează cu mult orice imaginaţie, frizând absurdul, nerozia: impostorii reclamă impostura, sforarii acuză sforile, corupţii înfierează corupţia, hoţii s-au săturat să tot fie victime ale hoţiei, preoţii cultivă vanitatea, spunându-ţi că eşti vanitos, atunci când invoci morala biblică, reperele christice ş.a.m.d. Fiecare e nemulţumit, însă nu de absenţa binelui, ci de de răul mai abitir al celuilalt, căruia îi cade victimă.

Aşadar, în virtutea unui „panta rhei“ mioritic, ce ţine apăsat de o dialectică stupidă, lucrurile îşi ating vioaie contrariul, astfel încât, nu binele, ci mai-răul devine duşmanul răului, ca să parafrazez adagiul voltairian.

Dacă ar fi să primim cadou o ţară civilizată, cu tot ce înseamnă aceasta, pe care ar urma să o conducem şi să o locuim numai noi, în cel mult 20 de ani, am aduce-o la nivelul României de astăzi - invocând, apoi, badijonaţi în dureri şi nostalgii, tot soiul de duşmani străini şi fel de fel de beţe oculte mondiale băgate în roţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Lucifer
22.07.2019, 11:25:20

Măi să fie! Deci, Răul este în noi, în sufletul nostru. După autor, nu există nicio soluţie, care idee mă distrează. Fiindcă vine întrebarea: Cu asemenea "calităţi" cum mama dracu' am rezistat în istorie? Dar, da, poate de-acum încolo nu vom mai rezista, cine ştie?

-2 (2 voturi)
Dan Plesoianu
22.07.2019, 12:38:37

In istorie nu trebuie sa rezisti, ci sa cladesti, pe cit posibil. Autorul spune ca ne autodistrugem, mai mult decit au incercat altii sa ne distruge. Si este foarte adevarat si corect ce spune.

+4 (4 voturi)
MV R.
22.07.2019, 12:54:48

Lucifer,vi se pare că am rezistat glorios? Am realizat România Mare,dar cât a durat această realizare? De ce a durat numai două decenii și un pic? De ce,la numai 30 de ani de la schimbarea regimului politic,România a ajuns fruntașă în mai toate statisticile subdezvoltării? De ce Ungaria,eterna noastră rivală în zonă,este mai bine poziționată în ceea ce privește polirtica externă? Politicienii care au condus și conduc România vin tot dintre noi...

+3 (3 voturi)
Lucifer
22.07.2019, 13:01:37

"A rezista glorios" este o absurditate, simpla "rezistenţă" este întotdeauna umilă. NU am avut o mare istorie tocmai fiindcă am "rezistat"cu umilinţă în faţa tuturor. Ca să fii "glorios" trebuie să fii agresiv, să ataci, să cucereşti, etc nu "să rezişti".

-3 (3 voturi)
Dan Plesoianu
22.07.2019, 12:41:44

Bravo! O analiza a trecutului, cu fata la realitate. Perfect adevarat. Concluzia este ca trebuie sa ne schimbam mentalitatea si modul de a fi. Si trebuie sa ne uitam in jur, sa vedem cum sint altii, sa invatam ce trebuie de la ei, si apoi sa incercam sa-i depasim. Sa terminam odata cu aerele de superioritate (nejustificata de rezultate).

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările